Crowdfunding – rješenje za financiranje ženskih projekata

Bez obzira na to koliko je njihov projekt dobro predstavljen na papiru, žene teže pronalaze investitore. No, žene su otkrile novi kanal za prikupljanje početnog kapitala – crowdfunding platforme.

Crowdfunding – rješenje za financiranje ženskih projekata

Tijekom proteklih nekoliko godina društvene platforme za prikupljanje sredstava – crowdfunding platforme raširile su se diljem svijeta. Princip je zapravo veoma jednostavan. Na crowdfunding platformi predstavite svoj projekt, proizvod ili ideju i zatražite od običnih ljudi da vam doniraju novac. Za razliku od klasičnih načina investiranja gdje investitori dobivaju udio u tvrtki ili postotak od kasnije prodaje, kod crowdfundinga za novac dobivaju simbolične nagrade.

Kod financiranja proizvoda, crowdfunding financijeri dobivaju majice s natpisom proizvoda, prve inačice proizvoda, proizvode po jeftinijoj cijeni, obilazak proizvodnih pogona i slično. Kod financiranja ideja, sve ovisi o maštovitosti onoga tko traži novac.

crowdfunding indiegogo

Iako su crowdfunding platforme svoj život započele kao mjesta gdje su se financirali tehnološki i informatički projekti, danas se na tim platformama može financirati sve – od najrazličitijih proizvoda, projekata, pa do snimanja glazbenih albuma. Tako je, primjerice, hrvatska skupina Sane, prikupljala sredstva za snimanje novog studijskog albuma putem platforme Indiegogo, a startup Fojo sredstva za proizvodnju ‘tamne komore za pametne telefone’, dok je startup BabyWatch prikupljao sredstva za uređaj koji u kombinaciji s pametnim telefonom može pratiti otkucaje srca djeteta u majčinoj utrobi.

No, dvije nedavno objavljene studije otkrile su kako ‘ženski’ projekti puno brže i lakše pronalaze sredstva putem crowdfunding platformi od ‘muških projekata’.

Žene traže manje, ali su uspješnije

Tako je studija koju su proveli Jason Greenberg s NYU i Ethan Mollick sa Sveučilišta u Pennsylvaniji otkrila kako na jednoj od najpoznatijih crowdfunding platformi, Kickstarteru, ‘ženske’ tvrtke čine tek 10 posto tehnoloških projekata koji traže financiranje. No, njihovi su projekti uspješno financirani u čak dvije trećine slučajeva.

Ukupno gledano, ženski projekti imaju 13 posto veće šanse da ispune svoj cilj i prikupe sredstva, od projekata koje su osmislili i koje vode muškarci. Također, žene su puno uspješnije u financiranju projekata na područjima u kojima inače prevladavaju muškarci poput računalnih igara ili informatičke tehnologije.

Autori studije zaključili su da postoje dva razloga zašto je to tako. Prije svega, jer ženski projekti privlače druge žene koje žele pomoći ženskim projektima. Drugi je razlog što žene, za svoje projekte, traže manje početnog kapitala no što to rade muškarci. S obzirom na to da svaka crowdfunding kampanja ima točno određeno trajanje, niže je ciljeve lakše ispuniti.

Zanimljiva je i druga studija, koju su o kampanjama na Kickstarteru proveli Orly Sade sa Sveučilišta u Jeruzalem i Alicia Robb sa Sveučilišta Berkeley. Oni su otkrili kako su žene uspješnije u prikupljanju sredstava putem crowdfundinga i u slučajevima kad traže gotovo jednak iznos kao muškarci.

Iako ni jedna od studija nije otkrila točan razlog zašto su žene uspješnije u prikupljanju sredstava putem virtualnih kampanja, jedan od mogućih razloga možda se skriva u boljoj komunikaciji prema potencijalnim investitorima.

crowdfunding kickstarter

Crowdfunding na hrvatski način

Crowdfunding je u Hrvatskoj još uvijek u povojima. Iako se nekoliko pojedinaca i tvrtki odvažilo na crowdfunding kampanje na velikim crowdfunding platformama poput Indiegogoa i Kickstartera, hrvatska crowdfunding platforma Croinvest.eu još uvijek je tek u povojima.

Pilot projekt Centra za društvene inovacije i održivi razvoj trenutno još uvijek prikuplja prijave za crowdfunding kampanju, a u drugom dijelu projekta pet do deset projekata biti će predstavljeno javnosti do kraja godine. Od početka 2015. platforma bi trebala biti dostupna svim građanima na korištenje.

U Croinvestu su svjesni da njihova crowdfunding platforma neće doživjeti uspjeh kakav je doživio Kickstarter ili Indiegogo, ali se nadaju da će potaknuti crowdfunding scenu i praksu na razini Hrvatske i regije.

Tko zna, možda u budućnosti i žene poduzetnice u Hrvatskoj sredstva za pokretanje svojih projekata ili proizvodnju budu tražile putem crowdfunding platformi. Svjetska je praksa pokazala kako, dobri projekti i ideje, nemaju problema s privlačenjem pozornosti i ispunjavanjem ciljeva crowdfunding kampanje.

Foto: screenshot, 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više