Za Richarda Bransona i njegovu Virgin grupu poslovanje s malim poduzetnicima je prednost

Ponekad se mali poduzetnici ne usude prići velikim igračima zbog straha da ih neće doživljavati ozbiljno ili zbog negativnog iskustva s osobom velikog „ega“ na nekoj od vodećih pozicija u većoj tvrtki.

No, da je povezivanje malih poduzetnika s velikim tvrtkama nužno smatra i vlasnik poznate tvrtke Virgin, Richard Branson koji je na svom portalu Virgin.com objavio članak pod nazivom „Zašto volim poslovati s malim poduzetnicima“.

Poslovanje s malim poduzetnicima znači uzajamno mentorstvo

Za njega je poslovanje s malim poduzetnicima prednost i gleda na to kao na uzajamno mentorstvo. Dok on njima pruža ekpertizu, zauzvrat dobiva priliku da bude dio nečeg novog. Također, pruža mu zadovoljstvo jer dobiva uvid u inovativne procese i u svijet startupova.

Iako je vlasnik 400 kompanija koje nose ime Virgin, smatra da se ne radi o velikom biznisu, već da su zadržali poduzetničko razmišljanje. „Moglo bi se reći da smo bili jedan od prvih poslovnih inkubatora – sami smo sebe inkubirali“.

Koristili su kapital dobiven od drugih dijelova branda te su oko 400 ideja pretvorili u startupove, a zatim u poduzeća. I kad su postigli značajan učinak na tržištu, ostali su vjerni svojim korijenima i duhu rada s malim tvrtkama i startupovima.

U Virgin grupi jednostavno vole prepoznati poduzetnički duh u drugima i pomoći im da postanu uspješni. Kako bi promijenili svijet na bolje, podupiru male poduzetnike, omogućavaju im sredstva i mentoriraju ih kroz Virgin StartUp program te im nude partnerstva kroz tvrtku. Osim toga, na portalu redovito pišu o njima.

No, Branson ističe kako se tu ne radi o jednosmjernoj ulici. Kroz poslovanje s malim poduzetnicima i on sam, kao i njegovi zaposlenici imaju prilike naučiti nešto novo.

Kad ljudi kažu MALI poduzetnici, za njega to znači „snalažljivi“, „agilni“ i „potencijali“.

Pristup velikim tvrtkama na domaćem i stranom tržištu poduzetnicama omogućava i Women in Adria, kroz partnerske organizacije čiji je službeni predstavnik u Hrvatskoj, ali i lider u promociji raznolikosti dobavljača u ovom dijelu Europe.

Foto: [email protected] – Flickr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -