Serena Williams proglašena sportašicom godine magazina Sports Illustrated, ali neki misle da je nagradu trebao dobiti – konj?!

Serena Williams, jedna od najpoznatijih i najboljih tenisačica na svijetu, zasluženo je proglašena sportašicom godine prema izboru magazina Sports Illustrated koji svake godine među najboljim svjetskim sportašima i sportašicama odabere jednu iznimnu osobu koja je obilježila sportsku godinu. Kažemo zasluženo jer je Serena ove godine osvojila čak tri Grand Slam turnira, dok joj je pobjeda na četvrtom, US Openu, izmakla.

Aktivna na terenu i izvan njega

Da je Serena pobijedila na US Openu, postala bi druga tenisačica u povijesti koja je osvojila sva četiri Grand Slam turnira u godini. Jedina kojoj je to prije nje uspjelo je Steffi Graf i to davne 1988. godine. No i bez te pobjede Serena ima iza sebe pobjedničku godinu – pobijedila je u 53 od 56 mečeva.

Svejedno, Williams je ušla u povijest kao deseta žena koju je magazin počastio titulom najbolje od početka izdavanja 1954. godine. Prije nje je to bila košarkaška trenerica Pat Summit koja je 2011. godine otišla u mirovinu nakon nekoliko desetljeća duge karijere. Sve ostale godine titulu najboljeg odnijeli su muškarci.

Osim na terenu, Williams je aktivna i izvan terena. U javnosti je poznata kao zagovornica protiv posramljivanja izgleda tijela žena, zagovornica zapošljavanja obojenih žena u tehnološkim industrijama, ali i prava žena općenito.

I upravo se zbog toga dignula iznad drugih kandidata i proglašena sportašicom godine. Serena je čak i sama izabrala, odnosno osmislila ideju za naslovnicu. Naime, ona sjedi na tronu u pozi koja sama po sebi pokazuje njenu snagu, feminizam i ponos.

Nisu svi zadovoljni

No, izborom Sports Illustrateda nisu baš svi zadovoljni. Bilo je i drugih izvrsnih kandidata, poput nogometaša Lionela Messija, tenisača Novaka Đokovića, atletičara Usaina Bolta, poznatog košarkaša Stephena Curryja i drugih. Među ukupno 12 kandidata bio je čak i jedan konj – Američki faraon. I upravo je internetska zajednica izabrala tog konja kao najboljeg „sportaša“ godine. Američki faraon bio je prva životinja u povijesti koju je magazin uvrstio među kandidate. Američki faraon je prvi konj koji je u zadnjih 37 godina osvojio prestižnu titulu „Triple Crown“ utrka. Ta se titula dodjeljuje konju koji pobjedi na sve tri prestižne američke utrke –  Kentucky Derby, Preakness Stakes i Belmont Stakes. Iako je prema internetskim anketama konj pobijedio u izboru za „sportaša“ godine, magazin je odlučio dodijeliti nagradu Sereni Williams i na što je internetska zajednica burno reagirala.

  No bilo je nekih i koji su stali u Sereninu obranu.

 

I s ovim zadnjih tweetom se moramo složiti. No, nije ovo prvi put da su Serenina veličina i uspjeh dovedeni u pitanje. Serena se susretala s diskriminacijom i rasizmom kroz cijelu svoju karijeru, umjesto da su se njezine pobjede i uspjesi slavili.

Diskriminacija ima „svoje prste“ i u ugovorima o sponzorstvu. Naime, sada službeno najbolja sportašica godine, daleko je iza sportaša svog kalibra. Prema Forbesu, Serena je na listi najviše plaćenih sportaša tek 47. na listi. Možda će joj ova titula pomoći da se njezin trud sljedeće godine počne bolje cijeniti.

Foto: Filckr/ mirsasha

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više