Kako vaš posao utječe na liječenje neplodnosti?

Kada razmišljamo o trudnoći i poslu, najčešće je prva pomisao kako su trudnoća i porodiljni dopust glavni neprijatelji ženskih karijera. Mnoge žene odgađaju trudnoću zbog karijere, a nažalost, mnoge si danas ni ne mogu „priuštiti“ širenje obitelji zbog straha od otkaza. A može li posao utjecati na liječenje neplodnosti?

Novo istraživanje FertilityIQ-a, online platforme koja pomaže roditeljima u liječenju neplodnosti, istražuje upravo tu temu – kako uspjeh na poslu može utjecati na liječenje tog problema.

Učiteljice imaju najveću šansu za liječenje neplodnosti

Prema ovom istraživanju, najveću šansu za uspješno liječenje ukoliko se podvrgnu IVF tretmanu imaju učiteljice. I to čak šest put veću šansu u odnosu na ostale. Nakon njih dvostruko veću šansu u odnosu na druge imaju žene koje rade u prodaji, marketingu ili odnosima s javnošću.

S druge strane, žene koje rade u zanimanjima gdje tradicionalno dominiraju muškarci (investicijsko bankarstvo ili inženjerstvo) imaju najmanje šanse da će imati uspješan tretman plodnosti, posebno s IVF-om, gotovo 60 posto manje u odnosu na ostale.

Kako piše portal The Business Journals, ovo istraživanje je provedeno na više od 1.100 pacijenata koji su na službenoj stranici FertilityIQ.com ocjenjivali liječnike i klinike.

FertilityIQ osnovali su Deborah i Jake Anderson-Bialis koji su se također borili s neplodnošću. Na njihovoj web stranici tako možete pronaći razne informacije i podatke koji mogu pomoći u traženju liječnika.

Novac je važan, ali nije presudan

Žene s prihodima kućanstva od 100.000 dolara imaju dva puta veću šansu da će imati uspjeha s IVF-om od onih s manjim prihodom jer si mogu priuštiti višestruke cikluse u manje vremena. Naime, pacijenti u Zaljevskom području San Francisca jedan ciklus plaćaju u prosjeku 16.500 dolara, a često moraju proći višestruke cikluse kako bi postigli uspjeh.

Iako novac ima važnu ulogu, on nije presudan. Tako učiteljice, iako slabije plaćene od investicijskih bankara i inženjera, imaju veće šanse za uspjeh u liječenju neplodnosti jer im radno okruženje u tome pomaže. Osjećaju se ugodno kada otvoreno govore o svojim iskustvima neplodnosti i informacijama o najboljim liječnicima. Uz to u ljetnim mjesecima kada nema nastave, mogu proći višestruke cikluse.

Ženama koje rade u industrijama gdje dominiraju muškarci, nije ugodno pričati o tretmanu te ga drže u tajnosti od svojih šefova i kolega. Zbog zahtjevnog posla i dugog radnog vremena, teško nalaze slobodno vrijeme za liječenje.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

cijene čokolade

Što se događa s cijenama čokolade? Rekordno poskupio kakaovac

Omiljena poslastica mnogih postat će skuplja nego ikad prije. Zbog nestašice kakaovca u zapadnoj Africi ove bi godine moglo nedostajati čak...