Promjena ponašanja ključna je za izgradnju samopouzdanja. Ovih 6 stvari trebate promijeniti

Emily Jaenson američka je sportska menadžerica i voditeljica podcasta „Leadership is Female“ koja je oduševila TED govorom u kojemu predlaže šest ponašanja pomoću kojih možemo podići svoje samopouzdanje.

Jaenson je bila vrlo sramežljiva dok je bila dijete, ali i dok je bila studentica. Na početku samog govora prisjeća se situacije kad je kao dijete trebala telefonski naručiti pizzu, te ju je bilo užasno sram. Na studiju nije bila puno drugačija. Nije puno izlazila iz sobe, izbjegavala je predavanja jer je mislila da su svi pametniji od nje, čak je i razmišljala da odustane i ode kući. Njezino je samopouzdanje bilo zaista jako nisko i htjela ga je podići.


Pročitajte više: Podignite samopouzdanje slijedeći ove korake!


Za samopouzdanje je ključna promjena ponašanja

Naučila je s vremenom kako za samopouzdanje treba promijeniti ponašanje, a ne stav. Promijenimo li ponašanje doći će do promjene stava, a ponašanje je to koje dovodi do akcija koje mogu imati pozitivan ishod i utjecati na naše samopouzdanje.

Ona je znala da želi uspješnu karijeru u sportskom menadžmentu i uspjela je, a taj uspjeh duguje svojem samopouzdanju. Posebno je ponosna na činjenicu da je uspjela kao žena u industriji u kojoj preko 80% vodećih pozicija zauzimaju muškarci.

Također, sve uspješne žene s kojima je razgovarala rekle su joj da su uspjele isto kao i ona – zahvaljujući samopouzdanju koje su ostvarile promjenom ponašanja.

Koja su to ponašanja?

Za početak, brojite. Jaenson je razgovarala sa ženom koja je prije prenošenja sportskog događanja bila nervozna do te mjere da se tresla. No potom je čula. „3, 2, 1 – uživo smo“ i odmah se sabrala. Nesigurnost je nestala, a prijenos je protekao glatko.

Jaenson je pokušala istu metodu i potvrdila kako joj je zaista bilo lakše. Brojanje je sjajan način da započnete neku radnju i ‘promijenite film.’

Drugi je savjet da budete hrabri samo 20 sekundi. Jaenson se prisjeća trenutka kad je objavljivala prvu epizodu svojeg podcasta. Sjedila je za računalom, gledala u ekran i strahovala je li sve u redu, treba li još jednom sve pregledati… A onda je odlučila isprobati stari savjet da bude hrabra samo 20 sekundi. Stisnula je gumb za objavu i to je bilo to.

„I nastavila sam disati i svijet se nastavio okretati, a podcast je postao uspješan i to sve zato što sam imala 20 sekundi hrabrosti.“


Pročitajte više: Trikovi kojima možete povećati svoju vidljivost i samopouzdanje u svijetu biznisa


“Što ako bismo slavile tuđi uspjeh?”

Treći je savjet da zauzmete svoje mjesto za stolom – doslovno. Još jedan je ovo savjet koji je inspiriran razgovor s drugom uspješnom ženom, onom koja je predstavljala jedno od najvećih imena u bejzbolu. Naime, primijetila je kako prije sastanka žene obično čekaju da svi ostali sjednu. Primijetila je i kako sama to radi. I onda je odlučila jednostavno sjesti za stol bez da čeka druge.

Svi pregovori mogu krenuti samo tako da svi sjednu za stol, samo ta jedna gesta je potrebna da budete samopouzdaniji na sastanku.

Četvrto ponašanje je slavljenje tuđih uspjeha.

„Što ako bismo slavile uspjeh svojih kolegica umjesto da se žalimo što nije naš?,“ upitala je Jaenson. Samopouzdani ljudi slave tuđi uspjeh i ne osjećaju se ugroženo zbog njega. Ako je uspjeh pripao nekom drugom, pohvalite tu osobu i slavite s njom. Drugi put će se slaviti zbog vas.

Peti je savjet da se prisjetite svojih postignuća i svoje samopouzdanje prenesete u drugu aktivnost. Sigurno ima nešto u čemu ste dobri i na što ste ponosni. Zapitajte se kakvi ste u toj aktivnosti bili prije godinu dana.

„U odgovorima na ta pitanja krije se vaše samopouzdanje.“

Sjetite se koliko ste napredovali otkad ste pokušali nešto novo, nešto u čemu niste bili dobri. Upamtite da će tako biti i sa svim drugim stvarima koje pokušate.

I posljednji je savjet da stalno slavite. Svaki, pa i najmanji uspjeh – slavite.

„Koliko često dođemo do cilja i samo nastavimo dalje?“

Kada samo prijeđemo preko uspjeha, na neki način zaboravimo što smo postigli. Ne sjećamo se kako je to bio dobar osjećaj, a sjećamo se stresa. Jaenson savjetuje da proslavimo pićem s timom, pizzom, masažom – bilo čime. Samo trebamo napraviti nešto posebno nakon nekog uspjeha kako bismo ga upamtili po nečem dobrom i znali da će i svaki sljedeći uspjeh biti takav.

Foto: Canva / Instagram Emily Jaenson

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pravila za suzbijanje nasilja nad ženama

Stigla prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama. ‘Treba nam...

Europski parlament donio je prva pravila Europske unije za suzbijanje nasilja nad ženama. Njihov je cilj spriječiti rodno uvjetovano nasilje i...
- Advertisment -