10 pojmova kojima trebate baratati na prvom sastanku za izradu web stranice

Za svaki sastanak se treba pripremiti pa tako i za sastanak oko izrade web stranice. Osim što se nećete crveniti jer ne znate osnovne pojmove iz IT-a i marketinga, lakše ćete moći pregovarati o cijenama.

Popis pojmova za lakši dogovor oko izrade web stranice

Zato u nastavku donosim šalabahter/popis pojmova koji će vam pomoći da izvučete maksimum iz dogovora oko izrade web stranice za svoju tvrtku.

DOMENA

Naziv web stranice, odnosno njezina adresa, zove se domena. Ima je svaka web stranica, a izgleda ovako: www.naziv-domene.com. O nastavku iza naziva web stranice (.com, .hr, .eu, .me i sl.) ovisi cijena koju ćete godišnje plaćati za zakup adrese. Te cijene kreću se od 40-ak do 625 kn + PDV. Domena s nastavkom .hr je najskuplja.

HOSTING

Pojednostavljeno rečeno, hosting je usluga zakupa prostora na Internet poslužitelju (serveru). Hosting agencija kod koje kupujete hosting i domenu ponudit će vam nekoliko vrsta hosting paketa, ovisno o veličini podataka koje pohranjujete na web stranici. Bolji hosting za vas znači više mjesta na serveru i bolju brzinu očitavanja web stranice. Ima li vaša web stranica/web shop puno fotografija, svakako zakupite veći hosting paket.

SERVER

Naziva se još poslužitelj, poslužnik. Server je namjensko računalo ili program koji priključen na mrežu omogućuje određene radnje/servise ostalim računalima na mreži, poput slanja i primanja podataka. Najjednostavniji primjer servera je onaj koji spaja nekoliko računala na isti printer, dok web shopovi i tvrtke imaju veliko računalo/server koje im omogućuje brzu i sigurnu protočnost podataka.

CMS

CMS (eng. Content management system) je sustav koji omogućuje upravljanje sadržajem web stranice, od dodavanja i uređivanja kategorija, do stilizacije teksta za blog. Najpoznatiji CMS sustavi su: WordPress, Joomla, Drupal, MODx i drugi.

WORDPRESS CMS/PLATFORMA

Riječ je o najpoznatijoj platformi na svijetu za izradu web stranice. Prema zadnjim podacima, više od 50% svih web stranica u svijetu nalazi se upravo na ovoj platformi. Ona je toliko popularna jer nudi mnoštvo predložaka za izradu web stranice koji koštaju do 500-tinjak kuna. To znači da uz minimalne troškove možete dobiti vrlo solidnu web stranicu u roku od najviše dva tjedna koliko će vremena biti potrebno da se projekt realizira od početka do kraja.

PREDLOŽAK/eng. template

Popularno nazvan još i tema web stranice. Riječ je o vizualnom konceptu web stranice koji možete nabaviti gotov (npr. na WordPress platformi) ili angažirati programere i dizajnere da ga za vas osmisle i izrade (tzv. custom web stranice). Prva opcija koštat će vas od 0 do 500-tinjak kuna, a vaša web stranica bit će gotova u roku od dva tjedna. Druga opcija je originalna, ali zato i skuplja – izrada će vas koštati od 10.000 do 50.000 kuna.

PLUG-IN

Plug-in, plugin ili priključak vrsta je softverskog dodatka koji se integrira na web stranicu radi novih funkcija koje ta web stranica dosad nije imala. Na primjer, postoje plug-inovi za upisivanje adrese za dobivanje newslettera, za optimizaciju web stranice, za prikazivanje adrese tvrtke na Google mapi i slično.

KATEGORIJE WEB STRANICE

Ono što mi poimamo pod web stranicom zapravo je skup manjih web stranica. Da bi se osoba koja dolazi na vašu web stranicu lakše snalazila, sve manje stranice posložene su u kategorije. Tako svaka glavna web stranica ima kategorije poput: naslovne stranice, o nama, usluga, referenci, kontakt obrasca i, ponekad, bloga.

