Pilates u uredu: Vježbe za kralježnicu

Novu sezonu programa “Pilates u uredu” Jagoda Baranović Kičić započinje lagani tempom kako bi tijelo pripremila za postepeni dolazak u formu. Ne želi prenaglo opterećenje teškim vježbama jer ne vjeruje da su bolni mišići i agresivan pristup pokazatelj dobrog treninga.

Misija programa Pilates u uredu je podići svijest o pravilnoj ergonomiji, spriječiti bolovanja te ukazati na važnost brige o zdravlju.


Pročitajte više: Zašto je pilates savršen oblik tjelovježbe za vas?


Vježbe za “male” mišiće

Pilates je specifičan način vježbanja koji aktivira tzv. male mišiće ili stabilizatore, odnosno mišiće koji se nalaze u blizini zglobova te omogućavaju stabilnost, što je preduvjet za zdravo i snažno tijelo. Na taj način pilates seli fokus s velikih mišića na one koje rijetko koristimo te ih ponovno stavlja u funkciju.

Iz tog razloga možete osjetiti zatezanje u mišićima za koje niste znali da postoje, dok vam se u isto vrijeme čini da su pokreti koje ste radili toliko jednostavni da se ni ne mogu nazvati vježbanjem. Pravilnom aktivacijom mišića stabilizatora i najjednostavniji pokret postaje izazov. Ukoliko usmjerimo pažnju i dajemo sve od sebe, ista vježba postaje iznova zanimljiva, a pokret dovodimo do savršenstva. Osim toga, aktivirajući i jačajući stabilizacijske mišiće trupa bit će držanje će vam biti pravilnije, posebno za vrijeme dugotrajnog sjedenja.

Pilates u uredu

Rotacije kralježnice

Vježbanje pilatesa u uredu najbolje je započeti raznim rotacijama kralježnice. Osjetit ćete blagodati “tvistova” koji nam jačaju male mišiće uz kralježnicu smanjujući rizik za ozljedu. Tvistovi, odnosno rotacija kralježnice oko svoje osi, poboljšavaju protok živčanih impulsa iz leđne moždine prema tijelu, istežu leđne i trbušne mišiće, detoksificiraju tijelo, stimuliraju rad unutarnjih organa, stimuliraju cirkulaciju krvi i podižu energiju.

“Učenje novih pokreta, osim vaših mišića, pokrenut će i vaše moždane funkcije te tako prouzročiti promjene u vašem motornom korteksu. Veze između vaših vizualnih područja i područja odgovornog za pokret će se povećati te tako olakšati protok informacija i pokrenuti još puno pozitivnih promjena”, rekla je Jagoda Baranovic Kičić.

Ovakav način vježbanja donosi brojne prednosti svim polaznicima. Osobama koje imaju sjedilački način života podiže razinu energije, smanjuje rizike od ozljeda te mijenja odnos prema vlastitom tijelu povećavajući unutarnje zadovoljstvo i donoseći pozitivan stav kao i povećan tonus mišića.

“Djelatnici su primijetili da im je smanjena razina stresa i umora, bolovi u tijelu, poboljšana koordinacija. Uz to, pravilnije dišu i bolje se drže te da im je povećana fleksibilnost tijela”, rekla je Jagoda.

Povezano: Spriječite i sanirajte neugodne zdravstvene posljedice uz program koji pilates dovodi u poslovno okruženje

Pilates u uredu

Što se tiče tvrtki, one na taj način stvaraju nove vrijednosti u svojoj organizaciji i šalju poruku zaposlenicima da skrbe za njihovo zdravlje. Jačaju svoj «brending» te zabilježavaju manje odsustva s posla i manje nepotrebnih troškova. Povećava se moral zaposlenika te time i njihova produktivnost stvarajući bolji «work-life balance».

Autor: Jagoda Baranović Kičić

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -