Djeca na poslu čine nas produktivnijima i zadovoljnijima?

Žene su se godinama borile za ravnopravnost spolova u želji da ih se, među ostalim, i na radnom mjestu tretira i gleda jednako kao muškarce. Nisu željele da ih jedna posve prirodna stvar poput majčinstva, trudnoće ili porodiljnog dopusta spriječe u napredovanju u karijeri i da drugi kolege na njihovu djecu gledaju kao na slabu točku.

Bez svega onoga što su žene postigle feminističkim pokretom, vjerojatno danas ne bi bile niti tu gdje jesmo i ravnopravne koliko već možemo biti. No, kroz godine se također dogodilo i nešto što bismo sada u potpunosti trebale promijeniti. A to je da bi se žene na radnom mjestu trebale opet početi ponašati kao žene, umjesto kao muškarci.

Djeca na poslu kontroverzna su tema koja uzburkava javnost

Naime, u želji da se uklope i pokažu najboljima što mogu biti, jednako jakima kao i suprotni spol, žene su nerijetko ignorirale svoju žensku stranu i osobine. Provodile su manje vremena na porodiljnom (ako su se uopće i odlučile za djecu), manje dana na bolovanju zbog bolesne djece, a više sati u uredu, ponekad čak birajući i „muževniju“ garderobu kako bi ostavile dobar i ozbiljan dojam. Obitelj i djeca i obaveze izvan posla nisu se spominjale jer one su bile znak slabosti, znak da žena nije dovoljno posvećena karijeri.

Danas je došlo vrijeme da se to promjeni, a izvrstan primjer te dobrodošle promjene je Sabrina Parsons, CEO u kompaniji Paolo Alto Software, majka troje male djece koju ponekad dovodi na posao.

Kada je Sabrina objavila članak u Business Insideru u kojem je podržala dovođenje djece na posao, dobila je čitavu lavinu komentara, što podrške, što kritike. Osim muškaraca, kritizirale su naravno i žene.

„Ostatak ureda ti nije dužan fleksibilnost i slobodno vrijeme koje ti dobiješ kada dovedeš dijete u ured jer tvoji zaposlenici nemaju to slobodno vrijeme, niti su ga zatražili. A ta fleksibilnost bez sumnje te čini manje produktivnom, pa te molim da objasniš nama ostalima, na koji način prisustvo troje male djece u tvom uredu bez dadilje ne ometa tvoj rad“, bio je samo jedan od komentara kojeg je Parsons dobila.

Kako su žene često spremne osuditi bez dovoljno informacija, tako je Parsons objasnila da ona nije jedina u svojoj tvrtki koja ima ta prava, već je ono omogućeno svim njezinim zaposlenicima koji su po tom pitanju s njom posve ravnopravni. Usto, svoju djecu ne dovodi svakodnevno u ured, već samo onih dana kada mora raditi dulje, a radno vrijeme njene dadilje završi. Na taj način, smatra ova fleksibilna šefica, postavljaju se nove norme za zaposlene roditelje.

S fleksibilnošću radnicima raste efikasnost

„Osobe koje me osuđuju ne znaju kakva su moja djeca, niti što rade. Naravno da ne dolaze u ured svaki dan i radno mjesto ne može biti zamjena za vrtić ili školu. Kada dođu, bave se pak nekim tihim aktivnostima, uče ili pišu zadaće te ne smetaju nikome, a ponajmanje meni. Usto, provedemo neko vrijeme zajedno“, komentirala je Parsons, dodajući kako u njezinoj firmi vlada prijateljsko okruženje i svako malo se čuje neki dječji glas.

No, na taj zvuk ljudi ne reagiraju pitanjem „Tko je bio ovako neprofesionalan i doveo dijete?“, već im je to normalna i općeprihvaćena pojava u uredu.

Sabrina Parsons duboko vjeruje da djeca u uredu ne štete tvrtki i njezinom radu, nego upravo suprotno. Roditeljima bolesne djece koji rade za nju nikada nije rekla da moraju doći na posao, a oni koji su došli i sa sobom poveli dijete kako bi ga imali na oku i na taj način bili mirniji, ne smetaju nikome, već su samo zadovoljniji i bolji radnici.

„Svi roditelji su prvo roditelji te mislim da je smiješno da neki poslodavac zahtjeva nešto drugo. Snažno vjerujem da će uključivanje djece u posao svima donijeti korist i da se na taj način postiže bolja ravnoteža privatnog i poslovnog života“, istaknula je Parsons za Huffington Post.

Usto, ona smatra da će se uz ove promjene i dobro poznati jaz među spolovima umanjiti.

„Zatražimo od korporativne Amerike da se prilagodi ženskim zahtjevima – oni koji su odlučili imati obitelj nisu zbog toga manje uspješni i ne rade ništa manje. Tvrtke diktiraju naše rasporede, odlučuju kako i kada ćemo raditi, a na žensku trudnoću se gleda kao na nešto što će ju spriječiti da dođe do vrha. Ti se stavovi moraju promijeniti“, objasnila je za Business Insider.

Neke CEO žene misle samo na sebe

Koliko god Parsons bila zagovarateljica modernih stavova i jednog novog doba kojeg svi priželjkujemo, ono se neće ostvariti dok još uvijek postoje one žene na vodećim pozicijama koje misle samo na sebe i svoju udobnost.

Marissa Mayer, CEO u Yahoo-u, majka jednog djeteta i trudna s blizancima, benefit djece u uredu dozvoljava samo i jedino sebi, dok prema svojim zaposlenicima nije nimalo brižna. Štoviše, zabranila im je čak i rad od kuće kada im je dijete bolesno ili imaju neke druge izvanredne obaveze. Zaposlenici ovim stavom nisu niti najmanje zadovoljni, pogotovo jer sama Mayer svoje dijete dovodi u ured. Štoviše, platila je da se u dijelu njezinog ureda naprave jaslice!

Ogorčeni muž jedne zaposlenice samo je prokomentirao:

„Baš me zanima što bi bilo kad bi moja žena dovela djecu i dadilju na posao i smjestila ih u susjednu sobu“.

Uz ovakva dvostruka pravila, i to baš od strane žena šefica, teško da ćemo ubrzo postići ugodniju i produktivniju radnu atmosferu kakvu Parsons zagovara.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više