BBC sportska osoba godine – drugu godinu za redom nagrada ide u ruke sportašici

Drugu godinu za redom BBC nagrada za sportsku osobu godine pripala je ženi. Nagradu je ove godine osvojila Bethany Jane Mead, engleska profesionalna nogometašica koja igra kao napadačica za klub ženske Super lige Arsenal i englesku reprezentaciju, piše BBC. Mead ima najveći broj asistencija u povijesti ženskog nogometa i drugi najveći broj golova u Ženskoj super ligi (WSL).

Beth Mead – BBC sportska osoba godine

Nogometašica se o nagradi oglasila na svoj Twitter profilu.

“Wow, wow, wow, još uvijek ne mogu vjerovati. Puno, puno hvala svima koji su glasovali za mene, iskreno sam počašćena ovom velikom nagradom”, napisala je Mead.

Beth Mead ima svega 27 godina, a već je puna nagrada. Na UEFA-inom ženskom Euru 2022. postala je osvajačica Zlatne kopačke, Igračica turnira i najbolja asistentica, vodeći Englesku da po prvi put osvoji veliko prvenstvo. Proglašena je BBC-jevom nogometašicom godine, a sada i BBC-jevom sportskom osobom godine, postavši prva nogometašica koja je osvojila tu nagradu.

Godine 2015. Mead je osvojila Zlatnu kopačku WSL-a i nagradu za igračicu godine WSL-a, postavši najmlađa dobitnica Zlatne kopačke WSL-a u dobi od 20 godina.

Prije no što je došla u Arsenal igrala je za Sunderland. Postigavši ​​77 golova u 78 utakmica smatra se jednom od najboljih igračica koje su ikada igrale za Sunderland.


Pročitajte više: Žene prvi put sude na Svjetskom nogometnom prvenstvu i to baš u Katru!


Žene u povijesti nagrada

U povijesti nagrade BBC sportska osoba godine, koju BBC dodjeljuje od 1954. godine, tek 21 posto svih dobitnika čine žene, sportašice. Od ukupno 69 nagrada, njih 15 pripalo je ženama, uključujući nagradu koju su u paru dobili Torvill i Dean engleski plesači na ledu i bivši britanski, europski, olimpijski i svjetski prvaci (na Zimskim Olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. par je osvojio zlato. Bio je to jedan od najgledanijih televizijskih događaja ikad u Ujedinjenom Kraljevstvu, njihov nastup na pratila je britanska televizijska publika od više od 24 milijuna ljudi).

Naspram 15 žena, ostale 54 godine nagrađeni su muškarci. Niti jedna sportašica nije nagrađena više od jedanput, dok je, primjerice, Andy Murray osvojio nagradu čak tri puta: 2013., 2015. i 2016. godine.

Prva žena koja je ikada osvojila ovu nagradu, koja se već tradicionalno dodjeljuje u prosincu, je Anita Porter, tada Anita Lonsbrough. Riječ je o, danas umirovljenoj, plivačici iz Velike Britanije koja je osvojila zlatnu medalju na Ljetnim olimpijskim igrama 1960. godine.


Pročitajte više: Nova kolekcija iz Nikea slavi žene koje pomiču granice u sportu uz moto „There is no finish line!“


Kraljevska krv, žene i sport

Kroz povijest, nagrada je išla i u ruke kraljevskoj obitelji. Tako je ovu nagradu osvojila i Princeza Anne, sestra britanskog kralja Charlesa III., jedina kćer preminule najdugovječnije vladarice Elizabete II.. Godine 1971., princeza Anne postala je prva kraljevska osoba koja je proglašena sportskom osobom godine. Sa samo 21 godinom, princeza Anne osvojila je pojedinačni naslov na Europskom prvenstvu u disciplini Eventing u Burghleyu, piše BBC. Sudjelovala je na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976., jašući kraljičinog konja Goodwill. Eventing je konjički sport u kojem se jedan konj i jahač kombiniraju i natječu protiv ostalih natjecatelja u tri discipline dresura, kros i preponsko preponsko trčanje.

Nagradu je osvojila i njezina kći Zara Philips 2006. godine. Tako su Zara i njezina majka postale jedine dobitnice ove nagrade koje su članice iste obitelji. Zara je išla stopama svoje majke i bavila se eventingom. 2006. godine pobijedila je na Svjetskom prvenstvu u atletici u Aachenu, a kasnije je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, piše BBC.


Pročitajte više: Žene vode promjene u svijetu: mlade sportašice prve su ukazale na problem mentalnog zdravlja sportaša na vrhuncu karijere


Povijest nagrada

Nagradu za sportsku osobu godine osmislio je Paul Fox, dok je bio urednik emisije Sportsview. Za prvu dodjelu glasovi su slani dopisnicom. Pravila predstavljena u članku Radio Timesa određivala su da su nominacije ograničene na sportaše koji su se pojavljivali u programu Sportsview od travnja.

Danas, uži izbor sportaša i sportašica objavljuje se nekoliko tjedana prije svečane dodjele, a pobjednik se određuje navečer javnim telefonskim i on-line glasovanjem. Prije 2012., komisija od 30 sportskih novinara predala bi popis kandidata od kojih je određen uži izbor od deset nominiranih. Ova je metoda bila kritizirana nakon odabira isključivo muškaraca u uži izbor 2011. godine. Stoga je proces odabira kandidata promijenjen od 2012. godine. Uvedeno je stručno povjerenstvo. Komisija sastavlja uži izbor koji odražava sportska postignuća Ujedinjenog Kraljevstva na nacionalnoj i/ili međunarodnoj sceni, predstavlja širinu i dubinu sporta u Ujedinjenom Kraljevstvu i uzima u obzir ‘utjecaj’ unutar i izvan sporta ili sportskog postignuća.

Foto: Canva / Beth Mead, Twitter

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; width:600px;} /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Ne propustite naše događaje i najnovije vijesti!

* indicates required
Zagreb i okolica Karlovac i okolica Sisak i okolica Istra i Kvarner Srednja Dalmacija Južna Dalmacija Sjever Hrvatske Slavonija Ostalo
Zanimaju me događaji i sadržaj za:
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]=’EMAIL’;ftypes[0]=’email’;fnames[1]=’FNAME’;ftypes[1]=’text’;fnames[2]=’LNAME’;ftypes[2]=’text’;fnames[3]=’MMERGE3′;ftypes[3]=’dropdown’;fnames[6]=’MMERGE6′;ftypes[6]=’dropdown’;fnames[5]=’MMERGE5′;ftypes[5]=’dropdown’;}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -