Što ako partner ne podržava vaš biznis?

Svaki poduzetnik ili poduzetnica reći će vam da u njihovom poslu ne postoji radno vrijeme. Isto tako će vam reći da im je mnogo lakše, ako dok se bave poslom, netko drugi brine o kući i djeci. Kad je muškarac u poduzetničkim vodama, onda je prirodno da ga žena podupire i preuzima svu brigu oko doma i obitelji. No, što kad se žena odluči otisnuti u poduzetništvo i pokrenuti vlastiti biznis, a pri tome nema potporu svog partnera?

7 savjeta kako osigurati podršku partnera

Prije svega treba istaknuti kako je poduzetništvo izuzetno stresno i bit će pravi test izdržljivosti za svaku vezu. Ako tome dodate i činjenicu da nemate bezrezervnu potporu partnera, razina stresa dodatno se povećava.

Pa kako onda barem malo smanjiti tu razinu stresa i posvetiti se poslu bez straha da će vam se brak raspasti, djeca ostati prljava i gladna, a kuću ili stan zaplijeniti banka jer niste platili režije i kredite na vrijeme?

1. Razgovarajte s partnerom

Prvi je korak razgovarati s partnerom. Komunikacija je važna u svakoj vezi, bila ona privatna ili poslovna. I prije no što odlučite pokrenuti posao, sjednite i razgovarajte sa svojim partnerom. Objasnite mu svoju ideju, planove i želje i tražite od njega podršku, savjet i pomoć. Otvoreno mu recite čega se bojite i što vas drži budnom tijekom noći. Ponekad je i sam razgovor dovoljan da vama bude lakše, ali i da kod partnera osvijestite potrebu za suradnjom.

2. Uključite ga u proces učenja

Bez obzira na to koliki ste stručnjak u nekom području, uvijek postoji još nešto što možete naučiti. Ako vaš partner ne razumije vaš posao, teže će ga podržati. Zato ga uključite u proces učenja. Pohađate li neki seminar, pozovite ga da ide s vama. Vama će biti lakše jer ćete se moći s nekim konzultirati ako vam nešto nije jasno, a njemu ćete pomoći da pokuša razumjeti s čim se vi susrećete svakodnevno.

3. Pokažite mu što ste naučili

Ako samo pohađate različite edukacije, a to ne primjenjujete u praksi, nećete baš biti na dobitku. A ni vaš partner neće razumjeti zašto obilazite seminare ako se sva ta vaša dodatna edukacija (koja zna biti veoma skupa) ne odražava i na vaš posao. Zato, pokažite što ste naučili. Napravite kratku prezentaciju, pokažite kako ste implementirali u svoj posao ono što ste naučili i pitajte ga za mišljenje.

4. Velike odluke donosite zajedno

Trebate uzeti kredit za pokretanje posla ili se preseliti u neki drugi grad? Razgovarajte s partnerom o svakoj velikoj odluci koju trebate donijeti. Čak i ako on zapravo nema pravo glasa u vašoj tvrtki, dati ćete mu dojam da je njegovo mišljenje važno. Uostalom, njegova je perspektiva drugačija od vaše i može vam pomoći da donesete bolju odluku za vaš posao.

5. Budite svjesni pravog stanja stvari

Ponekad se svi toliko zakopamo u posao da zaista ne vidimo što nam se događa kod kuće. Da, ako želimo da naš posao uspije moramo mu dati i više od 100 posto, ali to ne znači da smijemo u potpunosti zapostaviti svoj privatni život. Ako vam partner počne prigovarati da vas “nikad ne viđa” i da “djeca pitaju gdje je mama” ili počnete zaboravljati godišnjice i rođendane, stanite na loptu. Realno procijenite svoj raspored i radne sate i pokušajte pronaći vrijeme i za obiteljski život. Bit ćete sretniji i oni i vi.

6. Poštujte potrebe svog partnera

I vaš partner ima određene nade, želje, strahove i potrebe. Ako vam prigovara zbog velikih troškova, to ne znači da vam predbacuje zbog vaših poslovnih odluka, već da je zabrinut hoćete li uspjeti. Razgovarajte s njim i pokušajte otkriti što je točno uzrok toj zabrinutosti. Zajedno postavite određene ciljeve i pokušajte ih zajedno i ostvariti. Vaš partner također treba vaše društvo i blizinu, a to znači i vaše vrijeme. Pokušajte voditi računa i o tome.

7. Držite svoja obećanja

Ako obećate svom partneru da ćete završiti s poslom do 19 sati, onda zaista isključite računalo u 19 sati. Obećali ste pokupiti dijete iz vrtića? Postavite si podsjetnik na mobilni telefon kako ne biste zaboravili. Držite li svoja obećanja i ispunjavate li svoje obveze koje ste preuzeli, vaš partner imat će osjećaj da se na vas može osloniti pa će biti skloniji i postati vaš oslonac i najglasniji navijač.

PPUB-Disclaimer

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

korčula konferencija

Dosljednost, vjerodostojnost i autentičnost glavne su uzdanice poduzetnica u turizmu

Poduzetnici svakodnevno iznova promišljaju o tome kako unaprijediti svoje poslovanje, kako mogu postati još bolji, još inovativniji, kako mogu poboljšati zadovoljstvo...