Zašto bi očevi trebali sudjelovati u obiteljskim obavezama?

Godinama je vladalo uvjerenje da je muškarac taj koji mora zarađivati za život svoje obitelji, a žena ostati kod kuće i brinuti se za tu obitelj. No, kako su s godinama žene sve češće odlazile raditi, pojavio se problem podjele brige oko obitelji i doma.

Iako se stvari polako mijenjaju, još uvijek postoji velik broj obitelji u kojima oba roditelja rade, ali se od žene očekuje da nakon cijelog dana na poslu bude domaćica i majka i odradi “još jednu smjenu” kod kuće.

Za to vrijeme, muškarci se ili druže s drugim muškarcima, ili odmaraju.

Angažman muškaraca nužan za ravnopravnost u obitelji

No, istraživanje o položaju očeva u svijetu, “State of the world’s fathers”, pokazalo je kako je angažman muškaraca nužan kako bi se uspostavila ravnopravnost unutar obitelji, ali i kako bi se povećao standard života tih obitelji.

Naime, iako žene čine više od 40 posto svjetske radne snage, još uvijek im je plaća u prosjeku 24 posto manja. Ta je razlika nešto manja u razvijenim zemljama, dok je u siromašnim i zemljama u razvoju, razlika još i veća.

Različita istraživanja pokazala su da, iako očevi preuzimaju sve više brige oko djece i doma, nisu ni blizu majkama. U siromašnim zemljama žene i djevojčice rade od dva do čak 10 puta više kućanskih poslova od muškaraca. Ni bogate se zemlje ne mogu pohvaliti puno boljom statistikom jer je u njima “muški” udio u kućanskim poslovima jedva 40 posto.

Upravo činjenica da muškarci ne sudjeluju ravnopravno u brizi o obitelji i domu, ograničava napredovanje žena i na poslu i tijekom obrazovanja. Djevojčice u siromašnim zemljama često su prisiljene napustiti školovanje nakon samo nekoliko godina, kako bi se brinule za mlađu braću i sestre ili kako bi ih se udalo. Žene često, zbog brige za djecu, izostaju s posla što ih sputava u napredovanju.

Istraživanja su pokazala kako muškarci koji ulažu više vremena i truda u brigu oko obitelji i doma, daju i više novca u zajedničku blagajnu. No, isto tako, podaci iz istraživanja International Men and Gender Equality pokazuju kako su muškarci spremni manje raditi kako bi proveli više vremena sa svojom djecom. U Hrvatskoj se tako čak 61 posto muškaraca izjasnio da bi voljeli manje biti na poslu, a više s djecom.

Isto istraživanje otkrilo je kako su u slučajevima kad žene i muškarci dijele obveze oko brige za djecu i dom, žene u čak 80 posto slučajeva zadovoljne takvom raspodjelom.

ravnopravnost_u_obitelji_1

Kako promijeniti situaciju?

Kao i kod većine stvari u životu, da bi se nešto promijenilo u društvu, potrebno je s promjenom krenuti od malih nogu. Od najranije dobi trebalo bi dječake, jednako kao i djevojčice, uključivati u kućanske poslove i obveze. Također, očevima bi trebalo omogućiti da odlaze na roditeljski dopust. Švedska je primjer kako bi se trebalo odnositi prema obiteljima. Naime, uvela je plaćeni “očevski dopust” u trajanju od tri mjeseca koji je namijenjen samo muškarcima i kojeg ne mogu prepustiti ženama.

U Hrvatskoj očevi mogu koristiti roditeljski dopust nakon 6. mjeseca djetetovog života, no veoma se mali postotak očeva na to i odlučuje. Dio očeva ne želi otići na roditeljski dopust jer će im se smanjiti prihodi, dio nailazi na zadirkivanje na radnom mjestu, a dio se boji kako bi im roditeljski dopust mogao usporiti ili nazadovati karijeru.

Kad bi očevi imali bolju potporu među prijateljima i suradnicima na poslu, vjerojatno bi se i češće odlučivali na uzimanje roditeljskog dopusta.

A da je uloga oca važna u djetetovom životu, pokazala su brojna istraživanja. Osim toga, muškarci koji se brinu za obitelj žive dulje, zdraviji su i imaju kvalitetnije veze. Naravno, treba spomenuti da njihov trud oko djece i doma pozitivno utječe na odnos sa suprugom, pa je i seksualni život kvalitetniji.

Treba li vam dokaz da je moguće brinuti se za djecu i biti zadovoljan svojim životom, dovoljno je pogledati supruga hrvatske predsjednice, Jakova Kitarovića, koji se posljednjih godina isključivo brinuo za djecu i dom, dok je njegova supruga gradila međunarodnu političku karijeru.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...