Tajnica – zanimanje u kojem su žene podcijenjene, muškarci diskriminirani

Svi pamtimo lik tajnice iz istoimenog filma, prikazane kao seks simbol. Pamtimo i uloge tajnica u američkim komedijama, uglavnom zadužene za donošenje kave šefu i hodanje po uredu s rukama punima papira. Stereotip vezan uz tajnice dugo je pratio ovu struku, no vremena su se promijenila, a tajnica više nije „samo“ tajnica, već ona bez koje se ne može.

Tajnica je posao u kojem su diskriminirana oba spola

Posao tajnice generalno je podcjenjen, potplaćen i stereotipiziran – rezultati su prošlogodišnjeg istraživanja časopisa Poslovni savjetnik, koje se provodi svake godine u svrhu afirmacije ove struke, kao i iskustva samih tajnica, izrečena na ovogodišnjoj Nacionalnoj konferenciji poslovnih tajnica, voditelja ureda i administrativnih djelatnika. Iako se stanje iz godine u godinu mijenja nabolje, tajnice i dalje nisu cijenjene onoliko koliko bi trebale biti, uzevši u obzir odgovornost i opsežnost posla.

Prvenstveno su stigmatizirane u pogledu stručne spreme te znanja i vještina koje njihov posao zahtjeva. Dok se s jedne strane smatra da za obavljanje tog posla nije potrebno naročito iskustvo i znanje, poslodavci ipak sve više uviđaju važnost i sveobuhvatnost te pozicije, pa se tako u oglasima za ovaj posao nerijetko traži VSS, ekonomski smjer, položeni određeni stručni ispiti, poznavanje rada na specifičnim programima i slično. O poznavanju jezika i naprednog rada na računalu da ne govorimo.

Tatjana Neimarević, tajnica predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića, kaže da su temelj kvalitetnog obavljanja ovog posla upravo dobro obrazovanje te stalno usavršavanje, u kombinaciji s diplomatskim i komunikacijskim vještinama te posvećenosti organizaciji u kojoj radite.

tajnica-Tatjana-Neimarević
Tatjana Neimarević

„Suvremena tajnica mora biti spremna na upite koji ponekad idu i izvan njezinog djelokruga rada, mora imati visoko izraženu pismenost, kulturu ophođenja, znanje barem dva svjetska jezika te uz sve to biti mirna i staložena osoba na koju se šefovi i kolege uvijek mogu osloniti“, tvrdi pak Mihaela Miljković, voditeljica ureda Uprave Millenium promocije.

Iskustva su pokazala da se tajnice, čak i danas, često moraju nositi s neugodnostima i stereotipima. Vedrana Kovačić, tajnica ureda predsjednika Sindikata PPDIV, upravo iskrivljeno mišljenje javnosti o važnosti ovog radnog mjesta, navodi kao otežavajući faktor u radu, no kaže da se i to polako mijenja te da svijest o sveobuhvatnosti ove struke polako dobiva na svojoj pravoj težini.

Tajnički posao slovi i kao jedan od najstresnijih, upravo zbog visoke odgovornosti te velikog broja svakodnevnih zadataka. Tatjana odnos prema stresu vidi kao najbolje rješenje za stresni dan: „Situacijama ne bi trebalo pristupati kao problemu, već kao izazovu, a izazov sigurno mogu riješiti, samo kad nađem najbolji način. Neku napetu ili stresnu situaciju ne možemo promijeniti, ali svoj odnos prema njoj možemo. A stvaranje umjetnog stresa i nepotrebnog pritiska od strane drugih ljudi, smatram najgorim iskustvom u poslu“.

Vedrana savjetuje da je iznimno važno znati postaviti listu prioriteta, no baš iz razloga što se prioriteti tijekom dana mogu bitno izmijeniti i poremetiti planirani tijek aktivnosti, važno je s time se znati suočiti. Mihaelina tajna preživljavanja stresnog dana glasi: „Dopustite si neki put nešto prečuti – na jedno uho uđe, na drugo izađe i tako preživite“.

 Što tajnica zapravo radi?

Osim naziva tajnica, prilikom prijave za isti posao nailazimo i na termine voditelj ureda, administrativni djelatnik, asistent direktora… Svi oni imaju slična zaduženja, no ponekad se posao tajnice ipak razlikuje od tvrtke do tvrtke.

Termin Executive Assistant na inozemnom tržištu nije stran, dapače imati svog „izvršnog pomoćnika“ vrlo je popularno. Direktori svoje izvršne pomoćnike doslovce vide kao vlastite produžetke, od toga da im oni dogovaraju sastanke, prikupljaju potrebne informacije i kontakte za rad te organiziraju putovanja, do toga da predstavljaju osobe kojima se direktori obraćaju za savjete u vezi poslovnog i privatnog života. Mogli bismo reći da u Hrvatskoj većina tajnica radi sve navedeno, no mnoge uz to još obavljaju računovodstvene poslove, poslove marketinga i ostalo „po potrebi“.

Ono što je zapravo zajednički nazivnik svih tajnica jest da one zaista jesu desna ruka direktora. „Posao tajnice danas je inherentno moćan, poslovi su složeni, a odgovornost velika. Važno je pokazati inicijativu, biti korak ispred, što znači dobro upoznati šefa i njegove navike. Danas tajnica samostalno donosi poslovne odluke u ime svog šefa, uz njegovu suglasnost, zato je vrlo važna doza odvažnosti i jasno stajalište“, objašnjava Tatjana te dodaje da u ovom poslu zapravo ne postoji tipičan radni dan, jer svaki dan radite nešto novo i nepredvidljivo.

tajnica
Mihaela Miljković

Diskriminacija vs. „ženski posao“

Posao tajnice većinom obavljaju žene, iako se na oglasima za poslove ovog tipa ostavlja mogućnost zapošljavanja osobe bilo kojeg spola. Govorimo li, stoga, o diskriminaciji muškaraca, poslu u kojemu su potrebne neke isključivo ženske osobine ili nečemu trećemu?

„Žene i muškarci različiti su u obavljanju poslova, žene su orijentirane na detalje što je u tajničkom poslu važno, ustrajnije su i pouzdanije. Smeta me doduše što, kad muškarac obavlja tajničke poslove njegov naziv radnog mjesta najčešće glasi „voditelj ureda“, što zvuči puno ozbiljnije, a kad žena obavlja taj posao ona je tajnica“, kaže Tatjana.

Mihaela, pak, vjeruje da to proizlazi iz našeg konzervativnog razmišljanja „to je posao za žene“. „Žao mi je što nisam upoznala muškarca koji obavlja taj posao, ali nisam sigurna da bi bili uspješni jer ovaj posao zahtijeva veliku količinu multitaskinga, za što muškarci nisu prirodno nadareni“, kaže kroz smijeh.

Stručnjaci tvrde da ne postoje „ženski“ i „muški“ poslovi, već poslovi koji zahtjevaju određene vještine i znanja, a spol je tu nebitan. Istraživanja su pokazala da stvarnih razlika između muškaraca i žena po pitanju liderstva, kognitivnih sposobnosti i karaktera zapravo nema, već da je cijeli odnos prema toj temi izrazito kulturološki uvjetovan. Stoga možemo zaključiti da se i u ovom slučaju radi o tradiciji i stereotipizaciji da je to „posao za žene“, baš kao što su, primjerice, profesionalni vozači uglavnom muškarci jer su oni „bolji u tome“ ili je to „muško područje“.

tajnica-Vedrana-Kovačić
Vedrana Kovačić

Savjeti najboljih hrvatskih tajnica upućeni poslodavcima

Kako bismo pomogli poslodavcima pronaći što kvalitetnije tajnice, a njima pak „iskamčili“ što kvalitetnije uvjete rada, pitali smo naše sugovornice koje kvalitete poslodavci trebaju tražiti u tajnicama, a kakav tretman im trebaju dati. Ipak je riječ o savjetima laureatkinja ovogodišnjeg izbora „NajTajnica.hr“, dakle najboljima od najboljih. Suma sumarum izgleda ovako:

Kako pronaći idealnu tajnicu

– Od početka aktivno sudjelovati u odabiru svoje tajnice. I to ne samo na način da između gomile pristiglih prijava na natječaj upru prstom na neki životopis i kažu: „Hoću ovakvu tajnicu!“. Itekako je važna „kemija“. – Mihaela Miljković

