Zašto žene na vodećim pozicijama još uvijek ne pomažu drugim ženama?

Za postizanje rodne ravnopravnosti vrlo je važna i međusobna potpora žena. Iako su dosad mnogo postigle, ta borba traje još uvijek, pa žene trebaju biti udružene kako bi se postigao napredak u borbi za jednake mogućnosti.

No, često se događa da upravo suprotno tome – jedne drugima podmeću noge.

Zašto žene ne pomažu drugim ženama?

O problemu u poslovnom svijetu gdje žene još uvijek ne pomažu drugim ženama govorila je i Sallie Krawcheck, CEO i suosnivačica Ellevesta, digitalne platforme za investicije za žene. Kako piše Fortune, jedna od najuspješnijih žena Wall Streeta smatra kako se to prvenstveno događa zbog sindroma Queen Bee, odnosno žena na visokim pozicijama koje nastoje spriječiti da druge žene napreduju pokraj njih.

Zapravo, Krawcheck smatra kako će vam ovu priču potvrditi svaka žena koja radi duže vrijeme u tvrtki, jer je svaka okusila borbu s Queen Bee.

Neke žene su se jednostavno rodile takve, dok druge to rade svjesno, zbog straha da netko ne preuzme njihovu poziciju. Naime, prema nedavnom istraživanju veće suosjećanje prema drugima koji prolaze razne izazove pokazuju upravo oni koji nisu sami prošli kroz sve to.

I samo poslovanje među ženama ponekad se može nazvati minskim poljem. A s podmetanjem nogu mogu se susresti i kod pokretanja biznisa namijenjenog za žensko tržište, što je iskusila i sama Krawcheck. Naime, kad je pokrenula Ellevest, bilo joj je važno napraviti anketu kako bi testirala svoju ideju o digitalnoj platformi ulaganja za žene. Čak 45 posto žena se pritom izjasnilo kako im se cijela ideja ne sviđa.

Kako pomoći drugim ženama?

No, Krawcheck nije odustala zbog toga, već je ženama objasnila da zbog toga što žive dulje, zarađuju manje, svjesnije su rizika od muškaraca, potreban im je investicijski plan koji će sve to uzeti u obzir. Nakon toga su žene prihvatile njenu ideju.

Upravo to je ključ za pomaganje drugim ženama. Uvjeravanje, ispitivanje, razgovor pa i rasprava razbit će barijere koje sprječavaju žene da rade zajedno.

Potrebna im je i dobra mentorica, koja će im pomoći proći kroz minsko polje te podići svijest  o problemima s kojima se suočavaju njihove kolegice. A veliku ulogu imaju paneli, eventi te članci o ženskim napredovanjima, istaknula je Krawcheck.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više