Dnevnik jedne poduzetnice: Žene, gdje nam je nestala hrabrost?

Tko ne mrzi ponedjeljak, magarac! Je li ti poznat ovaj scenarij?

Voziš se na posao s kamenom u želucu i proklinješ slučajne prolaznike zbog pogrešaka koje nisu učinili. Na poslu te umjesto fine mirišljave kave za «dobro jutro» dočeka hrpetina papira i prigovora. Prvi put glavu dižeš u podne, a drugi put… netom prije gašenja kompjutora, kada je sunce već debelo na zalazu.

Ako si se ponadala mojoj utjesi, možda ovo štivo ipak nije za tebe jer neću ti reći, Znam draga kako ti je, žao mi te je, bit će bolje. NEĆE. Kako to znam? Osjetila sam na vlastitoj koži, a iz takvih se pogrešaka najbolje uči. Dakle, ovaj tekst je nešto sasvim suprotno od utjehe. Nakon što ga pročitaš, poanta će ti biti jasna poput vedrog ljetnog neba, a prigrliš li je istinski, mogla bi ti promijeniti sadašnji život.

Najlakše je žaliti se i najlakše je odustati

Ili, izigravati žrtve kakve viđamo u turskim sapunicama. Volimo biti oplakivane i tješene, jer se tada, naravno, osjećamo važnima. Osjećamo da je nekome stalo do nas. Da VRIJEDIMO.

No, zašto se ne bismo radije osjećale važnima jer smo DRUGAČIJE? One koje se usude suprotstaviti, one koje se usude izboriti, one koje se usude glasno izreći svoje mišljenje i povesti druge?

Mi imamo sve što nam je za to potrebno.

OBRAZOVANJE i pamet koje nam nitko ne može oteti, IZDRŽLJIVOST koju nam je dala Majka Prioda, PRIVRŽENOST zbog koje smo proglašene boljim vođama od muškaraca, AMBICIJE koje zbog srama skrivamo duboko u sebi.

Nedostaje nam samo još jedno – naša HRABROST.

Vjerujte, nisam izmislila. Podaci Državnog zavoda za statistiku iz 2013. i 2014. godine kažu da je naspram muških osoba čak 30% više žena diplomiralo na nekom od visokih učilišta. Ipak, za isti posao plaćene smo čak 20,4 % manje od muškaraca.

Svježije podatke nažalost nemam jer statistike kasne, razumije se, ipak živimo tu gdje živimo.

Zašto je važno biti hrabra?

Mislim da većina žena danas gleda na hrabrost na pogrešan način. Ne, hrabrost nije odsustvo straha. Hrabrost je stanje u kojem znaš da strah postoji, ali da si veća od njega i da ćeš ga pobijediti. Savjetujem ti da mu se prepustiš!

Dakle, kao tvoja nova kolegica i prijateljica dužna sam te upozoriti na sljedeće. Suočiš li se sa svojim strahom, počet će ti se događati svakakve strahote. Zapravo, bit će ti toliko strašno, da ćeš uživati u svakoj sekundi novih situacija i izazova.

Za početak, sama ćeš moći planirati svoj dan. Umjesto uredskih roleta, povremeno ćeš vidjeti i pokoju zraku sunca. Najprije ćeš dogovarati male projekte koji će ti ubrzo donijeti sve veće i izazovnije poslove. Moći ćeš birati s kim ćeš poslovati i odbijati suradnike koji će iz tebe sisati energiju, imati nerealne rokove i zahtjeve. Radit ćeš ono što voliš, za novce koje želiš i u vrijeme koje ti najviše odgovara. Imat ćeš više vremena posvetiti se sebi i bit ćeš ISPUNJENA.

Kada nećeš znati kako postupiti, savjetovat će te tvoja Intuicija, a kada ćeš trebati nekoga tko će te saslušati, znat ćeš tko je tvoj Oslonac. Iznenadit ćeš se energijom i poletnošću koje ćeš imati i potporom koju ćeš dobivati od svih koji te vole. Svi oni gurat će te unaprijed i navijati za tebe jače nego za svoj najdraži nogometni klub, jer znaju da možeš, da si sposobna, da si pametna i da si svoja. Hm, ovo baš zvuči loše…

Težak je taj život poduzetnice početnice

Jesi li i dalje sigurna da želiš nastaviti raditi kod direktora koji ne cijeni tvoje znanje i zalaganje, svakodnevno biti nezadovoljna i ljuta na sve oko sebe, sve manje vremena provoditi sa svojom djecom zbog sve više nepotrebnih i neplaćenih prekovremenih sati? Ili pak, radije, želiš skupiti ono malo hrabrosti što je u tebi preostalo i pokušati?

Naravno, u vrtu neće uvijek cvasti zlatne ruže, no nakon što svladaš prve prepreke, sve ostale zvat ćeš izazovi, a problemi za tebe više neće postojati.

Podsjećam te još jednom, TI si ta koja odlučuješ za sebe. TI si ta koja može učiniti promjene. Nisu tu drugi krivi. U svemu ste samo TI i tvoja hrabrost. Zato ponavljam i ponovit ću i stoti put ako trebam, hrabrost nije stanje bez straha. Hrabrost je stanje u kojem znaš da strah postoji, ali da si veća od njega i da ćeš ga pobijediti.

Sjeti se, život je samo jedan i zaista nemaš što izgubiti pokušaš li ga živjeti.

 

Andreja Rambrot

www.pisalica.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zatvaranje teretana

Osobe kojima je redovita vježba ključna za borbu s bolešću su...

Odbor za sport udruge Glas poduzetnika danas je upozorio Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo turizma i sporta, Državni ured za sport i Hrvatski...