Alma Nater za Avon počela raditi trudna

Alma Nater je ‘Zone Manager’ u tvrtki Avon, odnosno, direktorica Zone 003 u Avonu Hrvatska. Ako se pitate što je zona 003 i jeste li u njoj, to je zona koja obuhvaća sljedeće četiri županije: Bjelovarsko-bilogorsku, Koprivničko-križevačku, Sisačko-moslavačku i Virovitičko-podravsku.

Prije nego što je postala direktorica Zone, Alma je bila ‘Avon Lady’ i ‘Sales Leader’ u Avonu. Prije toga, kao studentica je radila u unapređenju prodaje za tvrtke Henkel, T-mobile, P&G i druge. No, s trudnoćom su se neke stvari i prioriteti promijenili, a Alma kaže, i otpale mogućnosti za neke druge poslove i tada se krenula razvijati njezina priča s Avonom.

Avon – od naručivanje šminke do ponajbolje ‘Avon Lady’

„Bila sam apsolventica Pravnog fakulteta i 2002. godine očekivala sam rođenje svoje kćeri Ive. Tada je postojalo vrlo  malo mogućnosti za zapošljavanje u struci i općenito je bilo malo izbora u životu. Kao i mnoge druge trudnice i mlade majke, počela sam razmišljati o poslu s kojim bih popunila kućni budžet i mogla svom djetetu priuštiti više. Zvala sam različite oglase s ponudama za poslove koji se mogu raditi od kuće, pozivali bi me na razgovor, međutim čim bi čuli da se radi o trudnici, razgovori bi bili prekinuti. Zatvorila sam oglasnik razočarana reakcijom koju je izazivala moja trudnoća u ponudama za tako jednostavne poslove poput sklapanja igračaka i pakiranja kuverti, koje bilo koja trudnica može obavljati honorarno u svom domu“, započela je Alma svoju priču s kojom se vjerojatno mnoge žene mogu poistovjetiti.

Ubrzo joj je stigla ‘utjeha’ u obliku Avonovog paketa kojeg je naručila i tada joj se u glavi počela slagati računica o tome koliko bi mogla ostvariti ukoliko bih dostigla iznos narudžbe potreban za maksimalni popust koji Avon nudi.

„Tu je sve počelo, više nikad nigdje nisam pošla bez Avonovog kataloga u torbici i niti jedan razgovor nisam završila bez pokazivanja kataloga. Postala sam jedna od najboljih ‘Avon Ladies’ u državi i godinama kasnije držala prvo mjesto po godišnje ostvarenoj prodaji te sam osvajala različite nagrade i putovanja kao na primjer u Portugal i Tenerife“, kazala je Alma.

U međuvremenu se rodila i njena kćer te je puno vremena provodila u šetnji s njom u kolicima, razgovarajući s drugim ženama. Mnoge su bile zainteresirane za Avon i htjele se uključiti i same, a ona je uvijek uz baby-dekicu i bočicu u košarici kolica za njih imala i Avonov katalog. U jednom od idućih Avonovih paketa koji joj je stigao, uz račun za naručene proizvode stiglo je i pismo s ponudom da postane ‘Unit Leader u Avonu’, odnosno voditelj svog tima Avon Ladies.

avon

Javila se na broj telefona koji je stajao u pismu i objasnili su joj ukratko kako napraviti i razvijati svoj tim. Idući mjesec imala je sve što je bilo potrebno i postala Avonov ‘Unit Leader’. Prošla je besplatne Avonove treninge i obuku o poslovanju, pravilnoj komunikaciji i pristupu ljudima, koje Avon omogućuje svojim ‘Unit Leaderima’, te to novo znanje primijenila i u svim ostalim segmentima života. Potom se Alma 2008. prijavila za natječaj za direktoricu Zone i od tada obnaša tu poziciju.

Sve se može postići predanim radom i entuzijazmom

„Ponosna sam jer sam četiri godine bila jedini dislocirani Zone Manager u Hrvatskoj, koji vodi zonu toliko udaljenu od svog mjesta boravka, bez ikakvog prethodnog iskustva u vođenju ovakvog posla i dokazala se i pored toga kao najbolji Zone Manager u državi i regiji  iz godine u godinu. Od 2008. do 2012. godine, iz godine u godinu, bili smo jedina zona koja je rasla u prodaji od 14 tadašnjih zona u Hrvatskoj. Svojim radom smo zaslužili i teritorijalno proširenje zone 003, koja obuhvaća Bjelovarsko-bilogorsku, Koprivničko-križevačku, Sisačko-moslavačku i Virovitičko-podravsku županiju, tako da danas ona obuhvaća i mjesto u kojem živim. Ponosna sam na sve Avon Ladies i Sales Leadere zone 003, jer iako obuhvaćamo prilično nerazvijeni teritorij, dokazale su da se sve može napraviti ustrajnim radom i entuzijazmom. Danas se broj Sales Leadera u zoni 003 približava brojki 100, što ćemo do ljeta i premašiti. Sretna sam što ženama koje imaju želju mogu pružiti šansu da se razvijaju na različitim poljima, da se druže, budu njegovane i da zarade“, istaknula je Alma.

Almin posao kombinacija je uredskog i terenskog rada, ali s dobrom organizacijom i izborom dobrih suradnika, ističe kako je uspjela svesti rad na terenu na razinu koja se lijepo može uskladiti s privatnim životom. U prvih par godina je za pravo „slagala“ zonu i pronalazila suradnike koji su joj danas glavni oslonac.

„Prije sedam godina krenula sam s pet voditelja timova od kojih su samo dvije zapravo radile. Pravim izborom suradnica za tu vrlo važnu poziciju u svom prodajnom timu uspjela sam ostvariti stabilni rast uz manji terenski angažman. Sada imamo 97 voditeljica timova koje su najveće bogatstvo koje jedan manager zone može poželjeti. S obzirom da se na njih u svakom trenutku mogu osloniti, više ne moram toliko vremena provoditi na terenu“, rekla nam je Alma.

U Avonu Hrvatska postoji 10 zone managera i 10 zona. Posao pak zahtjeva dosta putovanja s obzirom na sastanke i stalnu edukacijske treninge, prosječno 6-7 puta godišnje putuje se na dvodnevne ili trodnevne sastanke u različita mjesta u Hrvatskoj ili BiH.

Sve se da uskladiti, poručuje Alma, i sa svojom obitelji uspijeva postizati sve bolje i bolje rezultate.

“Moju obitelj čine sada 2 prekrasne djevojke koje vole moj posao jednako kao i ja i suprug koji me podržava i poslovno i privatno. Da nemam razumijevanja i veliku pomoć i podršku s te strane, teško bi bilo išta uskladiti“, kazala je.

avon 2

Mogućnost napredovanja, dokazivanja i dobre zarade

Dodaje kako je najveća prednost ovog posla mogućnost dokazivanja bez obzira na prethodno iskustvo, obrazovanje i struku i mogućnost dati sve od sebe i ostvariti priznanje za svoje rezultate.

„Većina drugih poslova ograničeni su na četiri zida, odlazak na posao svaki dan i povratak doma bez nade za osobnim i poslovnim razvojem, radiš isključivo ono što ti kažu i znaš da ništa ne možeš promijeniti nabolje… i tako iz dana u dan sa željom da što prije prođe život i dođe mirovina. Posao sa Avonom, bilo kao voditeljica tima ili direktorica zone, pruža neograničene mogućnosti. Sve ovisi o tome koliko ste vrijedni, sposobni, poduzetni i inovativni i nije se teško uzdignuti na taj način iz mase“, naglasila je ova Zone managerica.

Posao koji sad radi ima puno radno vrijeme i po ugovoru s Avonom, ne može ga obavljati honorarno, niti uz njega raditi išta drugo, no postoje razne ‘varijacije na temu’ za žene koje bi htjele raditi u Avonu.

Naime, voditeljice timova svoj posao obavljaju honorarno uz drugi posao ili uz mirovinu ili su kućanice. Dakle, svaka Avon Lady (povlašteni kupac Avona) može postati uspješna voditeljica tima i pridružiti se timu voditelja prodaje (Sales Leaderi) – potreban je trud, rad i dobre organizacijske i managerske sposobnosti. Iz postojećih timova izdvajaju se potom Avon Ladies koje su talenti i nudi im se  mogućnost napredovanja, a često i same Avon Ladies pri samom učlanjivanju u Avon ili u prvim kampanjama rada izraze želju za napredovanjem. S onima koje uspješno počnu razvijati svoj prodajni tim potpisuje se ugovor o djelu i time one dobivaju šansu pokazati sve svoje sposobnosti.

„Dobar je osjećaj ženama koje su ‘zaglavile’ u poslovima u kojima je mogućnost napredovanja ravna nuli pružiti mogućnost da pokažu sve svoje potencijale i managerske sposobnosti. One toliko dobro upravljaju svojim timovima i razvijaju svoj posao da mnoge od njih svojim honorarima premašuju moju zaradu. Valja napomenuti i to da kako nam svaka kampanja traje tri tjedna – godišnje se radi ne o 12 provizija, već o 17. To nije nimalo zanemariv podatak, osobito u ovo vrijeme krize“, napomenula je Alma.

I doista, Avon je ‘kompanija za žene’, tvrtka koja je ponosna na dugu tradiciju predanosti ženama, a to je i ono najznačajnije što razlikuje Avon od drugih tvrtki. Naime, na čelu Avona sjedi upravo jedna žena, Sherri McCoy, a u managementu tvrtke nalazi se čak 55 posto žena. Usto, Avon se od svog osnivanja nalazi na listi Top 500 tvrtki časopisa Forbes.

foto: privatna arhiva Alme Nater

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP U NJEMAČKOM BILDU

Udruga Glas poduzenika u njemačkom Bildu i mnogim drugim svjetskim medijima

Hrvatski turistički djelatnici, ugostitelji i poduzetnici odlučili su prošlog tjedna reagirati na afirmativan način i poslati pozitivnu poruku u svijet kako...