Tko je sutkinja koja se suprotstavila Trumpu i izdala rješenje o privremenoj zabrani izvršenja njegove naredbe?

Ann Donnelly je okružna sutkinja Federalnog suda u New Yorku koja je zaustavila zabranu ulaska migrantima.

Riječ je o naredbi američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom bi se zabranio ulazak ljudima iz Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, jer bi ta mjera pomoći štitila Amerikance od mogućih terorističkih napada.

Sutkinja koja nije htjela legalizirati diskriminaciju

Nakon što su mnoge organizacije za ljudska prava uložile žalbu zbog zabrane ulaska izbjeglica iz tih muslimanskih zemalja, koji su zbog toga zadržani na mnogim aerodromima, sutkinja Ann Donnelly odlučila je odmah zaustaviti deportaciju onih koji su u međuvremenu stigli u Ameriku.

Naredila je američkim vlastima kako ne smiju izgoniti one ljude koji posjeduju isprave na temelju kojih mogu ući u SAD-a, prenosi The Guardian.

Ta njena odluka pokazala je kako sudovi brane prava svih, pa čak i kada predsjednik donosi zakone koji su neustavni i nezakoniti, rekao je Anthony Romero, ravnatelj ACLU-a (American Civil Liberties Union) i naglasio kako će taj dan ostati u pamćenju.

sutkinja koja se suprotstavila TrumpuFoto: YouTube Screenshot

Donnelly je rođena u Michiganu, završila pravo na Sveučilištu Ohio, i već 33 godine radi na raznim razinama pravosuđa u New Yorku. Donnelly je udana i majka dviju kćeri.

Nakon što ju je Barack Obama nominirao za sutkinju istočnog distrikta New Yorka 2014. godine, a republikanski Kongres prvotno odbio, sljedeće godine je Obama ponovio nominaciju i postala je sutkinja gotovo jednoglasno  (s 95 glasova za i 2 protiv), piše Washington Post.

U pravosudnim je krugovima poznata kao pravedna osoba, otvorenog uma i stručnjakinja koja odgovorno radi svoj posao.

I upravo ju je nova odluka proslavila. Odluka koja je odjeknula u svjetskoj javnosti zbog suspendiranja Trumpove naredbe i tako pokazala kako američki predsjednik ne može biti iznad zakona i kako se diskriminacija ne može legalizirati.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...