Žene se ne mogu isključiti i uživati na godišnjem odmoru

Portal Moj posao je na više od 400 ispitanika proveo istraživanje o godišnjem odmoru – koliko traje, kako ga koristimo te uspijemo li “napuniti baterije”.

Hrvati sve manje idu na godišnji odmor

Istraživanje je pokazalo da zaposlenici u prosjeku koriste manje godišnjeg odmora ( 21 dan) nego prije 2 godine, kad je istraživanje provedeno zadnji put, što je vjerojatno posljedica krize. Najviše dana godišnjeg odmora u prosjeku imaju ispitanici više stručne spreme (24 dana), a najmanje oni sa srednjom stručnom spremom (21 dan).

S obzirom na tip vlasništva, najviše dana godišnjeg odmora na raspolaganju imaju ispitanici zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama (23,5 dana), a najmanje zaposleni u malim tvrtkama ili institucijama (19 dana).

Ženama je puno teže “isključiti se” i uživati na godišnjem odmoru

Više od polovice sudionika istraživanja su žene, 68%. Polovica žena (50%) je zadovoljna brojem dana godišnjeg odmora, dok svega 42% muškaraca smatra da ne treba više dana godišnjeg.

Ženama je također teže “isključiti se” na godišnjem odmoru. 41% žena često razmišlja o poslu na godišnjem odmoru (22% muškaraca), a samo 17% žena se u potpunosti isključi na godišnjem odmoru i nikad na razmišlja o poslu. Zato gotovo dvostruko više muškaraca – 32%, nikad ne razmišlja o poslu dok je na godišnjem odmoru.

Žene su više i u tijeku s poslom provjeravajući službeni e-mail. 33% žena svakodnevno provjerava službeni e-mail, u odnosu na 31% muškaraca. 31% žena nikad ne provjerava službeni mail, u odnosu na 40% muškaraca.

Godišnji odmor je pregovarački alat

Kad pregovarate s potencijalnim novim poslodavcem,o  novoj poziciji unutar tvrtke ili povišici, godišnji odmor je jedna od pregovaračkih stavki. Kriza je poslodavcima već godinama izgovor da ne daju povišice, morate biti sretni da imate posao, kakva povišica, zvuči poznato?

Ali to ne znači da ne možete tražiti više dana godišnjeg odmora. Čak 78%  ispitanika ima problema s dobivanjem godišnjeg odmora, a 38% njih vrlo teško dobiva godišnji u vrijeme koje im odgovara. Iako za ovo pitanje nema analize po spolu, s obzirom na ostale rezultate po spolu, za pretpostaviti je da su vjerojatno žene te koje ne koriste godišnji odmor onda kada im odgovara.

Ako se nema novaca za povišice, biranje datuma godišnjeg odmora bi se bez problema trebalo moći odobriti najboljim radnicima. Samo to trebate tražiti.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više