Strategija porodiljnog dopusta

Strategija porodiljnog dopusta je presudna za vašu karijeru! Na početku karijere imamo savršene privatno-poslovne planove, kada će se što desiti. Te planove nam je uvelike olakšala kontracepcija, tako da su djeca danas najčešće planirana. Ok, druga je stvar što često kad hoćemo, onda baš neće…to je druga tema.

>>Trudnoća i porodiljni protiv karijere

Ali čim zatrudnimo izgleda da planiranje prestaje i jednostavno se prepuštamo milosti i nemilosti poslodavca, šta bude, bude.

Strategija porodiljnog dopusta

Što imate veće ambicije, što ste na višoj poziciji, strategija porodiljnog dopusta je važnija. Ambicija i karijera s jedne strane te dijete s druge strane nisu isključive kategorije i ne dajte da vas netko uvjeri u suprotno.  Poduzmite sljedeće korake strategije porodiljnog dopusta:

1. Napravite vremenski plan porodiljnog dopusta

Nakon što ste obavijestili poslodavca o trudnoći, što prije bi trebali napraviti vremenski plan porodiljnog dopusta (ako ne na istom razgovoru). Ono što poslodavce najviše muči oko porodiljnog dopusta je neizvjesnost. Smanjite taj rizik tako da ga “zateknete” planom porodiljnog dopusta. To ne znači da se vi nakon rođenja bebe ne možete predomisliti. Ali taj rizik postoji i bez bebe, možete jednostavno pronaći drugi posao i dati otkaz.

Ako ste na visokoj poziciji porodiljni u trajanju godine dana ili čak 6 mjeseci će biti teško izvediv. Ali to nikako ne znači da se morate vratiti u ured nakon dva tjedna kao Marissa Mayer! Nikako! Ako u uredu “gori” i imali ste lagan porod možete održavati kontakt telefonom, mailom, Skype-om, i nakon  nekoliko tjedana.

2. Sudjelujte u pronalaženju zamjene

Aktivno sudjelujte u pronalaženju vaše zamjene. Uspostavite plan komunikacije tijekom porodiljnog dopusta sa zamjenom i ostatkom tima: kako ćete komunicirati, kada, u kojim situacijama vas moraju obavezno nazvati itd.

Ako ste na visokoj poziciji (ili želite na nju doći), pronalazak zamjene često nije moguć.  U tom slučaju dogovorite kontakte mailom i telefonom, dolazak u ured u određenim vremenskim intervalima ili na ključne sastanke. Potpuni nestanak s radara tijekom porodiljnog dopusta jednostavno nije dobar kod visokih pozicija.

3. Planirajte brigu o bebi

Brigu o bebi počnite planirati vrlo rano jer neki vrtići i jaslice imaju liste čekanja. Pobrinite se da imate opcije A i B ako ne i C.

S partnerom rano razgovarajte o brizi o djetetu. Shirly Conran je rekla: ” You don’t need a pair of breasts to take the child to the dentist”.

4. Znajte svoja prava

Zadnje ali ne manje važno! Pročitajte zakon o porodiljnom dopustu, interne procedure tvrtke…

Dodatno, prije odlaska na porodiljni dopust na privatni kompjuter spremite sve važne dokumente kao što su:  vaš ugovor o radu, ocjene vašeg rada od strane nadređenih, važne mailove… Zlu ne trebalo!

Foto: Dreamstime

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -