Novi posao – kako preživjeti početak?

Novi posao sa sobom često donosi i puno stresa. Hoću li opravdati očekivanja?  Hoće li vidjeti da ja nisam toliko sposobna kako su mislili? I tako dalje s još gorim opcijama…Taj osjećaj je poznat svima, osobito ženama koje inače imaju više problema sa samopouzdanjem na poslu. Čak je i Sheryl Sandberg priznala da se prvi dan na poslu u Facebooku osjećala kao prevara i mislila si je: “Šta ja tu radim?”.

Povezano:

Novi posao – kako krenuti

Uspostavite odnos sa nadređenim

Nakon početnog upoznavanja, preuzimanja opreme…u prvih nekoliko dana obavezno dogovorite sastanak sa svojim nadređenim. Iako ste vjerojatno već u procesu zapošljavanja dogovorili koje će biti vaše dužnosti, ovaj sastanak je prijenos “riječi u djela”. Na njemu morate dogovoriti aktivnosti na koje se morate koncentrirati i rokove.

Ako se radi o inicijativama na nivou kompanije, tražite od šefa da vas predstavi i poveže sa osobama iz drugih odjela. Drugačije je kad osoba višeg ranga “pokrene” stvari nego kad netko tko je još novi i nitko ga ne poznaje “lovi” ljude po firmi.

Taj sastanak će vam omogućiti početak izgradnje kvalitetnog odnosa sa nadređenim u koji morate dalje ulagati.

Ne žurite dokazati se

Da, pod pritiskom ste da se dokažete, ali ne brzajte! Ne žurite obavještavati šefa o svemu što bi moglo biti bolje, osim ako vas on sam ne pita! Istraživanja pokazuju da kada nepoznata osoba određenoj grupi prerano daje prijedloge “kako bi stvari mogle biti puno bolje” riskira da ostavi negativan dojam koji će teško popraviti. Pokušajte shvatiti zašto nešto  funkcionira na određeni način, konzultirajte se s kolega (bez “pametovanja”) i pričekajte dok stvorite cijelu sliku.

Osobito je važno razumjeti neformalne odnose u tvrtci koji su često važniji od formalne organizacijske strukture i puno su puta odgovor na pitanje zašto su stvari takve kakve jesu!

Kreirajte ravnotežu privatnog i poslovnog života

Svaka tvrtka ima svoj ritam. Negdje svi ostaju prekovremeno dok je šef u uredu. Druge tvrtke zaposlenicima daju slobodu. Ako ste došli na managersku poziciju, onda ćete vjerojatno imati slobodu da sami odredite kako će vaš tim raditi.

Što se tiče vaših nadređenih, naviknite ih da imaju i više informacija od vas nego što trebaju, tako im neće pasti na pamet da se upitaju kako to da ste otišli kući u 5.  Morate li odlaziti kući na vrijeme zbog djece, radite to od samog početka. Sve što ne stignete napraviti ili iskomunicirati stignete kasnije navečer ili rano ujutro.

Odnos sa kolegama gradite polako

Kolege će vas vjerojatno srdačno dočekati i htjeti znati sve o vama. Suzdržite se od pretjeranog dijeljenja privatnih informacija. Želite da vas upoznaju s vaše profesionalne, a ne privatne strane. Također nemojte se odmah sa svima povezati na Facebooku. Naravno da su prijateljstva na poslu dobrodošla, ali pustite vrijeme da radi svoje.

Foto: Dreamstime/Shock

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

yoga mat

Yoga mat s kojim ćete poželjeti vježbati svaki dan

Pročišćen, minimalistički dizajn, off-white boja i vrhunska kvaliteta glavne su karakteristike ove divne prostirke za vježbanje. Kretanje je...
- Advertisment -