Popuštanje mjera – Od ponedjeljka počinju raditi uslužne djelatnosti, a od 4. svibnja frizerski saloni

Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade iznio je Prijedlog zaključka o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19. U Hrvatskoj počinje popuštanje mjera.

Povezano:

Hrvatska se od početka uspješno bori s koronavirusom, a i u najgorim razdobljima broj oboljelih na dnevnoj razini nije prelazio dvoznamenkasti broj. Stoga se Vlada odlučila na popuštanje mjera, a to će se provoditi kroz tri faze.

Prva faza – 27. travnja

Država će omogućiti rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju trgovinu, osim u trgovačkim centrima. Omogućit će se i rad uslužnim djelatnostima, osim onih koji su u bliskom kontaktu s klijentima kao što su krojači, turističke agencije, izrada ključeva. Uvode se javne gradske i prigradske linije i brodske linije, otvaraju se knjižnice, muzeje, galerije, antikvarijati i knjižare, a dozvoljeni su treninzi sportaša i sportašica u pojedinačnim sportovima te seniorske ekipe koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja

Druga faza – od 4. svibnja

Ako prva faza bude uspješna, u drugoj fazi omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki koje se odnose na bolnice koje su predviđene za pacijente i brigu o onima koji su ugroženi koronavirusom. Uz to, radit će privatni zdravstveni sustavi u punom opsegu uz poštivanje epidemioloških mjera. Dopustit će se rad poslovnih subjekata uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz posebne mjere, poput kozmetičara, pedikera, brijača, frizera.

Treća faza – od 11. svibnja

Treća faza započinje 11. svibnja, od kada će se omogućiti okupljanja do 10 osoba uz mjere fizičke udaljenosti, rad trgovačkih centara uz posebne epidemiološke mjere, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od prvog do četvrtog razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koje imaju pomoćnika u nastavi. Omogućit će se i održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju, a uvodit će se i međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza.

Uz to, rad ugostiteljskih objekata omogućit će se isključivo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Rad ugostiteljskih objekata omogućit će se u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja. Tada će se dopustiti rad nacionalnih parkova i parkova prirode, i, konačno, proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

energetska obnova 2024

Biste li dali 1.894.221 milijuna eura za obnovu vaše zgrade?

Na Javnom pozivu energetske obnove višestambenih zgrada 2022., na kojem je alokacija iznosila 300 milijuna kuna, jedna od sretnih zgrada bila...
- Advertisment -