Bivše ropkinje formirale vojsku i spremne su za borbu s ISIL-om

O zločinima ISIL-a slušamo gotovo svakodnevno. Od mučenja i ubojstva do terorističkih napada, ISIL je postala vjerojatno najveća ekstremistička skupina na svijetu koja je protjerala milijune ljudi iz domova.

Najveće žrtve u njihovom ratu su žene, koje većinom završavaju kao seksualne ropkinje. Neke od njih uspjele su pobjeći svojim mučiteljima i sada su spremne uzvratiti udarac.

Vojska bivših ropkinja

Na najvećoj meti su žene iz Yazidi naroda, protiv kojeg ISIL vodi poseban rat. Mnoge su od njih svjedočile brutalnim ubojstvima svojih obitelji na planini Sinaj da bi zatim bile prodane kao seksualne ropkinje. One koje su pobjegle sada su formirale vlastitu bojnu jedinicu i nazvale se „Force of the Sun Ladies“ i spremne su uzvratiti udarac i boriti se i do smrti za budućnost svog naroda.

Bojnu jedinicu čine 123 žene, starosti od 17 do 37 godina, koje su se udružile s Kurskom vojskom kako bi zajedničkim snagama pripremili ofenzivu kojom bi vratili Mosul, grad kojeg je ISIL zauzeo 2014. godine. Još 500 žena, sve bivše ropkinje, čekaju vojni trening kako bi bile spremne za borbu.

Kapetanica bojne jedinice Khatoon Khider nije imala nikakve vojne obuke kada je prišla časniku Pešmerga, dobrovoljne militantne skupine, i predložila mu osnivanje ženske vojne snage koju bi činile Yazidi žene. I sama je preživjela napad na planinu Sinaj i prodana u roblje. Sada je spremna na osvetu te na borbu za slobodu.

„Kada god bjesni rat, naše žene završe kao žrtve. Sada smo spremne da se obranimo od zla. Branimo manjine u regiji i spremne smo napraviti sve što se traži od nas“, rekla je Khider za Fox News.

Napad na Mosul i oslobađanje zarobljenih žena dao bi tim ženama potrebnu slobodu, ali bi predstavljao i taktičku prednost koju bi vojska dobila informacijama od tih žena, a možda i nove kandidatkinje za žensku bojnu jedinicu.

„Mnogo je naših žena zarobljeno u Mosulu. Njihove ih obitelji čekaju. Mi ih čekamo. Oslobođenje (Mosula) moglo bi pomoći da ih odvedemo kući“, rekla je Khider.

Do sada je oko 5 tisuća Yazidi muškaraca i žena bilo zarobljeno od strane ISIL-a (iako je brojka vjerojatno puno veća), a oko 2 tisuće ih je uspjelo pobjeći. Većina još zarobljenih Yazida su žene i djeca.

Mnogi koji su pobjegli kada su izvedeni zračni udari na planinu Sinaj umrli su od gladi, a puno njih je ubijeno od strane ISIL-a – muškaraca, ali i žena koje su bile prestare za prodaju. Dječaci su otimani jer su im mogli “isprati mozak” i pretvoriti u djecu vojnike.

„Žene su bacale svoju djecu s planine i zatim su i same skočile jer je to bio brži i bolji način umiranja. Naše su ruke bile “vezane”. Nismo ništa mogli napraviti“, prisjetila se Khider.

bivše_ropkinje_1

Strašna svjedočanstva preživjelih

U većim gradovima postoje i tržnice na kojima se žene prodaju. Ne samo žene, već i djevojčice stare samo 8 ili 9 godina i to za nekoliko dolara.

Tako je jedna žena, koja je rodila dijete dok je još bila ropkinja, rekla kako joj njezin „vlasnik“, koji ju je kupio i držao u zatočeništvu, nije dao da hrani svoje dijete. Budući da je dijete plakalo, on ga je obezglavio.

Svijet je obišla i priča Nadie Murad Basee Taha, 21-godišnjakinje, koja je pred UN-om svjedočila o hororu kojeg je proživljavala tijekom tri mjeseca zarobljeništva. Tako je, između ostalog, rekla kako su je znali grupno silovati dok se nije onesvijestila te je preklinjala UN da uništi ISIL.

Foto: Flickr/ Kurdishstruggle, Israel Defense Forces

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više