Zašto Madeleine Albright misli da postoji posebno mjesto u paklu za žene koje ne žele pomoći drugim ženama?

Kada je Madeleine Albright, bivša Državna tajnica SAD-a, početkom mjeseca ukazala potporu predsjedničkoj kandidatkinji Hillary Clinton riječima „Postoji posebno mjesto u paklu za žene koje ne pomažu drugim ženama“, ta njezina rečenica postala je viralna. Nije ovo prvi put da je Albright rekla ovu rečenicu, ali su je sada svi počeli citirati. Ne samo da su je počeli citirati, nego su se mnoge žene pobunile jer su smatrale da Clinton ništa ne duguju i da ne moraju glasati za nju samo zato što je žena.

Naime, prema anketama, drugi demokratski kandidat, Bernie Sanders, ima veću potporu od mladih žena od Clinton.

Međusobna potpora jedni je način za postizanje ravnopravnosti

Albright je shvatila da je pogriješila kada je upotrijebila tu rečenicu u kontekstu glasanja za političkog kandidata, napisala je u članku za The New York Times, jer je time praktički rekla tisućama žena koje ne žele glasati za Clinton da za njih postoji rezervirano mjesto u paklu.

Veoma nediplomatski potez jedne od najpoznatijih diplomatkinja i najuspješnijih političarki na svijetu. Krivi kontekst i krivo vrijeme, rekla je Albright, ali to ne znači da ne stoji iza svojih riječi, što je i objasnila u svom članku.

„U društvu u kojem žene osjećaju pritisak da moraju gaziti jedne preko drugih, spas možemo pronaći u našoj volji da si međusobno pomažemo. Možda mnoge mlade žene ne žele čuti što jedna ostarjela feministkinja ima za reći, ali mislim da je važno da se obratim onim ženama koje će postati punoljetne u vrijeme kada postoji realna mogućnost da jedna žena postane predsjednica“, napisala je Albright.

Svaka žena ima svoj život i današnja vremena su drugačija od onih u kojima je Albright gradila svoju karijeru. Ali pitanja i problemi s kojima se već generacije žena susreću ostaju ista. Najčešće su to pitanja o ravnoteži privatnog i poslovnog života ili pitanja o tome kako uspjeti i izgraditi karijeru u muškoj industriji.

Možemo biti gotovo sigurni da se kandidat poput Trumpa neće boriti za prava žena, ali to ne znači da ne postoji nikakva podrška od muškaraca na predsjedničkim funkcijama. Primjerice, aktualni predsjednik Barack Obama želi uvesti nova pravila kojima bi ukinuo razliku u plaćama u SAD-u. Ne možemo ni biti sigurni da demokratski protivnik Hillary Clinton, Bernie Sanders, neće nastaviti Obamine poteze. Ali možemo biti sigurni da će to činiti žena koja je javno izjavila da je feministica i da će se zalagati za prava žena.

I upravo je to razlog zašto je Albright rekla to što je rekla – jedna žena na predsjedničkoj funkciji sigurno bi mogla utjecati na problem nejednakosti i zato je važno da žene podupiru jedna drugu.

„Borba za jednakost spolova se još uvijek vodi i bilo bi puno lakše kada bi imali ženu u Ovalnom uredu i kada bi imali ravnotežu spolova među izabranim političkim dužnosnicima. Kada žene imaju moć donošenja odluka, cijelo društvo profitira. One će naglašavati takve probleme, donositi zakone i ulagati novac u projekte koje muškarci previde ili im se protive“, objasnila je Albright te nadodala da se problemi nejednakih plaća, diskriminacije i nemogućnosti dobivanja plaćenog porodiljnog marginaliziraju.

Naglašava da bi svatko trebao glasati za kandidata prema onim stvarima koje su važne njemu/njoj, a koje politički kandidat/kinja zastupa, ali su mnogi ti problemi zajednički ženama i posebno ističe da ne smijemo zaboraviti što su žene do sada uspjele promijeniti.

Zahvaljujući iznimnim ženama danas imamo pravo glasa, zahvaljujući slučaju Roe vs. Wade iz 1973. godine danas je u SAD-u legaliziran pobačaj i zahvaljujući teniskoj legendi Billie Jean King i njezinoj pobjedi u teniskom meču „Borba spolova“, u SAD-u je donesen zakon koji omogućuje dobivanje sportske stipendije i druge financijske pomoći tijekom školovanja pod jednakim uvjetima za žene i muškarce.

Žene su mnogo postigle do sada, no ta borba još uvijek traje i žene se moraju udružiti kako bi nastavile dosad postignuti napredak u borbi za ravnopravnost i jednake mogućnosti.

„To će se dogoditi samo ako će si žene međusobno pomagati. A za takve žene uvijek će postojati počasno mjesto.“

Foto: Flickr/ Miller Center

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -