Animirani film “Auti 3” šalje djeci snažnu odgojnu poruku o feminizmu i mentorstvu

Svega nekoliko tjedana nakon iznimno popularnog filma “Wonder Woman” s Gal Gadot u glavnoj ulozi, u kina je stigao još jedan zanimljivi film. Ovaj put riječ je o animiranom filmu namijenjenom nešto mlađoj djeci naziva “Auti 3” (“Cars 3”). Ono po čemu se ovaj nastavak animiranog filma razlikuje od prethodnih, ali i ono što ga povezuje sa spomenutim filmom “Wonder Woman” jest feministička poruka.

Kada bi se djeca češće susretala s ovakvim filmovima od najranije dobi, možda se danas ne bismo morali susretati s apsurdima poput nižih plaća žena, dušobrižnika ispred bolnice koji su si uzeli za pravo odlučivati o ženskim životima i svime onime što je u većini razvijenih zemalja nezamislivo. Zato je iznimno važno što je film, kao najsnažniji medij današnjice, počeo stvari uzimati u svoje ruke i dopirati i do naše djece.

Autić Klara Ramirez ruši predrasude

Redatelj ovog filma, Brian Fee, rekao je za Washingtonpost kako je svjesno donio odluku o tijeku i porukama svog najnovijeg ostvarenja kao otac dvije djevojčice. Navodno ga je na to potaknuo razgovor s kćerima tijekom kojeg im je predložio da nauče svirati neki instrument poput gitare, no djevojčice su odgovorile da je gitara za dječake. Taj i mnogi drugi trenuci koje je doživio s kćerima, a tijekom kojih je vidio kako je već u ranoj dobi društvo polako počelo oblikovati njihova mišljenja, potaknuli su ga na mijenjanje priče animiranog filma.

Tako je nastao lik Klare Ramirez (u originalu Cruz Ramirez), malog žutog ženskog auta i nove trenerice glavnog lika, a glas joj je dala komičarka i glumica Cristela Alonzo. Prvotno je Klara bila zamišljena kao muški lik, no kada je redatelj shvatio koliko je takav snažni ženski lik potreban ne samo djevojčicama, nego i dječacima, promijenio je mišljenje.

Klara  vodi glavnog lika  Munjevitog Jurića do ponovnog vraćanja utrkama, no ono što je najvažnije u cijeloj priči jest ne samo to da je uloga trkače trenerice dana ženi, nego i poruke koje ona izgovara kako bi ohrabrila svog novog suradnika. Naime, zaskočen novom generacijom trkaćih automobila, Munjeviti Jurić iznenada je izbačen iz sporta koji je njegov život, a da bi se vratio u igru, trebat će mu pomoć Klare Ramirez.

Priča o mentorstvu i povjerenju

Pravo je osvježenje vidjeti odnos između muškog i ženskog lika koji ne postoji s očitim ciljem koji bi u konačnici vodio romantičnoj vezi, kao što to biva u 99% filmova, nego koji osvjetljava važnost međusobne podrške na putu do uspjeha.

Čak i feminizam pada u drugi plan kada se pomno promotri film. Dakako da on šalje poruku da svaka djevojčica i žena može biti što god poželi, pa tako i trenerica trkaćih automobila, no ono što je još važnije jest to što šalje snažnu poruku o tome koliko je važno nikada ne odustati od svojih snova, bez obzira na komentare okoline.

U jednom trenutku Klara kaže Munjevitom Juriću: “Nemoj se bojati neuspjeha, nego toga da nećeš imati priliku pokazati što sve možeš.”

Jednako kao što Munjeviti Jurić uči od Klare, tako i ona uči od njega. I sama znam koliko je važno imati nekoga tko će vjerovati u nas i tko će nam pokazati da uz rad i trud možemo svakodnevno napredovati, neovisno o tome je li riječ o muškarcu ili ženi, pa smatram da je važno da se istome pouče i djeca u najranijoj dobi. Animirani film, primjeren njihovoj dobi daleko više nego spominjani “Wonder Woman”, može lakše doprijeti do njih kroz nenametljivu, a opet snažnu odgojnu poruku.

S druge strane, iako je ovo priča o natjecanjima trkaćih automobila, osvjetljava odnos u kojem ne bi trebalo biti rivalstva, a to je odnos između dvije žene. Dok se redovito u filmovima, kako onim igranim, tako i animiranim, dvije žene stereotipno bore oko muškarca, ovdje to napokon izostaje. Jurićeva djevojka Sally vjeruje svom odabraniku i zna da ne mora brinuti oko njegovog odnosa s Klarom, koji je samo poslovni i na koncu prijateljski. Pravo osvježenje koje pokazuje da djevojčice i dječaci mogu biti prijatelji bez da se nužno zaljube. Napokon!

Svi u kino!

Imate li djecu, neovisno o tome jesu li djevojčice ili dječaci, svakako preporučujemo odlazak u kino na projekciju ovog filma. Djeca će se zabaviti i mnogo toga naučiti o svijetu oko sebe, a s obzirom na to da u toj dobi upijaju sve kao spužva, ovaj bi ih animirani film mogao potaknuti na izlazak iz njihove komforne zone i bavljenje onim što zaista žele.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...