Žene u Saudijskoj Arabiji objavile bojkot Uberu

Nakon što je javni investicijski fond Saudijske Arabije investirao 3,5 milijardi dolara u američki startup Uber, očekivalo se kako će to prvenstveno pomoći ženama u Saudijskoj Arabiji, no, ispalo je da nije tako.

Žene u Saudijskoj Arabiji nemaju pravo voziti automobil, stoga su prisiljene koristiti usluge prijevoza. Dosad su činile čak 80 posto korisnika usluge prijevoza putem mobilne aplikacije. Uber, koji je u Saudijskoj Arabiji prisutan od 2014. godine, bilježi veliki rast potražnje za svojim uslugama.

Žene u Saudijskoj Arabiji objavile bojkot Uberu

No, dogovor između Ubera i jedine zemlje na svijetu koja zabranjuje ženama da voze izazvao je zgražanje mnogih žena u Saudijskoj Arabiji jer smatraju da se ovim potezom ne nastoji njima pomoći, već se tu radi samo o investicijama, dok će njima i dalje biti zabranjeno voziti automobile.

Na taj način će Uber zarađivati na ženama, što neće pomoći Saudijskoj Arabiji koja traži druge prihode osim nafte da poveća svoj brutto društveni dohodak. Kada bi postojao zakon koji bi omogućio ženama da voze, to bi pridonijelo rastu ove zemlje. S obzirom da Uber omogućava fleksibilno radno vrijeme, što je za žene idealno, pa bi u Saudijskoj Arabiji mogle same voziti Uber umjesto da ih stranci voze.

Svoju pobunu podigle su i na društvenim mrežama s hashtagom „žene u Saudijskoj Arabiji objavile bojkot Uberu“. Uz to, objavile su i fotografije na kojima pokazuju kako izbrisati Uber aplikaciju s njihovih telefona. Podršku ženama na društvenim mrežama dali su i neki muškarci.

I dok su Uberu sudovi u Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Indiji, Kanadi i Australiji dali zabranu rada zbog nelojalne konkurencije postojećim taksistima kojih je premalo, sada kompanija planira investirati čak 250 milijuna dolara na Bliskom istoku.

Saudijska Arabija poznata po kršenju ljudskih prava žena

Saudijska Arabija poznata je diljem svijeta zbog kršenja osnovnih ljudskih prava žena, zbog čega je kritiziraju mnoge organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava. Žene u Saudijskoj Arabiji već se dva desetljeća bore za pravo da same voze. Prisiljene su plaćati vozače, većinom strance, ili se trebaju oslanjati na muške članove obitelji da ih voze.

Osim toga, trebaju tražiti dozvolu za obrazovanje, putovanja pa čak i neke medicinske tretmane. I dok su se izborile za neka radna mjesta koja su sada otvorena za njih, veliki dio zarađenog novca moraju izdvajati za plaćanje vozača.

Foto: www.pixabay.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više