Brand Croatia in a Box ambasador je domaće kulturne baštine i autohtonih gastronomskih proizvoda

Croatia in a Box novi je hrvatski kulturno-turistički brand u ulozi ambasadora domaće kulturne baštine i vrhunskih autohtonih gastronomskih proizvoda malih proizvođača, ovih dana lansiran u formi linije proizvoda i online trgovine.

Njegovu okosnicu sačinjava suvremeno dizajnirana poklon-kutija čiji vizualni identitet u kontekstu mediteranskih boja komunicira neke od ključnih simbola hrvatske baštine poput pletera, glagoljice, paške čipke, sinjske alke, licitarskog srca, šibenske kape, ornamenata hrvatskog sela, ribarske mreže i meandra.

Croatia in a Box – više od obične kutije

Ipak, nije riječ samo o kutiji, već je naglasak na njezinom sadržaju za koji su se pobrinuli osnivači Croatia in a Box – Anatolij Lazinica i Sanja Milardović Lazinica. Osim samog naziva, oni su kreirali i usku selekciju najkvalitetnijih gastro-proizvoda malih proizvođača, predstavljajući tako presjek hrvatske kulture proizvodnje hrane u 13 tematski osmišljenih paketa – dostupnih u internet-trgovini www.croatiainabox.com.

Na ovaj će način domaćoj i inozemnoj javnosti promovirati najkvalitetniju domaću gastronomsku ponudu malih proizvođača koji sami za navedeno ne posjeduju resurse, niti distribucijske kanale za izvoz. Platforma Croatia in a Box progresivno će utjecati na razvoj njihove međunarodne prepoznatljivosti, kao i potencijalni poslovni rast. A domaćoj javnosti pružit će visokovrijedan sadržaj za darivanje poslovnih partnera, prijatelja i obitelji.

Za suvremeni prikaz identiteta hrvatskog proizvoda kroz brendiranje poklon-kutije Croatia in a Box zaslužna je Izvorka Jurić, mnogostruko nagrađivana dizajnerica na području vizualne komunikacije i identiteta proizvoda. Atraktivan dizajn poklon-kutije Croatia in a Box, osim kao ambalaža, može se kasnije upotrijebiti i u dekorativne svrhe u interijeru te za skladištenje manjih predmeta.

Croatia_in_a_Box_1

Zašto je nastala Croatia in a Box?

Croatia in a Box neovisan je poduzetnički projekt ekonomista Anatolija Lazinice i Sanje Milardović Lazinica, ukorijenjen u obiteljskom naslijeđu proizvodnje hrane. Tradicija izrade paškog sira niz je generacija prisutna u Sanjinoj obitelji Tresoglavić, dok Anatolij potječe iz obitelji skradinskih maslinara. Proizvodnja hrane i s njom povezana kultura stola i darivanja prirodno se utjelovila u njihovom osobnom identitetu. Croatia in a Box stoga je za njih prije svega – strast, a tek potom poslovni pothvat.

„Osmislili smo brand Croatia in a Box iz potrebe da učinimo pomak u promociji domaćih autohtonih proizvoda malih proizvođača koji se time ne bave jer nemaju adekvatne resurse – od vremena do nužnih financijskih sredstava. Na ovome području također izostaje i primjeren pristup stručnih institucija, da bi sve zajedno rezultiralo stagnirajućim potencijalima, a između ostalog i nerazvijenim distribucijskim kanalima na stranom tržištu. Ukratko, izostaju svi elementi koji predstavljaju nadogradnju poslovanja. S druge strane, postojeće trgovine hrvatskih delikatesnih proizvoda djeluju isključivo na razini lokalne trgovine, odnosno suvenirnica, i ne ulažu u strateški pristup u brandingu, dok značajan dio njihove ponude nije zasnovan na kvalitetnom izboru. Konkretno to znači da na samom prodajnom mjestu proizvodi nisu primjereno prezentirani, tako da turist ne može razaznati njihov značaj i razinu kvalitete.

Također smo zamijetili da na domaćem tržištu izostaje selekcija i kontinuirana promocija kvalitete. Iz tog razloga domaći proizvodi ne posjeduju prepoznatljiv identitet i kredibilitet na međunarodnom tržištu. Okosnicu selekcije Croatia in a Box čini kvaliteta. Naš je zadatak graditi kredibilitet proizvodima koje smo izabrali jer smatramo da mogu stajati uz bok svojoj konkurenciji iz inozemstva, i to je tržište na kojem trebamo izgraditi povjerenje. Naša je selekcija protočna te će se s vremenom nadograđivati“, rekao je Anatolij Lazinica, direktor Croatia in a Box, predstavivši razloge pokretanja ovog branda te posebnosti po kojima se izdvaja na tržištu. 

Croatia_in_a_Box_2 

Kako je nastala Croatia in a Box?

„Brand smo razvijali oko godinu i pol dana. Iako smo dobri poznavatelji domaćeg tržišta proizvodnje hrane, detaljno smo istraživali sve proizvode i kapacitete njihovih proizvođača. Još jednom smo uvidjeli kako značajan broj proizvoda nema adekvatnu ambalažu i stoga smo krenuli u razvoj jedne jedinstvene koja će ujednačeno prezentirati njihovu kvalitetu i hrvatsko podrijetlo.

U početku sam mislio da ću čak i sam moći projektirati ambalažu, ali to je bila totalna zabluda. Potom smo se orijentirali na studente dizajna, ali se pokazalo da oni ne posjeduju dovoljno iskustva za dobru realizaciju, pa smo se okrenuli prema najboljim profesionalcima na tom području. Tako smo došli do Izvorke Jurić koja ima jako dobre reference u dizajnu ambalaže u Hrvatskoj“, objasnio je Anatolij Lazinica.

Kako je dizajnirana kutija i osmišljeno brendiranje Croatia in a Box?

Izvorka Jurić, kreativna direktorica projekta i autorica dizajna, predstavila je drugačiji pogled na komunikaciju hrvatske baštine od uobičajenog, izražen kroz vizualnu komunikaciju Croatia in a Box.

„Poklon-kutija Croatia in a Box predstavlja Hrvatsku na drugačiji i svjež način, te pruža zanimljiv, vrijedan i reprezentativan poklon. Osnovna ideja temelji se na komunikaciji hrvatske baštine na drugačiji način od uobičajenog, u namjeri da se izbjegne korporativan i vrlo često hladan trobojan nacionalni identitet te postavi takav identitet koji bi predstavio tradicionalne vrijednosti i kulturnu baštinu Hrvatske na moderan i emotivan način.

Iz tog razloga identitet ima za cilj zaokupiti pažnju i istaknuti se od klasične premium ponude u tom segmentu, prenijeti emociju (doživljaj Hrvatske), te prezentirati Hrvatsku kao mjesto bogato bojama, okusima, mirisima, užitcima (Mediterana, Slavonije, bogatstva plodova, sunca, mora, neba, bogate kulturne baštine…)“, objasnila je Izvorka.

Croatia_in_a_Box_4

Tematske kutije Croatia in a Box

Selekcija proizvoda trenutno je podijeljena u 13 tematskih kategorija i kutija različitih veličina, čije je nazive osmislio copywriter Igor Poturić: A Square Meal I i II, Dream of Istria, Island Hopping, Her Majesty – Olive, Pressed to Impress, The Flower of Salt, Grandma Knows Jam, How Sweet, A Delightful Dessert, Zhee-Vyeh-Lee, Spirit of Rakija te vlastiti brand-proizvod, ručnik za plažu u kutiji, A Towel With a View. Atraktivan dizajn poklon-kutije Croatia in a Box, osim kao ambalaža, može se upotrijebiti i u dekorativne svrhe u interijeru i za skladištenje manjih predmeta.

Izvor: Tatjana Bartaković, Narativ

Foto: Maja Danica Pečanić, Domagoj Kunić

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više