– Tražiti fleksibilnu, proaktivnu, samosvjesnu i odanu osobu spremnu na brojne izazove. – Vedrana Kovačić

– Na prvom mjestu tražiti strast za posao. Želja za rezultatima, zalaganje i doprinos pokazatelji su poželjnog zaposlenika, a vještine se uvijek mogu steći. – Tatjana Neimarević

 Kako zadržati idealnu tajnicu

– Pokažite razumijevanje za kompleksnost zaduženja koja povjeravate svojim tajnicama i od njih očekujete, imajte razumijevanja i poštovanja prema njima. – Vedrana Kovačić

– Platite ju! Ona je osoba koja zna najviše o vama, a ako ima malu plaću nemojte se čuditi što nije motivirana. – Tatjana Neimarević

– Nagradite ju barem jednom godišnje edukacijom, jer ulaganjem u edukaciju povećavate njenu stručnost i motiviranost. – Tatjana Neimarević

A postoje i virtualne tajnice

Na hrvatskom tržištu dostupno je nekoliko tvrtki koje se bave iznamljivanjem virtualnih tajnica. Virtualna tajnica radi isto što i ona zaposlena u uredu, no usluga je znatno jeftinija jer se izbjegavaju troškovi ureda, a možete ju unajmiti s drugog kraja svijeta da radi za vas, primjerice, u Zagrebu.

Virtualnu tajnicu može se unajmiti za cijenu od 100 do 200 eura bez PDV-a, iako cijene variraju ovisno o tome na koliko sati ili dana tražite uslugu. Neke od tvrtki koje kod nas to nude su vasured.hr, virtualniured.net, regus.hr, uredi.hr i valdez.hr

Foto: Pixell, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

 1. SVJEDOČANSTVO O tome kako sam dobio zajam od stvarnih i istinske KREDITA
  Tvrtka se zove José Luis zajam tvrtki. Jako sam sretna danas
  I Bog blagosloviti Jose Luis zajam tvrtki.
  Zdravo,
  Moje ime je Lady liakopouloui ja sam iz Soluna Grčke, ja sam u braku, ja sam bio u potrazi za pravi zajam tvrtki za posljednjih 5 mjeseci i
  sve što sam dobio je bila hrpa prevare koji me je napravio da im vjeruju, a na kraju
  dana, što je uzeo moj novac ne dajući ništa zauzvrat, a sve
  moja nada je izgubljena, sam zbunjen i frustriran, ja ga pronaći vrlo
  teško hraniti svoju obitelj, ja nikada nisam htjela imati nikakve veze
  s zajam tvrtki na internetu pa sam otišao posuditi nešto novca iz
  prijatelj, ja joj pripovjedi sve što se dogodilo i ona je rekla da mi ne može pomoći, da
  ona zna kredit tvrtka koja mi može pomoći sa bilo koji iznos kredita
  potrebna mi je uz vrlo niske kamatne stope od 2%, da je upravo dobio
  Kredit od njih, ona mi je usmjerena na tome kako podnijeti zahtjev za kredit, ja sam
  baš kao što mi je rekla, sam se s njima na e-mail: ([email protected]), nikada nisam vjerovao, ali sam pokušao i moj
  Najveće iznenađenje sam dobio zajam u roku od 24 sata, nisam mogao vjerovati,
  ja sam sretna i bogata opet i ja sam zahvaljujući Bogu koji takvu kredita
  tvrtke kao što je ovaj još uvijek postoje na ovaj prevare sve više mjesta,
  molim Savjetujem svima vani koji su u potrebi za kredit za ići
  ([email protected]) oni vas nikada neće uspjeti, a
  Vaš život će promijeniti kao ja did.Quickly kontaktirati Jose Luis krediti tvrtka danas i dobiti svoj zajam od njih, Bog blagoslovio Jose Luis zajam tvrtki za njihov originalan zajam ponuda.
  Provjerite jeste li obratite Jose Luis kredit za svoj kredit, jer sam dobio moj kredit je uspješno iz ove tvrtke bez stresa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -