Zagrebačka burza na čelu s Ivanom Gažić predvodnik inovativnog financiranja startupova

Zagrebačka burza u mnogim je stvarima predvodnik razvoja i uvođenja inovacija na hrvatskoj poslovnoj sceni. U prilog ovoj tvrdnji ide i predstavljanje Funderbeam SEE, globalne platforme na kojoj startup kompanije mogu prikupljati sredstva, a ulagači nakon inicijalne faze ulaganja mogu trgovati svojim udjelima zahvaljujući inovativnom sustavu temeljenom na blockchain tehnologiji.

Za razliku od klasičnih crowdfunding platformi za startupove, koje najčešće počivaju na nekom obliku donatorstva, kod Funderbema platforme radi se o klasičnom vlasničkom ulaganju.

“Ono što Funderbeam dominantno razlikuje od svih sličnih platformi jest mogućnost da nakon inicijalne faze investitori trguju udjelima i time vrate svoju investiciju u najskorijem mogućem roku”, pojašnjava nam Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Ovaj inovativni model razvila je estonska kompanija Funderbam i jedinstven je u svijetu, a vrijednost Funderbeama prepoznao je i osnivač Skypea Jaan Tallinn, jedan od prvih ulagača u kompaniju.

Učinkovit estonski model

Estonski Funderbeam vode ljudi koji su dugo dio financijskog tržišta. Tako je osnivačica i direktorica Funderbeama, Kaidi Ruusalepp nekadašnja predsjednica uprave burze NASDAQ OMX Tallinn i suautorica estonskog Zakona o digitalnim potpisima, koji je omogućio razvoj estonske digitalne ekonomije. Ovo je važno spomenuti s obzirom da je Estonija vjerojatno najrazvijenije e-društvo u globalnim okvirima. U praksi to znači da se komunikacija s državom i poslovanje mogu obaviti u potpunosti putem interneta. Upravo je ova činjenica u velikoj mjeri potaknula vodstvo Zagrebačke burze da uspostave kontakte s estonskim partnerima.

“Ova nam suradnja otvara brojne interesantne poglede i vrlo nam je dragocjena. Nekako smo međusobno prepoznali da bi nam partnerstvo moglo donijeti brojne dobrobiti te smo u rujnu 2016. godine zajedno osnovali Funderbeam South-East Europe, društvo sa sjedištem u Zagrebu, u kojem Zagrebačka burza ima 20 postotni udio, a poduprto je i od strane Europske banke za obnovu i razvoj kroz njihov Shareholders Special Fund”, dodaje I. Gažić.

Estonski model vrlo je jednostavan i učinkovit. Za potrebe investiranja u startupove na Funderbeamovoj platformi utemeljuje se tzv. SPV (Special Purpuse Veichle) sa sjedištem u Estoniji, koji predstavlja jedinog vlasnika kompanije, koji nastupa ispred svih ulagača. Razlog su niski troškovi i izostanak birokratskih barijera, a startupovi time nemaju desetine ili stotine investitora s kojima razgovaraju već samo jednog i to Vodećeg. Kada završi postupak inicijalnog ulaganja, stečenim udjelima može se trgovati.

platforma Funderbeam SEEIvana Gažić, Ivan Mrvoš /Include/, Ivana Šoljan /HUB385/, Urmas Peiker /Funderbeam/, dio djelatnika Includea

“Za to Funderbeam koristi blockchain tehnologiju. Blockchain je baza podataka podijeljena između svih čvorišta koja sudjeluju u sustavu zasnovanom na Bitcoin protokolu, a sadrži zapis o svakoj ikada izvršenoj transakciji. Udjele investitora predstavljaju digitalni zapisi, tzv. tokeni. Primjerice, ako ulagač uloži 100 eura, dobit će npr. 100 tokena koji predstavljaju njegove udjele, odnosno prava iz ugovora s SPV-em. Tim tokenima može se trgovati nakon izlaska kompanije na Funderbeam platformu. Token pohranjuje zapis o ulaganju, što ovaj proces čini sigurnim i transparentnim”, objašnjava Ivana Gažić model funkcioniranja ove inovativne platforme.

Da bi tvrtke postale dio ovog poslovnog ciklusa moraju prije svega zadobiti povjerenje investitora, a to znači da moraju predstaviti poslovni model i određene financijske projekcije na odgovarajući način. Kompanija koja odluči prikupiti kapital putem ove napredne platforme, od Funderbeamovog tima dobiva sveobuhvatnu logističku podršku. Kako se širi baza investitora i njihovo stjecanje udjela, smanjuje se vlasnički udio dotadašnjeg vlasnika, no, na taj se način osigurava kapital neophodan za rast i razvoj tvrtke. Međutim, od uspješnog investiranja korist imaju i investitori i sama kompanija.

Lakši pristup kapitalu

Iskorak u novom smjeru nije prvo ovakvo iskustvo Zagrebačke burze, koja je uvijek bila predvodnik trendova tržišta kapitala u Hrvatskoj i široj regiji.

“S ovim projektom moram istaknuti kako smo pioniri čak i u globalnom smislu te smo prva burza s kojom se povezao estonski Funderbeam. Osnovni postulati Funderbeama su inovativnosti, efikasnost, jednostavnost te rušenje barijera koje stoje između kompanija, ulagača i kapitala, a to su i naši osnovni ciljevi. Jako nam je drago što smo partneri u postavljanju modela alternativnog financiranja koji ima svijetlu budućnost”, napominje predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

A osnovni cilj čitave ideje je omogućiti mladim kompanijama u ranim fazama njihovog rada pristup potrebnom kapitalu kroz skupno financiranje. Naime, u Hrvatskoj i regiji postoje pojedinci i kompanije sa sjajnim idejama, ali i ulagači s dovoljnom količinom kapitala, o čemu svjedoči i kontinuirani rast štednje.

“Vrijeme za ulaganje u takve kompanije idealno je s obzirom na povijesno niske kamatne stope. Takve kompanije bit će nositelji gospodarstva u godinama koje dolaze i zato je od izuzetne važnosti zadržati ih u okruženju u kojem su nastale te im omogućiti pristup kapitalu potrebnom za rast i razvoj.”

U ovoj početnoj fazi Funderbeam SEE bit će usmjeren prema kompanijama iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a u budućnosti je planirano poslovanje Funderbeam SEE-a proširiti na širu regiju. No, važno je istaknuti kako od samog početka pristup tržištu imaju ulagači iz cijelog svijeta. Namjera pokretača platforme je stvoriti instituciju koja zaokružuje čitavi životni ciklus jedne kompanije, od ideje do potencijalnog uvrštenja na uređeno burzovno tržište.

Da je projekt pao na plodno tlo najbolje svjedoči izuzetno veliki interes startupova.

U planu još nekoliko kampanja

“Proces selekcije startupova je zahtjevan. Prva kampanja upravo je u tijeku, započela je 27. veljače i trajat će 30 dana. Tehnološki startup Include sa sjedištem u Solinu, proizvođač „pametnih klupa“, prva je domaća kompanija na Funderbeamu, a prikuplja iznos do 400.000 eura za razvoj poslovanja”, otkriva nam Ivana Gažić.

Već u prvih desetak dana interes ulagača za ovaj hrvatski tehnološki startup bio je nevjerojatan. Naime, više od stotinu investitora iz cijelog svijeta iskazalo je zanimanje koji se već primaknuo maksimalnom ciljanom iznosu. Include je 2014. godine utemeljio danas 21-godišnji Ivan Mrvoš, a trenutačno zapošljava 15 mladih stručnjaka, uglavnom iz lokalne sredine. Samo u 2016. prodane su 132 klupe u devet zemalja, a u planu za 2017. godinu je širenje na nova tržišta te prodaja gotovo 700 klupa.

platforma Funderbeam SEE

“Ivan i Include pokazali su veliku posvećenost svojoj ideji i zarazni entuzijazam, ali i izuzetnu ozbiljnost u postavljanju održivog poslovnog modela. Pravo je zadovoljstvo surađivati s ovim mladim talentiranim ljudima te im pomoći osigurati sredstva za daljnji rast i razvoj. Njihov primjer predstavlja model po kojem se i druge tvrtke mogu uključiti na Funderbeamu.”

Zagrebačka burza do kraja godine planira još nekoliko Funderbeam kampanja te pozivaju sve startupove da im se prijave za selekcijski proces.

“Ujedno pozivamo i investitore da se prijave za investicijski status na Funderbeam platformi. Proces prijave izuzetno je jednostavan i brz te besplatan i neobvezujući. Stjecanjem tog statusa moguće je informiranje o više od 180.000 kompanija iz cijelog svijeta te korištenje naprednih Funderbeamovih analitičkih alata, koji svakom investitoru i kompaniji omogućavaju uvid u poslovanje, kretanje cijena udjela, kao i usporedbu s konkurentskim kompanijama u branši”, zaključuje Ivana Gažić.

Foto: Zagrebačka burza

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više