Tracy Gray na konferenciji Women Invest poručila ženama „We are enough“

U srijedu 10. svibnja se u zagrebačkom HUB-u 385 održala 1. konferencija o investiranju za žene pod imenom Women Invest u organizaciji Antonije Horak i Instituta za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria.

Na konferenciji na kojoj je sudjelovalo više od 80 poslovnih žena, posjetiteljice su imale prilike čuti vrijedne informacije o tome kako investirati novac.

Glavna gošća konferencije bila je Tracy Gray, osnivačica i direktorica venture capital tvrtke The 22 Capital Group sa sjedištem u Los Angelesu, čija je misija poticanje izvoza u proizvodnim tvrtkama u južnoj Kaliforniji, s fokusom na žene i predstavnike manjina.

L.A. Biz ju je nedavno proglasio jednom od 50 najutjecajnijih poslovnih žena u Los Angelesu. U svom je predavanju govorila o tome što, kako i zašto žene investiraju.

Žene mijenjaju svijet

Na početku je objasnila dva termina koja su joj promijenila život. Jedan je MEGO (My eyes glaze over), a drugi MELU (My eyes light up).

Kad god joj je dosadilo ono što radi, promijenila bi karijeru, i to je tzv. MEGO. Od sistemskog inženjera, preko glazbene industrije, pa sve do osnivanja svog fonda. U dobi od 27 godina još uvijek je htjela biti astronautkinja. S druge strane, MELU joj je otvorio oči i pokazao kako su zapravo žene drugačije i bolje u organizaciji od muškaraca. One pojednostavljuju i vrlo komplicirane stvari, kao što su rasporedi konferencija… I to je važno za vođenje, jednako kao i to da treba raditi sa srcem.

No, pritom je upozorila i kako nedostaje žena na vodećim pozicijama, te kako je svjetski ekonomski forum objavio kako one neće doživjeti rodnu ravnopravnost sljedećih 170 godina.

„Vjerovali ili ne, što se tiče ravnopravnosti žena i muškaraca na visokim pozicijama, situacija se u zadnjih 15 godina pogoršala. Sve je manje žena na takvim pozicijama. Mi žene moramo preuzeti inicijativu na sebe i ulagati.“

Potrebno je inspirirati žene da investiraju

Objasnila je i zašto su žene bolji investitori. „Sistematične smo pa smo prilikom ulaganja pažljive te se ne upuštamo u rizike. Također, žene uspjeh ne baziraju isključivo na novcu, već na doprinosu zajednici, one žele svijet učiniti boljim mjestom. I to je ono što nas kod ulaganja uglavnom razlikuje od muškaraca“, rekla je Tracy Gray te naglasila kako je situacija u Hrvatskoj bolja nego u SAD-u.

Što se tiče njihovih ušteđevina, ona najčešće odlazi na druge. „Žene potroše 80 posto svog kapitala na obitelj, dok muškarci potroše samo 30 posto“, smatra Tracy.

women invest Tracy

Istaknula je kako je potrebno inspirirati žene da investiraju. Mnoge nemaju dovoljno vjere u sebe, misle da ne mogu same. „Ali mi smo dovoljne“, poručila je. Pritom je pozvala se da se pridruže i platformi „We are enough“ gdje educiraju žene o investiranju te sudionice potaknula da razmisle kad će početi investirati.

Na kraju je zaključila kako će se situacija zasigurno poboljšati, jer tu nadu daje energija i želja koja se osjećala na konferenciji.

Foto: Tomislav Jurišić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više