SLIJETNA STRANICA/eng. landing page

Landing page može biti bilo koja stranica na vašoj domeni, odnosno web stranici. To je stranica na koju svjesno dovodimo naše potencijalne kupce sa željom da izvrše neku radnju. Zato svaka landing stranica treba imati samo jedan cilj. Recimo da je vaš cilj skidanje edukativne e-knjige o nekom proizvodu. Na Facebook ste postavili oglas o toj knjizi. Kada osoba klikne na Facebook oglas, taj oglas odvest će je na vašu slijetnu stranicu na kojoj će biti navedene prednosti vaše edukativne knjige i gumb za akciju (call to action), odnosno za skidanje e-knjige.

RESPONZIVNI DIZAJN

Responzivni web dizajn (RWD) je dizajn web stranice prilagođen uređaju (veličini ekrana) na kojem se ona očitava, na primjer, desktopu, tabletu i mobitelu. Kako više od 80% osoba u Hrvatskoj najprije neki proizvod ili uslugu pretražuje na internetu putem mobitela, svaki web koji ne želi sa svoje web stranice otjerati tu publiku trebao bi imati responzivan dizajn.

OPTIMIZACIJA WEB STRANICE

Search Engine Optimization (SEO) ili optimizacija web stranice za tražilice ili pretraživače, logično, bavi se pozicioniranjem web stranica na tražilicama poput Googlea, Yahooa, Binga. Cilj optimizacije je povećati konkurentnost web stranice pomoću ključnih riječi i relevantnih tekstova, da bi se ona pokazivala na što boljim pozicijama prilikom pretraživanja.

PRODAJNI LIJEVAK

Prodajni lijevak jedan je od osnovnih marketinških pojmova koje bi trebao razumjeti svatko tko se bavi prodajom. Naime, radi se o sljedećem. Svaka osoba koja dolazi na web stranicu nije spremna odmah kupiti – osoba A je tek čula za proizvod, osoba B zna za proizvod, ali se još nije odlučila, osoba C zna što želi kupiti i traži proizvod kako bi ga što prije stavila u košaricu. Svaka od tih osoba nalazi se u različitim fazama prodajnog lijevka. Ovo treba imati na umu prilikom izrade vaše web stranice jer biste u suprotnom napadnom prodajom mogli izgubiti one posjetitelje koji još nisu spremni kupiti, a takvih je više od 90%.

COPYWRITER / CONTENT WRITER

Iako se radi o dva različita zanimanja, često ih utjelovljuje jedna osoba. Dok copywriter piše primarno vrlo kreativne i prodajne tekstove, content writer kreira sadržaj za web stranice, od opisa kategorija i proizvoda pa do blog članaka.

Želite li da vaša web stranica ima tekstove koji će prodavati, biti dobro optimizirani za tražilice, ali i razumljivi vašoj publici, svakako angažirajte osobu koja će znati kako napisati sadržaj za web.

Eto! Razumijevanje ovih osnovnih pojmova pomoći će vam da osobi ili agenciji koja izrađuje web stranicu jasno i konkretno objasnite kakav web želite. Kako je ovdje svaki pojam objašnjen podosta šturo, slobodno mi se javite za dodatno pojašnjenje ili literaturu.

Također, svim zainteresiranim članicama udruge Women in Adria koje mi se jave do kraja ožujka rado ću napraviti besplatnu analizu web stranice njihove tvrtke.

Foto: 123rf

Autorica: Andreja Rambrot, stručnjakinja za marketing i organizaciju, s preko 9 godina iskustva u pisanju kreativnih tekstova, digitalnome marketingu, organizaciji festivala i konferencija, edukaciji te savjetovanju. Svoje znanje i iskustvo prenosi redovito putem web stranice Pisalica.com. Voli kuhati i čitati literaturu iz moderne psihologije.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više