Sve o pravom trenutku za kućnu zdravstvenu njegu i kako je ostvariti

Kako je zdravstvena njega u kući i fizikalna terapija bolesnika nešto čime se bavimo preko 20 godina, često se susrećemo sa pitanjima što su zapravo ti pojmovi, kako se provode te na koji način se ostvaruje pravo na zdravstvenu njegu ili fizikalnu terapiju.

Kako znati da je osobi potrebna zdravstvena njega u kući?

Kada su prisutni bolovi ili opće loše stanje, često se javlja i osjećaj neizvjesnosti i straha, a tada se oboljela osoba i duševno mijenja te mijenja svoje ponašanje. Najčešći oblici promijenjenog ponašanja su depresija, razdražljivost, potištenost i povlačenje u sebe te potiskivanje tegoba.

Ovakve duševne promjene često pokazuju i članovi obitelji. I oni proživljavaju strah, tjeskobu i neizvjesnost kada vide da netko njima drag, trpi. Promjene ponašanja ovise i o životnoj dobi te o individualnim razlikama svakog pojedinca.

Obično je najteže starim, nemoćnim i teško bolesnim osobama koje bolest trajno veže za postelju, koji su u svojoj starosti i bolesti vrlo usamljeni. Još teže je bolesnicima koji su sami, nemoćni, nepokretni, inkontinentni, a uz to nemaju obitelj. Takve bolesnike posjećujemo prije svih.

Reakcije oboljelih na zdravstvenu njegu u kući

Kako će se oboljeli osjećati, kako će prihvatiti bolesno stanje i kako će reagirati prema svojoj okolini, ovisi o:
• samoj bolesti – je li do obolijevanja došlo naglo ili postepeno, jesu li znakovi bolesti jače ili slabije izraženi, je li oboljela osoba pri svijesti i slično
• starosnoj dobi – je li oboljela osoba dijete, odrasla ili stara osoba
• osobnosti – ako je oboljeli zrela osoba koja je u vrijeme zdravog stanja razumno rješavala životne probleme, onda će i bolest lakše prihvatiti i strpljivije je podnositi
• prethodnim iskustvima – je li osoba već bolovala od iste ili neke druge bolesti

U zdravstvenim ustanovama je propisan kućni red dok u kućnim uvjetima „kućni red“ određuju stanje i potrebe bolesnika.

Postupci kućne zdravstvene njege

Neki od najvažnijih postupaka zdravstvene njege u kućnim uvjetima obuhvaćaju održavanje osobne higijene nepokretnog ili teško pokretnog bolesnika i njegove okoline. Također, uključena je i pomoć te poduka obitelji kako da navedene postupke što lakše i uspješnije obavljaju u trenucima kada su bez stručne pomoći.

Često radimo i na sprječavanju komplikacija dugotrajnog ležanja i smanjene pokretnosti kroz postupke očuvanja cjelovitosti kože te vježbe aktivnog i pasivnog razgibavanja. Cilj je kod svakog bolesnika poboljšati cirkulaciju te vježbama disanja spriječiti nove bolesti, primjerice upalu pluća. Susrećemo se i s kroničnim ranama pa se tako gotovo na dnevnoj bazi bavimo njihovim zbrinjavanjem primjenjujući suvremene obloge za rane.

Svakodnevno kontroliramo šećer i tlak naših bolesnika, te uzimamo tjelesne tekućine za laboratorij. Ponekad radimo i kateterizaciju i promjenu katetera kod žena te, nažalost, sve češće njegujemo izrazito teškog ili umirućeg bolesnika.

Kako ostvariti pravo na zdravstvenu njegu u kući bolesnika na teret HZZO-a

Obiteljski liječnik, ukoliko je zdravstvena njega u kući bolesnika potrebna, daje nalog za provođenje takve usluge temeljem kojeg bolesnik i/ili članovi obitelji mogu izabrati službu ugovorenu na području stanovanja bolesnika. Liječnik određuje koji su postupci i koliko puta tjedno unutar svakog mjeseca potrebni, a to čine temeljem HZZO-ovog pravilnika o provođenju zdravstvene njege.

Sve češće obitelji i bližnji naših korisnika procijene da im ostvarena zdravstvena njega preko HZZO-a nije dovoljna i tada privatnim dogovorom omogućavaju svojim bližnjima najbolju moguću njegu.

