Od košarkašice s klupe do jedne od najcijenjenijih IBM-ovih liderica

Američki IBM već je desetljećima najbolji poslodavac za majke s karijerom, no ne  samo u Americi, nego se ista praksa primjenjuje na svim tržištima na kojima posluju. Dok naše majke žude za fleksibilnošću, u IBM-u je rad od kuće sasvim normalna stvar.

IBM misli i na poduzetnice pa je među rijetkim kompanijama u Europi i jedini u Hrvatskoj, koji u svom procesu nabave ima implementiranu raznolikost dobavljača, čime se daju prilike poduzetnicama da dobiju posao s ovom velikom korporacijom.

IBM mnogo ulaže u razvoj ženskog vodstva, a nedavno smo prisustvovali jednom tradicionalnom događaju, T&O Global Women IBM Day koji se održava u istom razdoblju svake godine s istom temom u preko sto zemalja svijeta gdje je IBM prisutan. Ovogodišnja tema bila je „Što čini snažne liderice?“. Cilj eventa bio je umrežavanje, ali i slušanje iskustva i inspirativnih priča uspješnih poslovnih žena.

Jedna od njih bila je i Barbora Paulovic Deckerova, direktorica podrške prodaji zadužena za Europu, Bliski Istok i Afrku u IBM-u. Njezino je predavanje pokupilo brojne ovacije, a svojim iskrenim nastupom i toplom pričom, čiji dio donosimo u nastavku, još je jednom pokazala zašto je u IBM-u jedna od najcijenjenijih liderica.

Košarka oblikovala njezinu osobnost

Barbora se nije oduvijek vidjela u korporativnom svijetu. Kao djevojčica  bavila se mnogim sportovima, a posebnu je ljubav gajila prema košarci, koju je i profesionalno igrala. Vjeruje da ju je upravo igranje košarke učinilo osobom kakva je danas.

„Kroz svoje iskustvo igranja košarke naučila sam da je za uspjeh potreban timski rad i potpuna predanost onome čime se bavite. U počecima svog bavljenja košarkom redovito sam sjedila na klupi, no morala sam trenirati jednako kao i najbolji igrač na terenu. Čak i kada sam na terenu bila minutu-dvije po košarkaškoj utakmici, znala sam da moram uložiti mnogo truda kako bih maksimalno iskoristila spomenute dvije minute i pokazala što mogu. Tada sam i naučila da je uspjeh sunce konstantnog ulaganja truda“, kaže Barbora.

„Tvoj najveći strah sa sobom nosi najveći razvoj“

Bila je skautirana i ponuđeno joj je da igra za 2. ligu sveučilišta kao ključna igračica ili da ulazi s klupe u prvoj ligi. Barbora je izabrala drugu opciju jer je uvijek htjela učiti od najboljih. Prihvatila je stipendiju na jednom od najprestižnijih američkih sveučilišta, Florida Atlantic University, gdje je upisala studij psihologije.

Iako je tada imala jedva osamnaest godina i bojala se promjena, hrabro je svoj dotadašnji život preselila iz Slovačke u Sjedinjene Američke Države iako nije znala ni riječ engleskog jezika.

„U školi sam učila ruski i njemački jezik pa su mi i za potpisivanje ugovora i stipendije bili potrebni prevoditelji. U početku sam sjedila na predavanjima i nisam razumjela ni jednu jedinu riječ tijekom profesorskih izlaganja. Čak je i razumijevanje zadatka za zadaću bio pravi poduhvat jer sam tražila riječ po riječ u rječniku da bih uopće mogla shvatiti što je zadatak, a da ne govorimo o samom procesu pisanja“, ističe Barbora.

S obzirom da je jedan od uvjeta zadržavanja stipendije bio relativno visoki prosjek ocjena, Barbora se u potpunosti predala učenju novog jezika i gradiva, no dodatna otežavajuća okolnost bio je i kulturalni šok koji je doživjela.

Nije bilo nimalo jednostavno, trebalo se prilagoditi novim izazovima i biti otvorena prema sredini u kojoj sam se našla“, govori Barbora.

Smatra da su upravo takve situacije ključne i u poslovnom svijetu. Iako je lakše ostati vjeran svojoj komfornoj zoni, u njoj se ne događa ništa. Svi se uspjesi događaju tek onda kada odlučimo da je vrijeme za promjene izvana naše zone komfora.

Prvi korak prema cilju je odluka da više ne želiš biti tamo gdje jesi

Jedan od prvih i ključnih koraka za postizanje uspjeha u bilo kojoj sferi života je odluka da više ne želiš biti na mjestu na kojem se trenutno nalaziš, kako kaže Barbora.

Nakon završenog studija u SAD-u, Barbora se uputila na daljnje školovanje u Veliku Britaniju, a nakon kratkog perioda života u Španjolskoj, odlučila je vratiti se u Slovačku kako bi bila što bliže obitelji, ali i kako bi konačno donijela odluku o smjeru svoje karijere.

„Imala sam uspješnu košarkašku karijeru i završila sam dva fakulteta te sam imala sreću što sam živjela na divnim lokacijama diljem svijeta. Međutim, shvatila sam da je sada vrijeme da se fokusiram na daljnju karijeru i odaberem ono što zaista želim. Dobila sam nekoliko ponuda i odabrala onu IBM-ovu.”

Ljudi su neizostavni dio uspjeha

Zato smatra još važnijom zadaćom iznošenje svoje životne priče i poticanja drugih žena na ostvarenje u području karijere. Upravo vezu s drugim ženama, ali i muškarcima, smatra vrlo važnom u poslovnom okruženju.

„Nitko u poslovnom svijetu ne može uspjeti sam. Dakako da treba ostati autentičan i vjeran sebi, no ako ne radite na stalnom umrežavanju unutar i izvan svoje branše, teško ćete uspjeti. Svaki novi kontakt može se višestruko isplatiti. Osim toga, s ljudima iz istog područja provodimo velik dio dana pa je dobro poznavati što više kvalitetnih kolega.“

Barbora ističe da je takva situacija vidljiva i u IBM-u.

„IBM ima vrlo velik broj zaposlenika, a svaki od njih ima svoj dio posla. Nitko od nas ne zna sve i upravo smo zato u stalnoj potrazi za novim stručnim suradnicima. Zajedno činimo cjelinu koja dobro funkcionira.“

Iza svake uspješne žene je manje sna, podrška obitelji i donošenje teških odluka na dnevnoj bazi

Osim što je uspješna poslovna žena, Barbora je i supruga te majka dvoje djece. Na održanoj konferenciji iskreno je progovorila o svim izazovima s kojima se morala uhvatiti u koštac kao žena koja jednakim žarom želi uspješnu karijeru i obitelj, ali i koliko joj je važno naći vrijeme za sebe i svoje aktivnosti kako bi bila sretna.

„Dakako da nije zdravo spavati manje od osam sati, no ako želite imati sve, možete biti zadovoljni s manje od toga. Dodatno, dobar korektor spašava i takve kritične situacije“, rekla je kroz smijeh.

Koliko je podrška obitelji važna u svakom aspketu života potvrdila su brojna psihološka istraživanja, a istog je mišljenja i Barbora. Ističe kako ima veliku sreću što joj s djecom pomažu njezini i muževi roditelji, no još većim blagoslovom smatra kvalitetnog partnera koji je uvijek uz nju i razumije što ona želi i treba.

„Suprug i ja zajedno smo se dogovorili da se ja nakon prva tri mjeseca provedena s bebom vratim na posao, a on je preuzeo porodiljni dopust. Tako je i bilo. Uvijek se dogovaramo o svim našim obavezama i djeci, što je vrlo važno s obzirom da je on poduzetnik pa isto tako ima i svoje poslovne obaveze“

Nekoliko je puta tijekom svog izlaganja dala do znanja da shvaća da nemaju sve žene jednaku sreću i da su brojne one koje su samohrane majke ili pak uopće nemaju podršku okoline, pa čak ni najuže obitelji. Vjeruje da i one jednako tako mogu uspjeti, no uz možda ipak više napora i težih situacija na svome putu.

Još jedan aspekt svog uspjeha Barbora vidi u održavanju balansa u svakodnevnom donošenju naizgled malih odluka, a koje su iznimo  važne za održavanje dobre ravnoteže između privatnog i poslovnog aspekta svakodnevnog života.

Na samom kraju svog izlaganja Barbora je poslala snažnu poruku koju bismo itekako trebali ozbiljno shvatiti.

„Moramo surađivati i podržavati se, neovisno o tome je li riječ o ženama i muškarcima. Čini mi se da je žene potrebno možda malo više pogurnuti jer često ne vjeruju u sebe, no za to zaista nema razloga. Budemo li se svi držali zajedno, uspjeh ne može izostati“, završava Barbora.

Foto: IBM

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

sajam čokolade i kave

Najveći sajam čokolade i kave ponovno u Family mallu

Treću godinu za redom pod pokroviteljstvom Muzeja čokolade Zagreb održavaju se Dani čokolade i kave u Family mallu. Najveći sajam čokolade...
- Advertisment -