4 lekcije za život i posao koje možemo naučiti iz sapunica

U sapunicama su obično likovi prenapuhani, a njihove priče preuveličane. I dok je nekima to zabavno, drugima je to melodramatično i plitko, a treći smatraju kako je to nepotrebno trošenje vremena. Sapunice su zapravo dramske serije bez klasičnog raspleta koje imaju neograničeno trajanje.

Prve sapunice javile su se još u Americi 1930-ih godina na radiju, a na televiziji su se počele prikazivati 10-ak godina kasnije. Emitirale su se tijekom dana, kad su u kućama bile kućanice, a Procter & Gamble, koji je tada bio poznat po deterdžentima, sponzorirao je i prvu radio sapunicu, zbog čega je i došlo do naziva „sapunica“.

Među prvim sapunicama u Hrvatskoj bile su Dallas i Dinastija, a kasnije su se počele prikazivati meksičke, dok su u posljednje vrijeme hrvatski televizijski eter osvojile turske sapunice.

Premda mnogi misle kako je gledanje sapunica gubitak vremena, bivša asistentica rasporeda uloga za “As the world turns” Kate Adams smatra kako možemo naučiti i neke lekcije iz njih te kako one odražavaju intenzitet i dramu pravog života.

Lekcije iz sapunica koje su veće od života

Adams je u svom TED govoru objasnila kako nas sapunice uče da odgurnemo sumnju i vjerujemo u naš kapacitet za hrabrost, ranjivost, prilagodljivost i otprornost.

„I da, sapunice i jesu veće od života – drama u velikim omjerima, no naši životi mogu biti ispunjeni jednakim intenzitetom i ulozi se mogu činiti upravo toliko dramatični. Kružimo kroz tragediju i sreću upravo kao i ovi likovi. Prelazimo pragove, borimo se s demonima i pronalazimo neočekivano spasenje.  I ponavljamo to opet i opet, i opet…  No kao u sapunicama, možemo okrenuti scenarij, što znači da možemo učiti od ovih likova koji se kreću poput bumbara, petljajući i zastranjujući u životu. Možemo iskoristiti te lekcije da izradimo vlastite životne priče.“

Također, istaknula je kako uvijek možemo promijeniti našu priču te navela lekcije za život i posao koje možemo naučiti iz tih sapunica:

1. Predaja nije opcija

Likovi u sapunicama nas uče da su prepreke očekivane i da možemo izabrati hoćemo li se predati ili boriti se. Kad počnete vjerovati da postoji način i kako predaja nije opcija, nadići ćete ogromne prepreke.

2. Žrtvujte svoj ego i napustite kompleks superiornosti

Drugim riječima, ovo je priznanje potrebe ili pogrešivosti pa čak i priznanje da nismo posebni onoliko koliko smo htjeli.

U sapunicama je to najčešće kad se bogati likovi ne žele miješati sa siromašnijima, no nakon neke nesreće se ipak pomire, pa zakleti neprijatelji postanu srodne duše. Stoga, savjet koji dijeli svima je da žrtvujete svoj ego.

„Život nije o nama. O nama je i naša sposobnosti da iskusimo sreću i ljubav te ispravimo svoju realnost koja dolazi tek kad se učinimo ranjivima i prihvatimo odgovornost za naša djela i za naša nedjela“, poručila je te dodala kako morate žrtvovati svoju želju da budete u pravu i sigurni cijelo vrijeme jer to zaista nikome ne pomaže, pa čak ni vama.

3. Evolucija je stvarna

Nismo rođeni da budemo statični likovi. Statično znači dosadno, a dosadno znači da ste otpušteni i zato Adams smatra da bi likovi trebali rasti i razvijati se. Te promjene možemo vidjeti i kad jedan lik glumi više osoba, što se često događa u sapunicama.

4. Uskrsnuće je moguće

U sapunicama se možemo oprostiti s nekim likom pa se nakon toga on opet vrati… Za nas to znači da dok god je emisija u eteru ili dok dišete, ništa nije trajno. A uskrsnuće je moguće.

Ipak, i sapunice jednom dolaze do finala pa Adams poručuje „Svi ćemo doživjeti ono što se čini kao kraj, a možemo odabrati da postane početak“.  I zato nikad nije prekasno za promjenu naše priče.

 

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više