Zašto je ženama san potrebniji nego muškarcima?

San je važan za produktivnost, pomaže u učenju, potiče kreativnost, obnavlja tijelo i liječi. Osobe koje pate od kronične nesanice sklonije su oboljevanju od depresije. Depresija pak može uzrokovati probleme sa spavanjem. Stoga je važno dobro se naspavati.

No, nije svima potrebno jednako sna. Riječi Arianne Huffington, suosnivačice i glavne urednice Huffington Posta kako je san važniji ženama nego muškarcima, sada je potvrdio i doktor Jim Horne, jedan od vodećih britanskih stručnjaka u znanosti o spavanju. U razgovoru za Daily Mail, objasnio je kako žene u prosjeku trebaju 20 minuta više sna od muškaraca jer im mozak napornije radi.

Žene trebaju 20 minuta više sna od muškaraca

Ovaj profesor sa Sveučilišta  Loughborough u Engleskoj u knjizi Sleepfaring: The Secrets and Science of a Good Night’s Sleep objasnio je kako san omogućava mozgu da se oporavi, pa ženski mozak zbog multitaskinga, treba više odmora. Prosječno im je potrebno 20 minuta više sna nego muškarcima, ali nekim ženama je ipak potrebno malo više, ili pak manje od toga. Jednako tako, muškarci koji rade složenije poslove koji zahtijevaju više odlučivanja, trebaju malo više sna od drugih muškaraca, ali opet manje od onoga koliko prosječno trebaju žene.

U prosjeku odrasla osoba spava od 6 do 8 sati, ovisno o tome koliko joj je potrebno da se ne osjeća pretjerano umorno tijekom dana.

Zbog ove razlike u potrebi spavanja, Horne vjeruje da muškarcima mozak brže stari. Mozak 70-godišnjaka podjednak je mozgu 75-godišnjakinje.

No, iako je ženama potrebno više sna, mnoge pate od nedostatka sna, pokazalo je istraživanje u Sjevernoj Karolini. Ponekad je to zbog trudnoće, odnosno prekomjerne tjelesne težine i položaja fetusa. Ili tijekom menopauze, a često i zbog razmišljanja o problemima  koje onemogućavaju spavanje. Isto tako, prema istraživanju na Sveučilištu Surrey, žene kad se jednom probude zaspe teže od muškaraca.

Stoga slušajte Ariannu Huffington i spavajte više, jer je dovoljno sna preduvjet privatnog i poslovnog uspjeha.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više