Victoria Beckham – najuspješnija britanska poduzetnica

Ona je bivša ‘Spice Girl’, supruga Davida Beckhama, majka četvero djece, dizajnerica, poslovna žena i najuspješnija poduzetnica Velike Britanije 2014. godine.

Victoria Beckham u medijima je poznatija kao ‘Posh Spice’ i žena koja se u javnosti nikad ne smije, ali prema istraživanju uglednog britanskog časopisa Management Today, u proteklih pet godina povećala je godišnju zaradu s jedan na 30 milijuna funti te broj zaposlenih s tri na stotinu. Nije za odbaciti ni činjenica da se njeno bogatstvo procjenjuje na više od 200 milijuna funti.

‘Kada sam tek počinjala karijeru, osjećala sam se slavnom. Sad se osjećam uspješnom’ – Victoria Beckham

No, Victoria Beckham nije oduvijek bila uspješna ni prihvaćena u društvu. Tijekom djetinjstva često je bila na udaru nasilnika u školi, bila je povučena i, kako sama kaže, nije imala prijatelja.

Nakon što je odgledala mjuzikl ‘Fame’ odlučila je riješiti se svoje sramežljivosti i ostvariti karijeru u showbizu. A kad Victoria Beckham nešto odluči to i ostvari.

Posh Spice otkriva svijet

U ožujku 1993. javila se na novinski oglas u kojem se traže djevojke koje su ‘otvorene, ambiciozne i znaju pjevati i plesati’. I tako je krenuo njen put prema zvijezdama.

Kao Posh Spice opisivali su ju kao ‘šik, rezerviranu, sofisticiranu i nezainteresiranu’. Odbijala se smijati za kamere, što je dodatno stvaralo dojam da je umišljena te da se smatra ‘nedodirljivom’.

‘Bila sam sramežljiva i ne previše sigurna u sebe. Morala sam stvoriti ulogu i sjetila sam se toga: buljiti u ljude i napućiti usne. Moja nesigurnost pomogla mi je da osmislim takvu ulogu’

Kad je 1997. Upoznala tadašnju nogometnu zvijezdu u usponu, Davida Beckhama, Victoria nije imala pojma tko je on. Dvije godine kasnije vjenčali su se u Irskoj, a Victoria je tada odabravši vjenčanicu Vere Wang pokazala svoj interes za modu.

Victoria_Beckham_2010

Privlačnost modne piste

Raspadom Spice Girls, okušala se u samostalnoj karijeri i počela eksperimentirati s različitim modnim stilovima. Čak se okušala u ulozi manekenke kada je prošetala modnom pistom na reviji Dolce i Gabbana.

Uskoro je počela surađivati s različitim modnim brandovima i stvarati svoj vlastiti, prepoznatljivi stil odijevanja. Visoke potpetice, uske i elegantne haljine, velike naočale i vječiti ozbiljan izraz lica.

Njena luksuzna dizajnerska linija, koja obuhvaća odjeću, torbice, naočale i mirise, a koju je pokrenula 2008. godine, na početku je dočekana sa skepsom. Ipak se radilo o ženi koja je javnosti postala poznata kao dio ženske glazbene skupine. Međutim, njena ljubav prema modi i besprijekoran stil odijevanja ipak su ju lansirali među zamijećene modne dizajnere.

Tako je 2011. osvojila nagradu ‘Designer Brand of the Year’ na prestižnoj dodjeli nagrada British Fashion. Nedavno je otvorila i svoju prvu trgovinu u Londonu u kojoj će nuditi odjeću i mirise iz svoje linije.

‘Mnogi ju kritiziraju da je uspješna u modi samo zato što je slavna, ali mislim da to nije pošteno. Izgradila je nešto stvarno iz svoje slave, a to je prava priča koja zaslužuje biti predstavljena’, istaknuo je Andrew Sanuders, zamjenik urednika Management Today.

Victorijina je zadnja

Bez obzira na to što mnogi tvrde da je uspješna zahvaljujući popularnosti svog supruga, činjenica je da je Victoria Beckham iskoristila svoju (i njegovu) popularnost kako bi ženama ponudila odjeću i modne detalje koje žene žele nositi.

‘Veoma mi je bitno da sam uključena u svaki aspekt onoga što radimo – od odjeće, polica, imena modela, svega – da sve predstavlja moj stav jer to je ono što čini brand’, izjavila je nedavno i naglasila kako je konačna odluka uvijek njezina.

‘Victoriju Beckham shvaćaju ozbiljno jer je i ona modu shvatila ozbiljno’

Kao poslovna žena, ali i majka djevojčice, bori se protiv predrasuda u poslovnom svijetu te je tako postala jedna od glasnogovornica kampanje ‘Ban Bossy’ (‘Zabranite riječ šefuje’) kojoj je cilj smanjiti korištenje riječi ‘bossy’ u engleskom jeziku jer se smatra da negativno djeluje na mlade djevojke.

Često ističe kako su joj uzori snažne žene poput Hillary Clinton, Michelle Obama i Sheryl Sandberg.

‘Uvijek sam radila. Ne mogu zamisliti što bih radila cijeli dan da ne radim. Sretna sam što radim nešto što volim i ponosna sam jer mislim da šaljem pozitivnu poruku mladim ženama – ako želiš karijeru i biti supruga i majka, možeš. Naporno je, ali izvedivo’, istaknula je jednom prilikom.

victoria beckham 02

U razgovorima za medije uvijek je isticala koliko joj je važna obitelj.

‘Znam da sam sretna jer sam u poziciji da svoj dan mogu planirati oko dječjih obaveza i sportova. Nikad ih ne propuštam. Ali, s druge strane, nikad ne gledam TV. Nakon večere odgovaram na e-mail, a kad ležim u krevetu razmišljam o novoj kolekciji. Zvučim kao luda osoba, zar ne? Ležim u krevetu uz Davida Beckhama i razmišljam o odjeći’, rekla je u intervjuu za Guardian.

Uz četvero djece, koja pohađaju tri različite škole, svakodnevne obveze zahtijevaju dobru koordinaciju. Paparazzi ju više ne prate, ne zato što nije zanimljiva, već jer se uz njeno ime više ne vežu nikakve senzacionalne vijesti.

Tijekom godina Victoria Beckham suočavala se s mnoštvom kritika na svoj račun – od izgleda, nastupa pred kamerama, poznatog supruga, slavnih prijatelja, poslovnih pothvata – međutim titulom ‘najuspješnije poduzetnice Velike Britanije’ ušutkala je i najglasnije kritičare.

Jer brojke ne lažu, a njene su u posljednjih pet godina zaista impresivne.

Foto: screenshot YouTube,  wemakewebsites.com, “Victoria Beckham 2010” by LGEPR – Victoria Beckham (Licensed under Creative Commons Attribution 2.0 via Wikimedia Commons)

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...