Provjera podataka u životopisu

Čak 76% poslodavaca radi provjeru podataka u životopisu, prema istraživanju Society for Human Resources Management. Stoga morate itekako paziti da su podaci u vašem životopisu točni i da svaku stavku životopisa znate dobro objasniti.

Poslovi za koje se najčešće vrši provjera podataka u životopisu

Poslodavci najčešće vrše provjeru podataka u životopisu za sljedeće poslove:

  • poslovi s pristupom povjerljivim podacima o zaposlenicima, npr: plaće, zdravstvene informacije…
  • poslovi s velikom odgovornošću, npr. upravljanje novcem, odnosima za bankama, računovodstvo, usklađenost za zakonom…
  • poslovi sa pristupom imovini tvrtke ili imovini trećih osoba, npr. informatičke usluge, poslovi održavanja i čišćenja imovine…
  • C-level poslovi, npr. CEO, CFO, CIO..

Što se provjerava prilikom provjere podataka u životopisu?

Prilikom provjere podataka u životopisu poslodavci najčešće provjeravaju da li ste zaista radili kod poslodavaca koje ste naveli u životopisu.

Trajanje radnog odnosa kod određenog poslodavca i obrazovanje su također stavke koje se često provjeravaju i imaju najviše utjecaja na odluku poslodavca da vas eliminira iz daljnjeg procesa selekcije ukoliko se ustanovi da su ovi podaci netočni.

71% poslodavaca će u određenim, iznimnim situacijama ako se radi o vrhunskom kandidatu tražiti objašnjenje spornog podatka. Datumi završetka radnog odnosa kod žena mogu varirati ako je, na primjer, žena u otkaznom roku otvorila bolovanje zbog komplikacija u trudnoći. U tom slučaju radni odnos će u većini slučajeva trajati i duže od godinu dana a poslodavac će vjerojatno prestati računati na tu bivšu zaposlenicu u trenutku otkaza. U svakom slučaju morate biti spremni pružiti dobro objašnjenje ukoliko bude potrebno.

Morate također biti oprezni sa titulama koje navodite u životopisu te opisom poslova jer su to također podaci koje poslodavci provjeravaju. Puno puta se desi da osoba ima određenu titulu a u suštini obavlja poslove višeg ranga, zbog čega se mnogi odlučuju i na promjenu posla jer njihova titula nije odražavala posao koji obavljaju. U tom slučaju titulu u životopisu navedite kakva je formalno ali u svojim postignućima možete navesti sve što ste postigli iz čega će poslodavcu sve biti jasno.

 

Prethodni članakDigitalni marketing: SEO
Sljedeći članakStil Blake Lively u uredu

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više