Žene u Norveškoj moćne u javnom sektoru, ali ne i u biznisu

Žene u Norveškoj su najdalje dogurale.
Njihove kvote su primjer koji slijedi cijela Europa.  Zakon je donesen 2002 . i prema njemu 40% članova nadzornih odbora trebaju biti žene. Taj cilj je ispunjen, ali kvote nisu imale utjecaja  na povećanje broja žena na managerskim pozicijama u privatnom sektoru.

Žene u Norveškoj vladaju u javnom sektoru

Nakon nedavnih parlamentarnih izbora, žene zauzimaju četiri najmoćnije pozicije u državi: Erna Soldberg  je premijerka, njena koalicijska partnerica Siv Jensen je ministrica finacija, Gerd Kristiansen vodi najjači radnički sindikat, a Kristin Skogen Lund, udruženje poslodavaca. Žene čine 40% članova parlamenta, a četiri od sedam stranaka u parlamentu imaju ženske vođe.

Javni sektor je također jednako zastupljen ženama. 50% managera u javnom sektoru su žene a uspjele su doći i do vodećih pozicija u školama, bolnicama… Norveška zajedno sa ostalim skandinavskim zemljama ima najmanje razlike u plaćama između žena i muškaraca.

Kvote ne daju rezultate u privatnom sektoru

S druge strane, dok je kvota od 40% ispunjena na razini nadzornih odbora kompanija izlistanih na burzi u Oslu, svega 6% kompanija ima ženu CEO-a,  25 najvećih nema niti jednu.

Mari Teigen  iz Instituta za društvena istraživanja u Oslu za Bloomberg tvrdi da je razlog tomu mala zastupljenost žena u privatnom sektoru.  Prema Statistics of Norvay70% žena u Norveškoj se odlučuje za posao u javnom sektoru jer on, razliku od privatnog sektora, omogućava fleksibilno radno vrijeme, te 43%  žena radi u fleksibilnom aranžmanu.

Kristin Skugen Lund iz udruženja poslodavaca kaže da su kvote imale zapravo nepovoljan učinak jer su perspektivne i ambiciozne žene “lansirane” na neizvršne pozicije u nadzorne odbore umjesto na pozicije na kojima mogu puno više dati, u management.

Dijeljenjem rodiljnog dopusta do veće jednakosti

Kristin Skogen Lund, najmoćnija poslovna žena Norveške, kaže da se problem treba rješavati od dna, a ne od vrha, što pokušavaju kvote. Muškarci i žene imaju jednake ambicije i tijek karijere sve dok ne dođu do planiranja obitelji.  Predlaže ujednačenu podjelu rodiljnog dopusta na žene i muškarce čime će se očekivanja i “rizici” poslodavaca jednako podijeliti na žene i muškarce. Takve promjene se ne događaju preko noći, ali s vremenom bi se društvena očekivanja oko profesionalnih i obiteljskih obveza promijenila.

Norveška je već učinila dosta na ovom polju. Rodiljni dopust za očeve uveden je još 1993, uz konstantna poboljšanja, i trenutno je 14 tjedana, isto kao i za majke. Norvežani mogu birati između 18 tjedana rodiljnog dopusta na punoj plaći ili 28 tjedana na plaći od 80%. Rodiljni dopust za očeve je bilo jedno od gorućih izbornih pitanja jer su konzervativci htjeli ukinuti obavezan rodiljni dopust za očeve, uz argumente da je na roditeljima da se dogovore o podjeli rodiljnog dopusta. Danska je učinila isto i očevi su prestali uzimati rodiljni dopust.

Norveški očevi trenutno u prosjeku uzimaju 8.5 tjedana rodiljnog dopusta, a istraživanja pokazuju da je to pozitivno utjecalo na njihovu ulogu u odgoju i obiteljskim obvezama. Očevi sada provode sat vremena dnevno više s djecom i obitelji nego što su to čini prije 10 godina, a očevi s djecom mlađom od 7 godina provode manje vremena na poslu i otprilike dva sata više troše na “obiteljske poslove” nego što su to činili u 70-tim.

Promjene su sporije u privatnom sektoru, ali i očevi na vodećim pozicijama brane rodiljni dopust za tate. Idar Kreutzer, koji je trenutno na čelu udruženja financijskih institucija i obavljao je vodeće pozicije u industriij kaže da ” organizacije još nisu dovoljno zrele za ukidanje rodiljnog dopusta za očeve. Kvota za očeve jača položaj oca u obitelji i položaj žene u biznisu i ova država ju još treba”.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Žene za otok Pag 2024

Ove žene oblikovale su život na otoku Pagu

Svjesna važnosti ženske uloge unutar zajednice, Turistička zajednica Općine Kolan organizirala je konferenciju Žene za otok Pag. Konferencija je održana u...