3 PR kampanje malih poduzetnica koje su ih lansirale u medije

Odnosi s javnošću nisu struka rezervirana samo za velike korporacije. Upravo naprotiv. PR kampanje malih poduzetnika pokazuju da oni dobro razumiju javni interes i znaju kako javnosti pružiti informacije o svojem poslovanju.

Odnosi s javnošću (Public Relations, PR) su proces strateškog komuniciranja koji izgrađuje odnose između organizacije i njezinih publika na obostranu korist. Upravo ta obostrana korist čini najveću razliku između odnosa s javnošću i ostalih načina komuniciranja s ciljnom publikom, npr. oglašavanja. Pri oglašavanju tvrtki u fokusu može biti njezin proizvod ili imidž, a u PR kampanji najvažnije su informacije od javnog interesa.

Odgovarajući na taj interes svoje PR kampanje uspješno gradi niz malih hrvatskih poduzetnica.

Promicanje organiziranosti

Dr. sc. Kristina Brkić, prva profesionalna organizatorica u Hrvatskoj, pri osnivanju tvrtke In & Out Organizing bila je svjesna da većina građana ne zna za njezine usluge te kakvu im korist donosi poduka iz organizacije.

„Rad s građanima, ali i tvrtkama potvrdio mi je da je većina Hrvata nedovoljno dobro organizirana. Kako stjecanje organizacijskih vještina nije implementirano u obrazovni sustav, ono je u potpunosti na plećima pojedinaca. Pritom se građani još nekako snalaze u organizaciji vlastita doma, ali zakazuju u organizaciji vremena. Zbog toga je iznimno važno naučiti kako organizirati prioritete i time povećati svoju učinkovitost i kvalitetu života općenito“, kazala je Kristina Brkić pri osnivanju Organizacijskog instituta u Zagrebu – mjesta na kojem uz radionice iz različitih područja organizacije po pristupačnim cijenama, građanima nudi i prigodne besplatne radionice. Među njima posebno je velik interes građana i medija imala ona „Božić bez stresa“ na kojoj su dobili niz korisnih savjeta kako se jednostavno pripremiti za najveselije dane u godini.

PR_kampanje_Kristina_Brkić

Dio je to sveobuhvatne PR kampanje Kristine Brkić kojoj je cilj javnosti predstaviti važnost dobre organizacije i implementirati edukaciju o organizaciji u tvrtke i institucije.

Zbog toga je za kraj školske godine 2014./2015. Kristina Brkić napravila veliko istraživanje o organiziranosti zagrebačkih maturanata. Ono je otkrilo da čak 73 posto učenika u školi nije podučavano organizacijskim vještinama te da 78 posto maturanata smatra da bi u školi bili uspješniji da su vještiji u organizaciji. Rezultate tog istraživanja objavili su vodeći hrvatski mediji – od najčitanijih internetskih portala i tiskovina za opću javnost do onih specijaliziranih za srednjoškolce.

„Za uspješne odnose s javnošću neophodno je znati prepoznati što zanima javnost i kako joj Vi kao stručnjak možete pomoći. Nekada će to biti korisni savjeti, nekada komentar, a nekada nešto treće. Ako na taj način osmišljavate svoju stratešku komunikaciju, ona mora polučiti dobre rezultate. S druge pak strane klijenti trebaju biti svjesni da će se zatrpavanjem medija banalnim informacijama te onih kojima je mjesto u oglasnom prostoru, samo zamjeriti urednicima i novinarima“, kazala je Krešimira Rendulić, direktorica Prorsus komunikacija, agencije za odnose s javnošću, koja svojim savjetima pomaže nizu malih i srednjih tvrtaka među kojima su In & Out Organizing i Nimar arhitektura.

PR_kampanje_Krešimira_Rendulić

Korisni savjeti mlade arhitektice

I Marija Šarušić, arhitektica na čelu Nimar arhitekture, pri svojem je samostalnom izlasku na tržište imala problem predstavljanja javnosti. Kako bi građani prepoznali njezinu stručnost i počeli je razlikovati od konkurencije, napravljena su dva istraživanja.

Prvo je bilo o energetskom certificiranju koje je pokazalo da čak 40 % nekretnina iz oglasnika ne posjeduje taj certifikat. U sklopu drugog je istraživanja Marija Šarušić obilazila stanove koji se prodaju u Zagrebu i uočila na što sve potencijalni kupci posebno trebaju pripaziti. Njezini su savjeti oduševili medije, pa su ih rado podijelili sa svojim čitateljima.

„U komunikaciji se stručnjaci trebaju prilagoditi ciljnoj skupini. Ako to nisu njihovi kolege nego opća javnost, uz odabir odgovarajuće teme, komunikaciji trebaju znati prilagoditi i rječnik. Građani vjeruju onim stručnjacima koji im teme iz svoje struke znaju objasniti jednostavno – jezikom koji razumije i građanin od 7 i onaj od 77 godina“, pojašnjava komunikacijska stručnjakinja Krešimira Rendulić.

PR_kampanje_Marija_Šarusić

Edukacija po dječjim vrtićima

Pozitivnu reakciju javnosti zahvaljujući svojoj PR kampanji dobio je i Labo Sano, laboratorij za ispitivanje hrane, hrane za životinje, vode za ljudsku potrošnju, mikrobiološke čistoće objekata i uzorkovanja vode za ljudsku potrošnju iz Zadra.

„Uz Labo Sano čiste ruke bez po muke“ projekt je u sklopu kojeg je organizirana besplatna edukacija djece u zadarskim dječjim vrtićima o važnosti pranja ruku. Naime, nečistim se rukama prenose mnoge zarazne bolesti. Ukazivanje na važnost higijene ruku kroz edukaciju najmlađih Labo sanu je otvorilo vrata medija. Cilj kampanje bio je javnosti predstaviti novoosnovani privatni laboratorij u sredini u kojoj je većina građana i tvrtki analize hrane i vode te čistoće objekata naručivala od državnih zavoda.

„Kao mala tvrtka bez novca za velike skupe reklamne kampanje, kolegice i ja smo morale smisliti nešto jednostavno i efikasno da se čuje za našu tvrtku. Na internetu smo naišle na jednu kampanju koja se o pranju ruku radila u engleskim vrtićima i odlučile ju prilagoditi našem podneblju. Osmislili smo cjelokupnu edukaciju – od kostimiranog lika Gospođe Sapunice do materijala prilagođenih dječjoj dobi. U svemu smo koristili i pomoć prijatelja – grafičkog dizajnera,odgajateljice i PR agencije“, kazala je Ivana Maršan Jukić, direktorica Labo Sana.

Akciju su s velikim zanimanjem pratili zadarski mediji – od portala preko tiskovina do radijskih i televizijskih postaja.

PR_kampanje_Ivana_Maršan_Jukić

Sve navedene PR kampanje primjer su da za uspješno predstavljanje malog poduzetničkog pothvata javnosti nisu potrebna velika ulaganja. Na svaku od tih kampanja utrošeno je manje od 5 tisuća kuna, a uz komunikacijski uspjeh generirale su i onaj neophodan za razvoj tvrtke – povećanje posla.

PPUB-Disclaimer

Foto: privatna arhiva poduzetnica

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -