Martina Kožulj Omazić: Upravljala sam karijerom tako da sam odbijala unapređenja do pravog trenutka za moju obitelj i nisam požalila!

Tajna koju većina nas pokušava spoznati kada gradimo karijeru uglavnom je – kako pronaći savršen balans između privatnog i poslovnog života? Čini li vam se ponekad da vam se sve događa u krivo vrijeme? Da promaknuće dolazi baš kada se javljaju promjene u obitelji, ili da se obiteljske prekretnice počinju odvijati u trenutku kada trebate prihvatiti novu ulogu poslu? Martina Kožulj Omazić otkrila nam je gdje leži ključ za savršen balans i na svom primjeru pokazala kako je uz upravljanje karijerom moguće savršeno harmonizirati obitelj i karijeru.

“Mislim da sam uvijek imala neke svoje ciljeve i prioritete, ali s obzirom na to da je život kompleksan pokušavala sam biti fleksibilna po pitanju načina i rokova ispunjenja”, započela je Martina svoju životnu priču.


Pročitajte još: Direktorica u Ljudskim resursima PBZ-a otkriva što žene tjera na promjenu posla


Ova izvršna direktorica Upravljanja poslovnom mrežom u PBZ-u prvi je puta shvatila da treba revidirati svoje ciljeve i očekivanja u životu nakon što je odlučila upisati poslijediplomski studij. Kada je mislila da će sve završiti u roku od četiri do pet godina, dogodile su joj se prve trudnoće koje su produžile te rokove. Na kraju je sve završila, a uz to je shvatila potrebu za određenom fleksibilnošću u planiranju i očekivanjima, odnosno potrebu za svjesnim upravljanjem vlastitom karijerom.

“Upravljanje karijerom znači prilagođavati put ka profesionalnom ostvarenju u skladu sa životnim prioritetima”, definirala je Martina ovu važnu vještinu.

Planiranje obitelji kao pretpostavka za upravljanje karijerom

Prevelika očekivanja u trenucima kada vam se obiteljske prilike mijenjaju mogu dovesti do stresnih situacija i imati nepovoljne ishode i na obitelj i na karijeru. Martina stoga kaže kako je ključ u prepoznavanju trenutka za iskorake u karijeri, ali i za periode kada se obitelj stavlja u prvi plan. Također, kaže kako je velika zamka uspoređivanje s drugima.

Martina je u mladosti trenirala plivanje, a naporni treninzi i često pretrpan raspored naučili su je organizaciji od malih nogu. “Natjecanja su me naučila izreci ‘uzdaj se u se i u svoje kljuse’. Svima je voda bila jednako hladna, bazen je isti za sve, sada će se pokazati koliko je tko trenirao i sve je na tebi”, rekla je.

Nakon lijepih školskih dana uslijedila je važna odluka – odabir fakulteta. S obzirom na to da je već tada znala da jednoga dana želi imati obitelj kojoj će posvetiti vrijeme, mogućnost balansiranja između privatnog i poslovnog života bila joj je važna već pri odabiru karijere.


Pročitajte još: Predsjednica Europske centralne banke smatra da bi žene trebale voditi ekonomski oporavak nakon covid krize. Nudi neke zanimljive argumente


Tri puta je odbila odličnu priliku – niti jednom nije zažalila

Završila je ekonomski fakultet u Zagrebu, smjer financije te je sam diplomski rad na temu likvidnosti banaka usmjerio njenu karijeru prema bankarstvu.

upravljanje karijerom

“Moja karijera nije bila pravocrtna. Imala je nagli rast na početku, kada sam bila mlada i sama, maksimalno orijentirana na karijeru i 24 sata na raspolaganju poslodavcu, kada sam bila sposobna učiti i davala maksimum. Tada sam se aktivno nudila, prihvaćala projekte, imala ambicije i to je poslodavac prepoznao. Prva veća ponuda sa tržišta došla mi je 2005. godine i bila je poslovno vrlo izazovna za mene. No, odbila sam ponudu jer sam te godine planirala zasnovati obitelj. Nisam željela odgađati privatne planove. Nezgodno je doći na novu poziciju, u novu banku, a ne biti 100% spreman i fokusiran.”, prisjeća se Martina.

U isto vrijeme, interno joj je također bila ponuđena nova pozicija kao i ulazak u skupinu mladih talenata. Uvjet je bio mobilnost unutar grupacije, odnosno mogućnost rada u inozemstvu u narednim godinama. Da joj je takva prilika bila ponuđena koju godinu ranije, objeručke bi je prihvatila. No, u godini kada je planirala zasnovati obitelj to joj jednostavno nije bila opcija.

Kaže da je poanta ove priče kako ni za jednom od tih odluka nije žalila. Znala je što joj je prioritet u svakom trenutku karijere i vjerovala je da će doći nove prilike. Tako je i bilo. Nakon porodiljnog, tadašnji poslodavac joj je ponudio poziciju regionalne direktorice, koju je ona tada prihvatila jer je znala da je spremna.

“Shvatila sam to kao aktivno upravljanje karijerom i u svakom trenutku sam znala što mogu, a što ne mogu prihvatiti. Svjesno sam upravljala karijerom na način da sam usklađivala obiteljske okolnosti. Kada je došla 2016. godina, procijenila sam da su mi djeca dovoljno velika i da su obiteljske okolnosti takve da mi omogućavaju poslovne iskorake. Tada sam odlučila napraviti novi iskorak u svojoj karijeri i prihvatiti ponudu Privredne banke Zagreb. U to sam ušla drugačije posložena, fokusirana i spremna. Ponovo sam mogla više dati poslodavcu nego prije pet ili sedam godina”, priča.

Kako aktivno upravljati karijerom?

Što se tiče ključnih koraka prema balansiranju karijere i obitelji, kaže da je na prvom aktivno upravljanje karijerom, ne dozvoljavati da se stvari događaju same od sebe. Tad se čovjek može pogubiti.

Na drugo mjesto bi stavila razgovor unutar obitelji i zajedničko donošenje odluka. Važno je uskladiti svoju karijeru s karijerom supruga, a tu su i djeca sa svojim potrebama. Uvijek su razgovarali i nalazili kompromis koji je bio povoljan za sve. Važno je kompromis ne smatrati žrtvom. Martina kaže da u sve odluke idu zajedno, a da iz loših odluka zajedno uče.


Pročitajte još: Strategije za zaposlene mame: Kako balansirati između poslovnog i obiteljskog života?


Treća važna stavka vezana je uz logistiku, a to je dozvoliti drugima da vam pomognu. Posao u bankarstvu je zahtjevan. Roditeljstvo je zahtjevno. Treba prihvatiti pomoć i posložiti dnevni raspored na način da se posao odrađuje maksimalno fokusirano, a da su djeca zbrinuta. Važno je istaknuti pomoć i podršku obitelji koju je uvijek imala u organizaciji svog obiteljskog života dok su djeca bila mala.

Također ono što je isto tako bitno za upravljanje karijerom je i stanovanje u blizini radnog mjesta, a kako ne bi vrijeme koje bi mogla provesti na poslu ili s obitelji provodila u stresu prometa. Naravno, to nije uvijek moguće postići, ali ako se može utjecati na takvu mogućnost, svakako će olakšati u balansiranju poslovnih i obiteljskih obveza. Sada živimo u vremenu smart-workinga, pa blizina doma i ureda nije više tako presudna. No, smart-working  uz niz prednosti ima jednu drugu zamku, a to je brisanje granica između privatnog i poslovnog života.

“Laptop je stalno upaljen, a mislim da to nije baš poticajna atmosfera za obiteljski život. S obzirom na to da imam svoj ured, za vrijeme pandemije sam stalno odlazila na posao u Radničku. Poslovnice i bankari su bili na prvoj crti pa sam im i ja bila tako cijelo vrijeme podrška. U uredu sam maksimalno motivirana i fokusirana. Mislim i da je dobro napraviti taj fizički prijelaz između poslovnog i privatnog. U uredu sam bankarica, a doma sam ipak mama i supruga“, zaključila je Martina.

I za kraj, važno je naglasiti ulogu poslodavca. Ja sam imala sreću (ili sam dobro aktivno upravljala karijerom) da radim u Privrednoj banci Zagreb u kojoj imam odličan tim, poticajnu atmosferu i podršku koja mi omogućava da dajem svoj poslovni maksimum.

Foto: Domagoj Biondić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

sport i menstruacija

Sport i menstruacija: poznavanje menstrualnog ciklusa ih može savršeno ujediniti

Bilo da ste profesionalna ili rekreativna sportašica, poznavanje načina na koji vaš ciklus utječe na trening ključno je za postizanje vašeg...
- Advertisment -