Muškarci se slažu da su žene potrebne u upravnim odborima, no ne da im se zamarati tom temom

Izgleda da muškarci podržavaju žene u upravnim odborima i da se šovinizam unutar korporativne kulture sve više i više smanjuje. Iako smatraju da bi žena na najvišim pozicijama u kompanijama trebalo biti više, isto tako smatraju ovaj problem zamornim i ne da im se ulaziti dublje u njega.

Povezano:

Direktori korporacija uglavnom smatraju da raznolikost unaprjeđuje upravne odbore. Unatoč tome, podaci nedavne ankete globalne mreže korporacija PwC pokazali su da čak 63% američkih upravnih direktora smatra da investitori previše pažnje posvećuju rodnoj raznolikosti u upravnim odborima. Ovo je zasićenje poraslo u posljednje dvije godine s obzirom na to da je isti stav 2018. godine imalo samo 35% direktora.

Dojadile im kvote

‘Zasićenje’ direktora ovom temom moglo bi biti zbog svojevrsnih inicijativa za ženske kvote koje postaju sve popularnije i raširenije. Ovakve su se inicijative pokazale zaista djelotvornima u cijelom svijetu pa i u Hrvatskoj. Iako žene u upravnim odborima čine daleko manji udio od prihvatljivog prema spomenutim inicijativama, izgleda da direktori odbora zbog njihovog inicijalnog uspjeha već smatraju da su učinili dovoljno.

Voditeljica istraživanja u PwC-u, Paula Loop, objasnila je kako ovim stavom muškarci u korporativnoj kulturi žele poslati jasnu poruku. “Oni s time kažu: ‘Čuli smo vas, poduzeli smo mnoge korake i fokusirani smo na to – sada se maknite i fokusirajte se na nešto drugo”, objasnila je rezultate istraživanja. Ovo pokazuje da su muškarci u korporacijama i dalje velikim dijelom u zabludi o stvarnom položaju žena u korporativnoj kulturi.

Povezano:

Čak 72% muškaraca u upravnim odborima smatraju da se previše pažnje posvećuje radnoj raznolikosti, dok se s druge strane s time slaže samo 25% ženskih članica odbora. Nadalje, visok broj od 76% posto tih muškaraca smatra da će se problem rodne neravnopravnosti u odborima riješiti sam od sebe kroz vrijeme. Ovo je zabrinjavajuće utoliko što su prema drugim istraživanjima upravo ti isti muškarci odgovorni za diskriminaciju žena u napredovanju na najviše funkcije. Jednako je tako zabrinjavajuća činjenica da se 33% žena s njima slaže.

Unatoč generalnoj nezainteresiranosti, 62% ispitanih direktora slaže se da raznolikost donosi jedinstvene i bolje perspektive odborima. “U konačnici, stav ovih direktora je da ne trebaju stalno slušati o ovom problemu jer su ga shvatili. Sada samo ostaje pitanje što će zaista poduzeti oko toga”, zaključuje Loop.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pravila za suzbijanje nasilja nad ženama

Stigla prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama. ‘Treba nam...

Europski parlament donio je prva pravila Europske unije za suzbijanje nasilja nad ženama. Njihov je cilj spriječiti rodno uvjetovano nasilje i...
- Advertisment -