Je li Hrvatska među najboljim zemljama Europe za žene?

Nijednu državu ne treba gledati utopijski, svaka ima svoje prednosti, ali i brojne mane. Nedavno istraživanje digitalne agencije Reboot iz Ujedinjenog Kraljevstva stavilo je Hrvatsku u sam vrh zemalja Europe koje imaju najbolje uvjete za zaposlene mame, no je li to baš istina?

Procjenjujući razne čimbenike koji doprinose uspjehu žena na radnom mjestu, Reboot je stvorio vlastiti indeks kako bi utvrdili koje europske zemlje nude najbolje izglede za zaposlene mame. Aspekti koje su razmatrali su ekonomske prilike, žene u vodećim ulogama te rodiljni/roditeljski dopust. U ovom članku istražili smo podatke koji se navode o rodiljnim i roditeljskim dopustima u europskim zemljama. Brojni podaci su netočni.


Povezano: Dugi porodiljni dopust


Netočni podaci o rodiljnom i roditeljskom dopustu

Na vrhu ljestvice deset najboljih zemalja u Europi nalazi se Bugarska, a Hrvatska ju slijedi. Pa tako istraživanje navodi kako Hrvatska nudi jedan od najboljih paketa za rodiljni dopust u Europi, kao i da imamo najduže minimalno razdoblje porodiljnog dopusta (30 tjedana ili 210 dana). Što je netočan navod, minimalno, odnosno obavezno razdoblje porodiljnog dopusta traje od 28. dana prije očekivanog poroda do 70. dana nakon rođenja djeteta, navodi HZZO. Rodiljni dopust može trajati maksimalno do navršenih šest mjeseci djetetovog života, a nakon toga počinje roditeljski dopust. No, točno su naveli da tijekom rodiljnog dopusta roditelj dobiva 100% svoje plaće.

Dok je s druge strane na deseto mjesto stavljena Švedska za koju navode da imaju 77% pune plaće tijekom porodiljnog dopusta, što je često samo 90 dana. Ovo je također netočan navod, odnosno možda nije dovoljno pojašnjen. Naime, u Švedskoj je rodiljni/roditeljski dopust traje 480 dana, a svaki roditelj mora odraditi 90 dana i tada prima 100% svoje plaće, i tome je ekvivalent naš porodiljni. Nakon što iskoriste tih 180 dana, prestalih 300 mogu dogovorno koristiti, a tada dobivaju 80% svoje plaće.


Pročitajte više: Trudnoća i porodiljni dopust


Istraživanje također navodi: “Norveška ima jedan od najgorih rodiljnih paketa za majke. Majkama nude 94% pune plaće tijekom rodiljnog dopusta, ali zemlja nudi samo 13 tjedana plaćenog dopusta, što je među najgorima na svijetu.”

Što je daleko od istine, Norveška ima zapravo jedan od najboljih zakona o rodiljnom i roditeljskom dopustu. Naime, roditeljski dopust traje 49 tjedana, a 15 tjedana je rezevirano za svakog od roditelja, tijekom kojeg primaju 100% svoje plaće. No, mogu se odlučiti i za 59 tjedana roditeljskog dopusta, tada je 19 tjedana rezevirano za svakog roditelj, a tijekom tog razdoblja primaju 80% svoje plaće, piše na službenim stranicama Europske unije.


Pročitajte više: Gdje se nalazi Hrvatska u odnosu na svjetske sile i njihove zakone o rodiljnom i roditeljskom dopustu?


Unicefovo istraživanje

Iako istraživanje navodi neke netočne informacija, Hrvatska uistinu treba biti u vrhu europskih ako ne i svjetskih zemalja kad su u pitanju rodiljni i roditeljski dopust.

To je pokazalo i Unicefovo izvješće iz 2019. godine koje je prikazalo stanje u 41 zemlji visokog i srednjeg dohotka na temelju 4 pokazatelja razvijenosti zemlje. Unicefovo izvješće isto je tako stavilo Švedsku, Norvešku i Island u tri najviše rangirane države s uređenim zakonima o pravima obitelji baš po zakonima koji nisu navedeni u istraživanju koje je provela Reboot agencija.

Koji je stvarni poredak? Svaki čitatelj treba odlučiti za sebe.

Foto: Pexels/Yan Krukov

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -