IT novinarka godine Mia Biberović: Čitatelji bombastične naslove polako zamjenjuju kvalitetnim sadržajem

Mia Biberović, novinarka i izvršna urednica internetskog portala Netokracija, proglašena je IT novinarkom godine. Mijin predan rad na vodećem nezavisnom, regionalnom portalu posvećenom digitalnom poslovanju, startupovima, marketingu i kulturi, tako nije prošao nezamijećen, a priznanje joj je uručeno u sklopu ‘SAP Foruma 2016’, poslovno-tehnološke konferencija tvrtke SAP, koja je održana u Zagrebu.

Mia je profesionalnu karijeru započela u novinarstvu, i to tiskanom jer je nekoliko godina radila u Glasu Slavonije, prije no što je iz Osijeka preselila u Zagreb. Međutim, razne okolnosti, uključujući i krizu koja je uvelike utjecala na medije, a od čega se mnogi ni danas nisu oporavili, utjecali su na to da poslovnu sreću pronađe negdje drugdje.

Iz agencije se vratila u novinarstvo

Zahvaljujući njezinu interesu za online komunikaciju te aktivnost na društvenim mrežama, u Zagrebu je počela raditi za tvrtku Ping Pong dvosmjerne komunikacije, tada sestrinsku tvrtku Abrakadabra integriranih komunikacija, danas poznatu kao Komunikacijski laboratorij. Set vještina koje je stekla tijekom godina, uključujući i novinarstvo i komunikaciju te promociju na društvenim mrežama te interes za tehnologiju, vodili su prema logičnom mjestu – IT novinarstvu, odnosno uredništvu.

“Iskreno, to su više prepoznali drugi, nego ja, stoga sam na ovo radno mjesto došla na poziv”, prisjeća se Mia.

Iako ju je rad u agenciji naučio mnogočemu, pa i uvelike pripremio za posao kakav radi danas, novinarstvo je ono gdje se Mia vidi u budućnosti i gdje smatra da može napraviti značajnije promjene pričama i projektima, dok je u agenciji radila dobre stvari isključivo za – klijente.

“Ja sam se u novinarstvo vratila, dok mnogi novinari odlaze u agencije, što je tužno, ali i razumljivo.”

Nije nikakva novost da u novinarstvu nije lako, a ICT novinarstvo nije iznimka. Kriza je utjecala na oglašivače i partnere koji medije “hrane”, novi se poslovni modeli još nisu ustalili, a tu su i promjene navika čitatelja, što je sve jedna kompleksna tema. Mia stoga sa svojim kolegama u Netokraciji dobro prati kako digitalno i tehnologija utječu na svaki aspekt života i poslovanja, uključujući i medije te oglašivački svijet, a to, uključujući i činjenicu da je riječ još uvijek o relativno malom timu, omogućuje im da budu fleksibilni i isprobavaju sve novotarije na (poslovnom) tržištu. No, jasno je da neki mediji to ne mogu ili ne žele, stoga novinar nerijetko “strada” i sreću mora potražiti drugdje, a agencije su često logičan korak.

Prelazak na novo radno mjesto u Mijinom je slučaju bio hrabar poslovni potez. Sigurnost velike agencije zamijenjena je nesigurnošću i poslovnim izazovom na novom medijskom startup projektu.

novinarka godine

 

Partnerica u Netokraciji

“Kad sam dolazila raditi u Netokraciju, znala sam si govoriti: “2013. je godina. Ti napuštaš siguran posao u jednoj od značajnijih komunikacijskih agencija u Hrvatskoj i rad s globalnim klijentima ne bi li išla raditi za – blog?!” Dio mene smatrao je da sam poludjela. No, nešto me vuklo u tom smjeru i znala sam da ću požaliti ako ne prihvatim ovu priliku.”

Da, Netokracija je tada bila svojevrsni kolaborativni blog, na kojemu nijedna osoba nije radila puno radno vrijeme, nego je to svima uključenima bio projekt “sa strane”. Mia je bila prva osoba koja je puno radno vrijeme radila na njemu, a tad su to zajednički počeli Netokracijin osnivač, Ivan Brezak Brkan, i Mia. Prvih nekoliko mjeseci nisu imali ni ured već su radili s raznih lokacija, a onda su počeli širiti tim i uselili se u prve prostorije. Stvari su postajale sve ozbiljnije.

“Danas sam partnerica u tvrtki, imamo fantastičan tim, zasebna izdanja za slovensko i srpsko tržište, pratimo tehnološku, poslovnu, startup, digitalno-marketinšku scenu u cijeloj regiji, organiziramo razna događanja, poput prije nekoliko dana održane četvrte godišnje konferencije posvećene prodaji putem interneta i digitalnoj OMGcommerce… Nerijetko me obveze zatrpaju pa ne stignem ni zastati i pogledati što smo sve uspjeli napraviti u samo nekoliko godina, ali kad stanem i osvrnem se – doista sam ponosna na sve što smo postigli”, ne krije Mia svoje oduševljenje.

