Uspješna i fit – kako ostati u formi uz posao i druge obaveze?

U svakodnevnom brzom okruženju u kojem gotovo svi mi živimo, pokušavamo izbjeći stres, no usput obaviti i sve svoje dužnosti, kako obiteljske, tako i one poslovne. Mnoge žene suočavaju se s brojnim izazovima: odgajanje djeteta, održavanje karijere, briga za kuću i onda na posljetku, i za samu sebe. Ovo posljednje, iako je na zadnjem mjestu, ne mora zauzeti i takvo mjesto u našim životima. Naime, moguće je biti i uspješna i fit, što je ujedno bila i tema okruglog stola organiziranog u četvrtak u hotelu Westin od strane Women in Adria.

Uspješna i fit – od rekreativnog trčanja do uredskih vježbi

Gošće okruglog stola bile su Daniela Ivetta, direktorica razvoja u tvrtci Apis IT. Osim što upravnja timom od 100 inženjera, majka je i troje djece koja se bavi trčanjem, Željka Tičić, članica IBM Hrvatske,  također majka troje djece koja trči čak tri puta tjedno, Dijana Kobas Dešković, izvršna direktorica Spona komunikacija i pokretačica programa „Mamforce“, Sunčana Seletković, vlasnica branda „Budi fit mama“ te Diana Gluhak, nutricionistica i vlasnica tvrtke Adrih d.o.o. za konzalting u nutricionizmu.

Ove uspješne poslovne žene i majke, otkrile su nam kako su se počele baviti sportom, unatoč pomanjkanju vremena i brojnim obavezama te kako su održale motiviranost.

uspješna i fit
S lijeva na desno: Željka Tičić IBM, Sunčana Seletković Budi fit mama, Dijana Kobas Dešković Mamforce, Daniela Ivetta Apis IT, Diana Gluhak Adrih, Ivana Matić Women in Adria

„Kada neko vrijeme ne trčim, moje tijelo to osjeti i tada mi se ništa ne da raditi, jednostavno nemam volje ni za što. Počela sam trčati u ljeto 2012., sasvim slučajno, na moru. Odlučila sam se početi dizati rano i napraviti nešto za sebe“, počela je svoju priču Diana Ivetta koja je za tu ‘pustolovinu’ angažirala i svoje srednje dijete, za koje je napomenula, da je najmanje sportski tip od sve ostale djece. Nakon tri metra trčanja tog prvog puta kombiniranog s dosta hodanja, pa opet tri metra trčanja i tako naizmjence, Diana je bila zadovoljna svojim prvim odrađenim ‘joggingom’. Trčati je nastavila i dalje, a kazala je kako je bila motivirana svojim iskusnijim prijateljicama koje također trče. Prva utrka koju je istrčala bila je humanitarnog karaktera „Wings for life u Zadru“, a nakon toga trčala je još nekoliko utrka. „Htjela sam sama sebi dokazati da ja to mogu“, rekla je Diana.

Željka Tičić trči tek nešto više od godine dana, a na tu vrstu aktivnosti ponukali su je prvenstveno bolovi u kralježnici i ‘sjedilački’ uredski posao. Tri puta tjedno istrči po pet kilometara, no istaknula je, trčanje nikada ne stavi ispred drugih životnih obaveza.

„Otkako sam se počela baviti trčanjem zajedno s prijateljicom, shvatila sam da sam ipak solo igrač koji najradije trči sam. Idealno mjesto za trčanje za mene je savski nasip koji djeluje opuštajuće, a najbolji motiv i društvo mi je muzika koju pritom slušam. Trčanje je za mene prvenstveno vid relaksacije, trčim rekreativno i iz gušta i za sad nisam istrčala niti jednu utrku“, ispričala je Željka.

uspješna i fit
Sunčana Seletković

Za razliku od prethodnica, Dijana Kobas Dešković trči oduvijek, a bavila se i drugim raznim sportovima, od rukometa do jedrenja. Svestrana Dijana pohađala je i školu trčanja, a sada na tu zdravu aktivnost potiče i svoje prijatelje.

Jednom prilikom, istrčala je utrku dugu 21 kilometar, a kazala nam je da je mogla i dulje, jedino je bitno da je čovjek svjestan svog limita. Trči redovito i zimi kada mnogi posustanu jer ih hladnoća prikuje za tople kuće.

„Prilikom trčanja po zimi i ovoj hladnoći, vrlo je važno zaštititi glavu. Ja uvijek krenem s kapom, pa ju skinem kada mi postane vruće, no treba imati spreman i neki šal ili maramu s kojom ćete omotati usta zbog hladnoće“, objasnila je Dijana.

Iako se mnogim ženama čini kako je pravo umijeće pronaći nešto slobodnog vremena u danu i pozabaviti se svojim tijelom i biti fit, da to ipak nije tako teško, dokazuju specijalne vježbe u trajanju od 15 minuta koje osmišljava Sunčana Seletković.

Navodno se mame/žene nakon tih 15 minuta znaju tako preznojiti kao da su vježbale čitav sat. U čemu je tajna?

„Tajna je u tome što se ovdje radi o ‘pametnom vježbanju’ za zaposlene mame koje nemaju puno vremena na raspolaganju. Vježbe su osmišljene na način da izvuku maksimum iz vašeg tijela u minimalnom vremenu i daju najveće moguće rezultate“, objasnila je Sunčana. Mnoge od vježbi mogu se izvoditi gotovo pa svugdje jer je za njih potrebno tek nekoliko četvornih metara prostora, pa nije rijetkost da ‘super zaposlene’ žene vježbanju pribjegnu i na radnom mjestu.

Prehrana je bitna za tijelo i lice

No, osim same tjelovježbe, kako bismo postali i ostali fit, bitno je pripaziti i na prehranu, na što je i ukazala nutricionistica Diana Gluhak.

uspješna i fit
Diana Gluhak

„S hranom se treba poigrati i eksperimentirati. Na tanjuru uvijek treba biti najviše povrća, barem pola tanjura, dok se ostali dio dijeli između škrobne i proteinske skupine namirnica. Ono što Diana naglašava kao posebno bitno u zdravoj i uravnoteženoj prehrani je pretkorak, odnosno sama priprema hrane. Vrlo je bitno, kazala je, za zaspolene žene da si barem u nedjelju odvoje vremena i pripreme namirnice na način da će ih ‘skaldištiti’ i barem dva naredna dana moći koristiti kao ručak na poslu, kako ne bi posegnule za brzom i nezdravom hranom.

Ove inspirativne uspješne poslovne žene i majke dokazuju kako se ujedno može biti produktivan na poslu, a ipak pronaći i vremena za tjelesnu aktivnost koja vodi k tome da se osjećamo bolje.

No, uz sve to, treba reći i kako svaka žena, osim što voli bit fit i u formi,  želi izgledati i lijepo i mlado te je zato  potrebno posebnu pažnju posvetiti i koži lica.

Doktorica dermatologije, Slobodna Murat Sušić, koja se također svojim predavanjem o koži uključila u okrugli stol, navela je kako je za zdravlje kože najbitnije izbjegavati stres (koliko je to moguće), alkohol, cigarete, nezdravu hranu, solarij i općenito paziti na to koliko lice izlažemo suncu.

„Potrebno je koristiti kvalitetnu kozmetiku, po mogućnosti s UV faktorom, ali dobro pripaziti što kupujete jer na tržištu danas doista ima svega, a nije sve onako kvalitetno kao što se izdaje da je. Također, svima bih preporučila dovoljno odmora i sna, kako bi osim uspješnih karijera imale i lijepu kožu“, poručila je dr. Sušić ženama.

Partneri događaja su bili PBZ, PBZ Card, Nivea i Crowe Horwath.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -