Za australskog generala Davida Morrisona borba za ravnopravnost spolova započinje dijeljenjem kućanskih poslova

Borba za ravnopravnost spolova započinje u kući, točnije dijeljenjem kućanskih poslova i odgovornosti, smatra australski general pukovnik David Morrison. Kućanski poslovi nisu samo ženska obaveza, već ih u dogovoru s partnerom treba podijeliti. Na taj se način najbolje iskazuje poštovanje i borba za ravnopravnost.

Borba za ravnopravnost spolova odvija se sporo

Morrison je proglašen Australcem 2016. godine, upravo zbog zalaganja za ravnopravnost spolova. U razgovoru za Women’s Agendu izjavio je kako se ne srami priznati da obavlja kućanske poslove, već je sretan što to može javno podijeliti. Tako je on u obitelji zadužen za kuhanje, pa može i izračunati koliko je puta njegova žena trebala kuhati u posljednjih 16 godina – točno četiri puta.

Bez obzira na njegovu angažiranost oko borbe za ravnopravnost spolova, ona se i dalje odvija sporo, zbog čega je i sam Morrison razočaran:

Zapravo, radi se o statusu quo. Zbog toga bi muškarci trebali više govoriti o ovome problemu, posebice utjecajni muškarci na visokim pozicijama. Jednako tako, trebali bi poticati raznolikost na način da otvore oči, kako bi mogli prepoznali talentirane žene te kako bi ih zadržali u organizacijama. Uz to, trebali bi naćuliti uši i početi slušati žene.

Poruka australskoj vojsci

Morrison se još 2013. godine javno borio za ravnopravnost žena, kada je poslao snažnu lidersku poruku australskoj vojsci – oni koji ne mogu žene prihvatiti kao ravnopravne, trebaju izaći iz vojske. Povod govoru bila je najava o istrazi civilne policije i ministarstva obrane o tužbi za neprihvatljivo ponašanje pripadnika vojske.

Seksualno uznemiravanje je izravna suprotnost svim vrijednostima do kojih drži australska vojska, rekao je Morrison, te dodao da za one koji misle da je u redu ponižavati i iskorištavati kolegice, nema mjesta u vojsci. Takvi mogu potražiti drugog poslodavca kojemu će taj stav i ponašanje biti prihvatljivo. A ista stvar vrijedi i za one koji misle da se žilavost postiže ponižavanjem drugih.

Njegov govor možete vidjeti u prilogu.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tko ima hrabrosti, viziju i znanja reformirati razvojno ograničavajuće PDV politike?

Tko vas šiša - poručuje država vlasnicima frizerskih salona kojima stopa PDV-a od 25% onemogućuje daljnji razvoj. Stoga u vrtlogu nadolazećih...