Poticanje žena u poduzetništvu doprinosi gospodarskom rastu

Na današnjoj Konferenciji o raznovrsnosti ponuđača u postupku nabave, u organizaciji PwC-a Hrvatska, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Women in Adria, govorilo se o važnosti poticanja žena u poduzetništvu i to kroz  praksu raznovrsnosti ponuđača.

Konferencija o raznovrsnosti ponuđača u postupku nabave

„Vjerujemo da je raznovrsnost ponuđača u postupku nabave i poticanje poduzetništva žena jedan od ključnih čimbenika koji mogu doprinijeti ravnopravnosti spolova i gospodarskom rastu.  U PwC-u podržavamo organizacije i programe koji certificiraju, obučavaju i razvijaju raznovrsnost dobavljača. Naš je cilj pomoći uspostaviti partnerski odnos s različitim tvrtkama koje mogu osigurati inovativna i konkurentna rješenja u opskrbnom lancu, čime se nude konkurentni proizvodi i usluge, kao i one koje su komplementarne uslugama koje pružamo našim klijentima“, istaknuo je u uvodu John Gašparac, predsjednik uprave PwC Hrvatska.

Konferencija o raznovrsnosti ponuđača u postupku nabave

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku je dodala: „Tvrtke koje su u mogućnosti poticati raznovrsnost dobavljača u svojim lancima nabave na taj način otvaraju tržišne mogućnosti manjim poduzećima, čime potiču poduzetništvo te pridonose jačanju gospodarstva. Paralelno, tvrtke time jačaju svoju ponudu kroz diversifikaciju kanala nabave što im ujedno omogućuje i brze odgovore na nove tržišne trendove i promjene u potražnji.“

Konferencija o raznovrsnosti ponuđača u postupku nabave

Dodala je kako 95% gospodarstva u Hrvatskoj čine manje i srednje tvrtke te je nužno raditi na njihovoj integraciji s velikim sustavima. Raznovrsnost ponuđača u postupku nabave jako je razvijeno u SAD-u, što znači da se male i srednje tvrtke značajno uključuju u postupke nabave. Male tvrtke imaju veći pristup inovacijama, mogu pružiti specijalizirane proizvode i usluge koje proizlaze iz odgovora na tržišne potrebe određenog segmenta. Integracija manjih tvrtki omogućuje većim sustavima bolje razumijevanje tržišta i potreba klijenata.

Ivana Matić, direktorica Women in Adria naglasila je kako raznolikost dobavljača u velikoj mjeri povećava kapacitete za rast poduzetništva žena, a ujedno je i odlična poslovna praksa. Najbolje svjetske kompanije balansiraju bazu dobavljača s bazom kupaca kako bi razvili odnos sa svojim kupcima, bolje ih razumjeli i ojačali njihovu kupovnu moć. Žene donose 85% odluka o kupovini, a čine svega 1 % nabave velikih korporacija. Naglasila je kako je poduzetništvo žena u uzletu i na nemilosrdnom tržištu pobijedit će oni koji s poduzetnicama razviju partnerski odnos, a upravo to omogućava praksa raznovrsnosti dobavljača.

Konferencija o raznovrsnosti ponuđača u postupku nabave

Na okruglom stolu, koji je moderirala Vesna Trnokop Tanta, voditeljica usluga javnom sektoru PwC-a Hrvatska, svoja iskustva u praksi vezano uz nabavu, podijelili su predstavnici tvrtki IBM Hrvatska, Coca-Cola HBC Hrvatska, Atlantic Grupa, DoubleTree by Hilton Zagreb, PBZ te METRO Cash & Carry.

Potrebno je poticati raznovrsnost dobavljača

Sudionici su se složili kako je nužno poticati raznovrsnost dobavljača i iskazali su svoju spremnost i želju da u okviru svojih kompanija razvijaju praksu raznovrsnosti dobavljača u postupcima nabave.

Mirela Senica, voditeljica nabave za jugoistočnu Europu IBM-a Hrvatska istaknula je kako IBM posluje u 178 zemalja na isti način. Za svaki tender nastoje uključiti što više različitih dobavljača koji pružaju različite usluge, a najmanje jedan mora biti manjinski dobavljač. Među manjinskim dobavljačima IBM-a Hrvatska zastupljene su i poduzetnice, najviše u segmentu usluga, a svoja pozitivna iskustva s poduzetnicama u ovom segmentu istaknula je i Ivana Cvetko Iliev, Indirect Spent Procurement Manager za Coca-Cola HBC Hrvatska, Slovenija i BiH.

Josipa Jutt Ferlan, generalna direktorica DoubleTree by Hilton Zagreb, istaknula je da su u strukturi dobavljača hotela značajno zastupljeni mali i srednji poduzetnici, među kojima su i poduzetnice koje su najzastupljenije kao dobavljači ključnih namirnica gdje osiguravaju vrhunsku kvalitetu.

Konferencija o raznovrsnosti ponuđača u postupku nabave

Damir Herceg, direktor nabave za Hrvatsku i Njemačku Atlantic Grupe istaknuo  je kako je Atlantic Grupa vrlo zainteresirana za širenje svoje baze dobavljača. Dodao je kako cijene inovativne i fleksibilne kompanije te da u poduzetništvu žena postoji velika poduzetnička energija koja nije dovoljno iskorištena.

Andreja Turčin, direktorica u Sektoru financijskih institucija i specijalnog financiranja PBZ-a istaknula je kako PBZ kreirala sveobuhvatan pristup poduzetnicama, koji uključuje posebne financijske proizvode za žene u poduzetništvu, ali i nefinancijske razvojne usluge koje se odnose na edukacije, treninge i vještinu umrežavanja.  PBZ je proveo i istraživanje tržišta kako bi ispitao što žene žele i koje su njihove potrebe, a cilj je prilagoditi se onome što su njihove konkretne potrebe.

Marijan Šalković, direktor odjela upravljanja dobavljačkim lancem METRO Cash & Carry istaknuo je kako METRO daje priliku malim dobavljačima, neovisno o tome jesu li ženski ili muški poduzetnici, a važno je da mogu odgovoriti na zahtjeve kvalitete.

Konferencija je organizirana uz podršku Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i Hrvatske udruge nabavne djelatnosti.

Foto: Andrea Kumar/Women in Adria

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više