U IT novinarstvu u Hrvatskoj postoji mnogo kvalitetnih pojedinaca koji dugi niz godina prate teme vezane uz tehnologiju. Međutim, već spomenute promjene u medijima i oglašivačkom svijetu desetkovale su redakcije, stoga mnogi novinari, koji su ostali u struci, moraju pratiti širok raspon tema, ovladati novim trendovima, alatima, navikama… Iako je teže doba došlo za postojeće novinare, možda više brinu nove generacije novinara.

“I tu ne mislim samo na IT novinare. Ne znam bih li mogla dio tih “mladih snaga” doista nazvati novinarima – mnogima se od njih posao svodi na puko kopiranje i “lijepljenje” sadržaja, a više se ne “ganja” dobra i relevantna priča, nego brza, posebice u online novinarstvu. U online medijima, gdje se nerijetko uspjeh mjeri klikovima i pregledima, jasno je da će to uvelike utjecati na kvalitetu, na to da imamo bombastične naslove s malo sadržaja iza njih. No, nekako se nadam da je tu riječ o balonu koji će uskoro puknuti, odnosno da će danas prezasićeni čitatelj konačno početi razmišljati o tome kakav je sadržaj. Vrijeme će pokazati.”

IT novinarka godine

Budući da je novinarstvo muški sport kojim se bave žene, niti IT novinarstvo nije izuzeto od ovog trenda. Kako je biti IT novinarka u Hrvatskoj?

“Nisam sigurna u točne statistike, ali istina je da imamo više IT novinara nego novinarki. No, bez obzira na to što je riječ o “muškom klubu”, ne sjećam se da sam osjetila neke posebne predrasude od kolega zato što sam žena. S više sam se predrasuda kod njih susrela jer dolazim s Netokracije, medija novije vrste koji radi na drugačiji način no što su kolege i kolegice s dugogodišnjim stažom navikli. Pa tu nastupaju sitna podbadanja, i s jedne i s druge strane, ali sve ostaje na prijateljskoj razini”, kroz smijeh nam prepričava Mia.

A da u “muškom klubu” muškarci i ne moraju uvijek držati glavnu riječ, potvrđuje činjenica da su ove godine nagradu „SAP ICT Journalist Prize Božo Težak“ odnijele dvije žene – uz Miju, tu je i njezina kolegica Matilda Bačelić iz Lidera, koja je osvojila nagradu za najbolji novinarski uradak. Također, donedavno je zbor ICT novinara imao predsjednicu, a ne predsjednika, a i prošle godine nagrada za najnovinara završila je u rukama novinarke – Tene Šojer.

Mia je s kolegama na Netokraciji nedavno pokrenula projekt Ladies of new business. Događanje Ladies of New Business projekt je koji se “kuhao” dugo vremena, ali tek se prije nekoliko mjeseci realizirao te je nadmašio sva očekivanja. Događanja su organizirana u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu te su okupila žene, ali i nešto muškaraca, iz svijeta IT-a te digitalnog marketinga koje su otvoreno razgovarale o svojim karijerama, njihovoj izgradnji, preprekama koje su se susrele… U Zagrebu je napravljen i pilot projekt “matchmakinga” mentor(ic)a i žena koje žele biti mentorirane, a sve je popraćeno nizom članaka o temama o kojima se tamo i razgovaralo.

Interes je bio veći od očekivanog, kao i reakcije nakon događanja, što je ekipi s Netokracije samo znak da sve moraju uskoro i ponoviti. U procesu je “peglanje” zadnjih finese oko nastavka projekta, a vjerojatno će se napraviti i specijalizirani događaji o konkretnim problemima i izazovima koji su se iskristalizirali s prvog događanja. Primjerice, zanimljivo je bilo vidjeti da su mnoge posjetiteljice shvatile da nerijetko same sebe koče u poslovnom napretku – bilo da ne prihvaćaju rado nove poslovne izazove, da se skanjivaju pri preuzimanju zasluga za nešto što su doista dobro napravile, da im je teško tražiti povišicu ili promaknuće, iako smatraju da su to zaslužile…

“Mnoge od nas smo takve, a i ja sam sama ne tako davno shvatila da to radim – stoga danas radim na promjenama, kod sebe i u svojoj okolini. Mislim da bi bilo zanimljivo to izdvojiti kao jednu temu i o tome razgovarati, a vjerujem da bi to moglo biti zanimljivo i čitateljicama te čitateljima Women in Adria”, zaključuje Mia Biberović.

Foto: Luka Travas, Mario Poje

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Nekad se i sam uhvatim pitati što je pobogu Miju uvjerilo da pređe u – blog. Možda kvalitetan, ali u tom trenutku – blog 🙂 Blog koji smo pretvorili u kvalitetan, neovisan medij za koji se osobno više ne moram brinuti hoće li svaki dan imati kvalitetan sadržaj. Sa Mijom je stigla i konzistencija kvalitetnog sadržaja te mogućnost da se od sadržajnog eksperimenta pretvorimo u malu medijsku kuću koja će svom timu omogućiti kvalitetan rad kao i priliku da radom, kao što ovaj slučaj dokazuje, osvoje nagrade koje su itekako zavrijedili. Jedna od rijetkih, ako ne i jedina osoba u poslovanju, koju imam potpuno povjerenje.

    #ponosan #partnerina #kibernetickakoza

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...