Women in Adria poduzetnicama omogućava pristup velikim tvrtkama

Danas, 18. veljače 2016., u hotelu Westin u Zagrebu održan je Networking breakfast na temu „Raznolikost dobavljača kao generator razvoja ženskog poduzetništva“ u organizaciji mreže za žene u biznisu Women in Adria i Hrvatske udruge nabavnih djelatnika uz sponzore Privrednu banku Zagreb i Vipnet. 50-ak okupljenih poduzetnica i predstavnika tvrtki doznali su zašto je raznolikost dobavljača važan generator razvoja ženskog poduzetništva te koje su prepreke i moguća rješenja za bolju suradnju privatnih i javnih tvrtki s poduzetnicama.

Raznolikost dobavljača kao trend tek dolazi u Europu

Sve prisutne je pozdravila Ivana Matić, osnivačica Women in Adria i organizatorica događaja te je u svom kratkom predstavljanju objasnila što je raznolikost dobavljača, koje su ključne prepreke poduzetnicama u pristupu velikim tvrtkama te koje su sve poslovne prednosti ove društveno odgovorne prakse za tvrtke.

Tako je objasnila da je raznolikost dobavljača jedan od trendova društveno odgovornog poslovanja koji tek dolazi u Europu, dok američke kompanije već posljednjih 50 godina uspješno integriraju raznolike dobavljače u proces nabave. Tako primjerice, 97 posto Fortune 500 kompanija uspješno primjenjuje ovu praksu, a u Europi je najčešće primjenjuju kompanije čije je sjedište u SAD-u.

No što podrazumijeva ta praksa? Raznolikost dobavljača je praksa u nabavi koja podrazumijeva uključivanje u proces nabave onih skupina koje tradicionalno nisu uključene u nabavu. To ne podrazumijeva povećanje broja dobavljača, nego promjenu strukture tako da nabava uključuje više različitih dobavljača, odnosno skupina koje inače nisu uključene, a to su često žene i druge manjine.

Žene donose 85% odluka o kupovini, a još uvijek su kao dobavljači nedovoljno zastupljene u procesu nabave. Primjerice, poduzetnice su uključene u manje od 3 posto nabave u javnom i privatnom sektoru gotovo svugdje u svijetu pa i u Hrvatskoj, rekla je Matić u svom predstavljanju, te nadodala kako je Women in Adria lider u promociji raznolikosti dobavljača u ovom dijelu Europe.

Osim organizacije „speed networking“ događaja kojima je cilj povezivanje velikih tvrtki i malih poduzetnica, WiA svojim članicama omogućava certifikaciju te povezivanje sa velikim tvrtkama na lokalnom i svjetskom tržištu kroz partnerske organizacije čiji je Women in Adria službeni predstavnik u Hrvatskoj, ali pruža i savjetodavne usluge i certifikaciju tvrtkama koje žele u svoj proces nabave implementirati najbolje prakse raznolikosti dobavljača.

Raznolikost_dobavljača_1

Raznolikost dobavljača ima brojne prednosti, rekla je Matić, među kojima su inovativnost, nove poslovne ideje te niži troškovi, a od presudne je važnosti i za one tvrtke koje targetiraju žene kao kupce jer im omogućuje da nauče više o svojim kupcima, istovremeno ih jačajući. Osim toga, kompanije s implementiranom praksom raznolikosti dobavljača mogle bi uskoro imati prednost u javnoj nabavi u EU jer regulativa vezana za tržišno natjecanje, iako se temelji na principima nediskriminacije, jednakih mogućnosti, transparentnosti i konkurencije ide u smjeru povećanja jednakog pristupa.

Predsjednica Hrvatske udruge nabavnih djelatnika Mirela Senica, ujedno i direktorica nabave IBM-a prezentirala je kako IBM primjenjuje praksu raznolikosti dobavljača u procesu nabave. Svjesni su da raznolikost donosi i inovativna rješenja i profit te su prva IT tvrtka koja je do 2000. godine nabavila preko milijardu dolara od manjinskih dobavljača.  Tvrtka Katapult promocija u vlasništvu Slavice Olujuć Klapčić jedna je od uspješnih primjera dugogodišnje dobre suradnje IBM-a i tvrtke u vlasništvu žene.

Okrugli stol na temu raznolikosti dobavljača i problemima javne nabave u Hrvatskoj

Nakon uvodnog predstavljanja održan je okrugli stol na temu raznolikosti dobavljača u javnoj nabavi u Hrvatskoj. Pet sudionica panela – Ivana Matić (Women in Adria), Mirela Senica (IBM), Dijana Matijaš Vengar (Američko veleposlanstvo), Tajana Kesić Šapić (Hrvatska gospodarska komora) te Jasminka Keser (Ministarstvo poduzetništva), razgovarale su o najčešćim problemima oko javne nabave u Hrvatskoj.

Raznolikost_dobavljača

„Zakon o javnoj nabavi je dobar, no problemi nastaju u praksi. Naručitelji ne shvaćaju da bi trebali poticati hrvatske, a kamoli ženske dobavljače. I dok zapadnoeuropske zemlje generiraju rast angažirajući domaće dobavljače, naši naručitelji se nedovoljno brinu o podrijetlu robe koju traže javnim natječajima. Neophodno je zaštiti domaću proizvodnju bez ugrožavanja tržišnog natjecanja. Zbog toga Hrvatska gospodarska komora izrađuje internetski katalog hrvatskih proizvoda u kojem se nadamo da će biti što više i onih iz ženskog poduzetništva“, kazala je Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju i IT Hrvatske gospodarske komore.

Voditeljica službe za financiranje malog i srednjeg poduzetništva u Ministarstvu poduzetništva i obrta Jasminka Keser upozorila je da za uspješan natječaj nije dovoljno samo ekonomsko vrednovanje, tj. odabir najjeftinije ponude.

Dijana Matijaš Vengar iz Američkog veleposlanstva prezentirala je američku praksu gdje se raznolikost dobavljača u javnom i privatnom sektoru primjenjuje već zadnjih 50-tak godine te je zakonom određen minimum javne nabave koji mora doći od manjinskih dobavljača. 2014 je promijenjen zakon na način da se poduzetnicama daje prednost u manjim nabavama što je gotovo odmah dalo rezultate.

Mirela Senica izrazila je zadovoljstvo što je sve više tvrtki zainteresirano za uvođenje politike raznolikosti dobavljača kakva se primjenjuje u IBM-u te da cilj takve politike nije nekoga pozitivno diskriminirati, nego, upravo naprotiv, pružiti poslovnu priliku što većem broju raznolikih dobavljača.

Sudionice su zaključile i da veliki problem čini i komplicirani administrativni postupak javne nabave u Hrvatskoj jer mali poduzetnici nemaju dostupne resurse kao velike tvrtke pa često ni ne idu na tendere. Tako da je jedno od mogućih rješenja za ovaj problem postavljanje boljih kriterija za javnu nabavu, kao i izmjena postojećih zakona i propisa koji bi omogućili različitost , ali i više umrežavanja, poput projekta za povezivanje poduzetnica i korporacija koje organizira mreža Women in Adria.

Nakon održanog okruglog stola sudionici događaja uživali su u druženju i daljnjoj diskusiji oko problema javne nabave i raznolikosti dobavljača u Hrvatskoj.

Raznolikost_dobavljača_3

Foto: Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -