Jeste li čuli za #tradwifes? ‘Ne rade’ jer ne žele, a promiču vrijednosti koje su prijetnja rodnoj ravnopravnosti

Žene koje mijenjaju rodnu ravnopravnost za “tradicionalnije” rodne uloge – ostaju kod kuće, brinu o kućanstvu i djeci i podređene su mužu. Riječ je o “tradwife” trendu koji je zadnjih nekoliko godina sve popularniji na internetu. I dok nema ništa loše u tome da žena odluči biti domaćica, što se zapravo krije iza ovog trenda?

Naziv samog trenda dolazi od same kombinacije riječi traditional i wife. Na TikToku su videa s heštegom #tradwife pregledani više od 251 milijun puta. Videa s heštegom #trad pregledani su gotovo pola milijarde puta. Na Instagramu također takve oznake broje milijune objava. Trend je najpopularniji u Sjedinjenim Američkim Državama, no proširio se i u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Govore da nemaju posao, a sve što snime – unovče

Žene koje se predstavljaju kao tradwifes najčešće su bjelkinje, mršave, konvencionalno zgodne. One često za sebe govore da su feministkinje i da same odlučuju ne raditi. No pridonose li one globalnom problemu rodne neravnopravnosti?

Tradwifes zaboravljaju napomenuti svojoj publici da od sadržaja koji objavljuju na internetu zarađuju. Dokumentiraju svoje kuhanje, čišćenje, njegu, a sve to – unovče. Tradwife su često i “momfluencerice”, a prije njih to su bile mame blogerice. One su svoje sadržaje unovčavale banner oglasima, sponzoriranim sadržajima i ponekad ponudama knjiga, piše concern.net.

Znači, iako tradwifes ne idu raditi u ured ili neka druga mjesta, one i dalje zarađuju. U nekim slučajevima ti su prihodi jako veliki. Iznosi se kreću od 10.000 do 100.000 dolara godišnje. One možda ne prodaju proizvod, već određenu verziju sebe. To je vrlo kontradiktorno jer govore ljudima da nemaju posao. Jedna od najpoznatijih tradwife žena na Instagramu je Estee Williams.

Tradwifes glamuriziraju ovakve tradicionalne uloge žena – da budu majke i kućanice, a mnoge žene svijeta prisiljene su na te uloge. Primjerice, u Somaliji samo 23 posto žena čini radnu snagu. Dok su mnoge tradwifes obrazovane i imaju tržišno vrijedne vještine, samo 35 posto somalijskih žena u dobi od 20 do 24 godine ima barem osnovno obrazovanje. Sve je to rezultat seksističkih rodnih normi.


Pročitajte više: Nevidljivi rad – kad žene vode ured poput kućanstva


Disbalans moći i mizogine vrijednosti

Nina Pavićević, djevojka koja stoji iza Instagram profila @kritički, gdje svakodnevno priča o preprekama i problemima s kojima se žene susreću, prokomentirala je i ovaj trend. Za nju je to jedna vrsta ideologije.

“Izgleda pitko i bezopasno jer vidite žene u slatkim haljinama koje spremaju hranu i prikazuju njihov život na selu. Ali kad dublje uđete u taj sadržaj, vidite da se iza toga kriju mizogine patrijarhalne vrijednosti. Poput ‘silovanje u braku ne postoji’, ‘ženama ne treba obrazovanje’, ‘trebaju biti submisivne muškarcu i da ovise o njemu'”, rekla je Pavićević na svom profilu.

One koje promoviraju ovakav sadržaj govore da ne žele raditi od 9 do 5 i da nemaju vremena za odmor i sebe. Ovakve su brige, govori Pavićević, normalne u kapitalističkom društvu. Nitko to ne želi. No pita se koliko parova ima privilegiju da jedna osoba ne radi, s obzirom na cijene i ekonomiju. Također, koliki je rizik ovisiti o drugoj osobi?

“Ovdje je vidljiv disbalans moći. U našem se društvu moć izjednačava s novcem i usprkos ogromnoj vrijednosti koju nosi rad po kući, on i dalje nije formalno priznat. Ironično je da žene koje ga promoviraju zapravo možda i zarađuju od njega, što je posao”, smatra Pavićević.

Foto: Canva / Estee Williams @Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -