Rezultati anketa: Žene dominiraju – nakon Bandića, Zagreb dobiva gradonačelnicu?

Istraživanje koje je provela Nova TV pokazuje kako bi nakon 12 godina na čelu Zagreba, Milan Bandić na predstojećim lokalnim izborima mogao izgubiti gradonačelničku fotelju. Naime, prema rezultatima ankete, Milan Bandić više nije prvi izbor Zagrepčana, već bi stanovnici metropole na toj poziciji najradije vidjeli ženu – Anku Mrak Taritaš ili Sandru Švaljek.

Dobiva li Zagreb treću gradonačelnicu?

Na pitanje čije će ime zaokružiti u prvom krugu na izborima, 27,8 posto ispitanika izjasnilo se za Anku Mrak Taritaš, zajedničku kandidatkinju HNS-a, SDP-a i HSU-a. Slijede s 24,1 posto aktulani gradonačelnik Milan Bandić, a u stopu ga prati Sandra Švaljek s 21,2 posto.

Zanimljivi su rezultati ankete vezani uz izbor Zagrepčana u drugom krugu. Dođe li do njega, što je vrlo izgledno, a budu li u njemu Sandra Švaljek i Milan Bandić, anketa otkriva uvjerljivu pobjedu Sandra Švaljek, koja bi osvojila 55 posto glasova, naspram Bandićevih 36,9 posto. Ovakav rezultat pokazuje kako bi Švaljek u drugom krugu dobila potporu velike većine glasača Mrak Taritaš (čak 74 posto), ali i HDZ-ovog biračkog tijela, koji bi u prvom krugu bio naklonjen Bruni Esih i Dragi Prgometu.

Nađu li se pak u drugom krugu Mrak Taritaš i Bandić, aktualnom gradonačelniku također se predviđa poraz prema rezultatima istraživanja. U ovom slučaju ta razlika ne bi bila toliko izražena, ali bi Mrak Taritaš svejedno slavila s 47,9 posto glasova, naspram 43 posto Milana Bandića. I u ovakvom bi se raspletu visokih 57 posto birača Sandre Švaljek iz prvog kruga, u drugom naklonilo novoj gradonačelnici, baš kao i 38 posto Prgometovih glasača.

Nađu li se u drugom krugu na listi dvije kandidatkinje, Mrak Taritaš i Švaljek, pobjeda se predviđa Sandri Švaljek s 49,8 posto glasova, naspram 36,8 posto koliko bi dobila Anka Mrak Taritaš. Za ovakav rasplet presudni bi bili HDZ-ovi i Bandićevi glasači, koji bi se u najvećoj mjeri priklonili Sandri Švaljek.

Pokažu li se točni rezultati ovog velikog anketnog istraživanja, Zagreb bi dobio tek treću gradonačelnicu od 1851. godine, od kada se bira čelni čovjek hrvatske metropole. Do sada su tu čast obnašale Marina Matulović Dropulić u dva navrata, svega dva mjeseca 1996. godine te drugi puta od svibnja 1997. do ožujka 2000. godine. Od 2002. do 2005. godine Zagrebom je upravljala Vlasta Pavić.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...