Zdravstvena njega u kući može se dogovoriti i privatnim putem, a obuhvaća sve postupke zdravstvene njege, ali ne i postupke iz područja domaćinstva.

Fizikalna terapija u kući bolesnika

Fizikalna terapija u kućnim uvjetima namijenjena je djeci i odraslima s kroničnim reumatološkim, neurološkim i ortopedskim bolestima kojima stanje zahtijeva dugotrajnu rehabilitaciju, a istu nisu u mogućnosti obavljati u nekoj od rehabilitacijskih ustanova (primjerice toplicama).

Koje postupke obuhvaća fizikalna terapija?

Postupci fizikalne terapije obuhvaćaju elektroterapiju, terapiju ultrazvukom i magnetom, kineziterapiju, medicinsku gimnastiku, limfne drenaže i masaže. Osim postupaka koji su preporučeni od strane liječnika specijaliste, naši fizioterapeuti provode i edukaciju naših korisnika i njihovih članova obitelji s ciljem olakšavanja svakodnevnih aktivnosti korisnika.

Kineziterapija i individualne medicinske vježbe predstavljaju medicinsku disciplinu kojom se kretanjem i tjelesnim vježbama liječe oboljeli i povrijeđeni. Razlikujemo programe za najmlađu djecu (posebno s teškoćama u razvoju), individualne programe kod stanja nakon moždanog udara, kod oboljelih od multiple skleroze, mišićne distrofije, kod stanja nakon operacija ili kod reumatoloških stanja.

Elektroterapiju provodimo za liječenje raznih stanja primjenom različitih struja. Liječimo ultrazvukom, magnetskom terapijom, elektrostimulacijom mišića i živaca te ručnom masažom. Provodimo i krioterapiju (terapija ledom) i termoterapiju (terapija grijanjem), a pomažemo i podučavamo pri primjeni pomagala te pomažemo i podučavamo bolesnike i članove obitelji za samostalne vježbe.

Ostvarivanje prava na kućnu fizikalnu terapiju

Za usluge fizikalne terapije u kući korisnik mora imati mišljenje i/ili nalaz specijaliste (fizijatra, reumatologa). Temeljem toga će obiteljski liječnik poslati uputnicu za fizikalnu terapiju na razmatranje liječničkom povjerenstvu koje onda daje odobrenje. S tim odobrenjem korisnik se može javiti nekoj od ugovorenih službi na svom području stanovanja.

Rehabilitacija počinje i prije operacije

Brojni ljudi misle da je „fizikalna terapija“ nešto što nije potrebno osim poslije operacije. Fizikalna terapija prije operacije je vitalni dio rehabilitacije, ali to je samo “pola dobivene bitke”. Drugi dio dolazi nakon operacije. Ako ste prije operacije vježbali ili išli na fizikalnu terapiju, vaše tijelo bit će spremnije za operaciju, što kasnije puno pomaže u oporavku.

Posebnu pažnju posvećujemo djeci od treće godine starosti s poteškoćama u razvoju. Djecu upoznajemo kada još pužu, kleče, ne hodaju, možda samo sjede ili se samostalno okreću i slijedimo njihov normalan fiziološki razvoj, a s nekima se družimo i 20 godina kasnije, kada su već odrasli ljudi, studenti ili zaposleni. Tada se rad fizioterapeuta najbolje očituje u stanju bolesnika i obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Kada se fizikalna terapija ne bi aktivno i redovno provodila, stanje bi se vrlo brzo pogoršalo i bolesnik bi bio puno ovisniji o pomoći drugih.

Cilj i zadaća naših fizioterapeuta je ukloniti bol, vratiti osobu u svakodnevnicu nakon ozljeda, operacija i oboljenja, ali i naučiti živjeti bolesnika s oduzetim dijelom tijela, bolesnim srcem ili zamijenjenim dijelom tijela. Također, potrebno je vratiti u funkciju dio tijela nakon ozljede, oduzetosti i naučiti dijete kako pasti, sjediti, stajati i hodati.

Istovremeno, u porastu je broj korisnika fizikalne terapije koji žele prevenirati neku bolest, najčešće posljedicu modernog načina života te se tako aktivno bavimo i zdravim osobama željnih očuvanja zdravstvenog stanja i poboljšanja kvalitete života.

Autor: Dubravka Kancijan Marinić, Ustanova za zdravstvenu njegu Kancijan

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -