Dnevnik jedne poduzetnice: Tražiš nove klijente? Prijavi se na Meetup

Prošli tjedan obilježili smo Europski tjedan freelancera povodom kojeg sam sudjelovala na panelu Freelanceri i tržište rada – pogled u budućnost. Lijepo je bilo promatrati kako su se prazna mjesta redom punila, da bi se na kraju tražile dodatne stolice. Neki su od prisutnih bili prisiljeni čak i stajati. Super – pomislila sam, napokon su ljudi osvijestili da grijanje “državne” stolice ne puni blagajnu magijom.

Meetupovi su savršena mjesta za networking

No, nisam te uvela u ovu priču jer te želim upoznati s freelancingom i njegovim problemima (o tome drugom prilikom). Razlog upoznavanja s ovom pričom je jednostavan – okupilo nas se 80-tero!

A razlog okupljanja?

Hm, možda ipak nije bio freelancanje…

Meetupovi su savršena mjesta za networking

Već sam bila spomenula jednom prilikom da naš narod baš voli sastančiti, a nedavno sam osvijestila da još više volimo odlaziti na razne meetupove, gdje se upoznajemo, družimo i razmjenjujemo iskustva.

Gotovo obrednim gestikulacijama prizivam u sjećanje zadnjih nekoliko meetupova na kojima sam sudjelovala i tražim sličnosti u organizaciji, ljudima, temama. Tko se okuplja? S kojim ciljem?

Ulog uloženo-dobiveno je definitivno na tvojoj strani

Sudeći prema profilima osoba, to su uglavnom istomišljenici sličnih godina i branši, više-manje istih izazova s kojima se svakodnevno susreću, kao i ciljeva koje žele ostvariti. Naravno, svi žele na susretu upiti nova znanja i saznati za nove alate koje će moći i sami primjenjivati kada se vrate u ured. I većina ih dolazi nasmiješena i opuštena jer vole opuštenu atmosferu takvih susreta. No, kako vrijeme odmiče, njihove nožice sve bržim ritmom tapkaju o pod čekajući veliko finale – unaprijed izvježbanu «neformalnu» koreografiju upoznavanja i dijeljenja vizitki. «Nek’ se nađe», za svaki slučaj, ne znaš tko koga poznaje i gdje te jedna vizitka cijene 1,80 po komadu može odvesti.

Ulog uloženo-dobiveno je definitivno na tvojoj strani.

Poznaješ li 4 osobe, povezana si s gotovo cijelim svijetom

Ovu sam tvrdnju jednom bila pročitala u nekom od članaka dohvaćenih ritualnim dnevnim skrolanjem. Vidi vraga – stvarno je to tako! Početkom ove godine upoznala sam G. kojeg mi je spomenulo kasnije barem petero klijenata, dok sam u barem 3-4 razgovora došla na temu I. koju sam upoznala pred nekoliko mjeseci. I meni su se bili javili klijenti koje su preporučile osobe koje poznajem i za koje baš nikada nisam čula, što može kulminirati samo jednim zaključkom – Zagreb je malo selo u kojem se svi međusobno poznaju.

Popularnost meetupova sve više raste

Jednom kad «uđeš» u biznis, brzo se pročuje ime tvoje. I to je super! Naravno, ako radiš tip-top. Ali može biti i pogubno, ako nešto za*****.

Sudeći prema popularnosti meetupova, postali su svojevrsna burza na kojoj ne trebaš dići mobitel i utipkati 9 ili 10-ero znamenkasti broj. Sada možeš novim poznanicima na licu mjesta preporučiti nekoga jer znaš da će oni preporučiti i tebe prvom prilikom. OK, možda nećeš zahvaljujući toj preporuci dogovoriti posao iz prve, ali ako te spomene još i M. ili S, e onda, onda si na konju. Selo će znati tko si.

Eto, iako zvuči kao rasplesano kolo u kojem se ne zna tko svira, a tko kolo nosi, meetupovi su mjesta koja toplo preporučujem za upoznavanje novih (su)radnika. Oko za oko ili u četiri oka, često je bolja opcija od čitanja suhoparnih CV-ja.

Autorica: Andreja Rambrot, pisalica.com

Foto: Pexels

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Na koji Meetup? Kada, gdje? I inače bi autori ovakvih i sličnih članaka mogli dati malo detaljnije i preciznije informacije, a ne samo šturu sliku nečega o čemu (kako se čini iz teksta) možda nemaju ni pojma… 🙁

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Odvjetnica objašnjava kako će se provoditi skraćeni radni tjedan te što...

Aktualna tema posljednjih dana je skraćivanje radnog vremena odnosno skraćeni radni tjedan koje je službeno najavljeno od strane nadležnog ministra u...