Dnevnik jedne poduzetnice: Tražiš nove klijente? Prijavi se na Meetup

Prošli tjedan obilježili smo Europski tjedan freelancera povodom kojeg sam sudjelovala na panelu Freelanceri i tržište rada – pogled u budućnost. Lijepo je bilo promatrati kako su se prazna mjesta redom punila, da bi se na kraju tražile dodatne stolice. Neki su od prisutnih bili prisiljeni čak i stajati. Super – pomislila sam, napokon su ljudi osvijestili da grijanje “državne” stolice ne puni blagajnu magijom.

Meetupovi su savršena mjesta za networking

No, nisam te uvela u ovu priču jer te želim upoznati s freelancingom i njegovim problemima (o tome drugom prilikom). Razlog upoznavanja s ovom pričom je jednostavan – okupilo nas se 80-tero!

A razlog okupljanja?

Hm, možda ipak nije bio freelancanje…

Meetupovi su savršena mjesta za networking

Već sam bila spomenula jednom prilikom da naš narod baš voli sastančiti, a nedavno sam osvijestila da još više volimo odlaziti na razne meetupove, gdje se upoznajemo, družimo i razmjenjujemo iskustva.

Gotovo obrednim gestikulacijama prizivam u sjećanje zadnjih nekoliko meetupova na kojima sam sudjelovala i tražim sličnosti u organizaciji, ljudima, temama. Tko se okuplja? S kojim ciljem?

Ulog uloženo-dobiveno je definitivno na tvojoj strani

Sudeći prema profilima osoba, to su uglavnom istomišljenici sličnih godina i branši, više-manje istih izazova s kojima se svakodnevno susreću, kao i ciljeva koje žele ostvariti. Naravno, svi žele na susretu upiti nova znanja i saznati za nove alate koje će moći i sami primjenjivati kada se vrate u ured. I većina ih dolazi nasmiješena i opuštena jer vole opuštenu atmosferu takvih susreta. No, kako vrijeme odmiče, njihove nožice sve bržim ritmom tapkaju o pod čekajući veliko finale – unaprijed izvježbanu «neformalnu» koreografiju upoznavanja i dijeljenja vizitki. «Nek’ se nađe», za svaki slučaj, ne znaš tko koga poznaje i gdje te jedna vizitka cijene 1,80 po komadu može odvesti.

Ulog uloženo-dobiveno je definitivno na tvojoj strani.

Poznaješ li 4 osobe, povezana si s gotovo cijelim svijetom

Ovu sam tvrdnju jednom bila pročitala u nekom od članaka dohvaćenih ritualnim dnevnim skrolanjem. Vidi vraga – stvarno je to tako! Početkom ove godine upoznala sam G. kojeg mi je spomenulo kasnije barem petero klijenata, dok sam u barem 3-4 razgovora došla na temu I. koju sam upoznala pred nekoliko mjeseci. I meni su se bili javili klijenti koje su preporučile osobe koje poznajem i za koje baš nikada nisam čula, što može kulminirati samo jednim zaključkom – Zagreb je malo selo u kojem se svi međusobno poznaju.

Popularnost meetupova sve više raste

Jednom kad «uđeš» u biznis, brzo se pročuje ime tvoje. I to je super! Naravno, ako radiš tip-top. Ali može biti i pogubno, ako nešto za*****.

Sudeći prema popularnosti meetupova, postali su svojevrsna burza na kojoj ne trebaš dići mobitel i utipkati 9 ili 10-ero znamenkasti broj. Sada možeš novim poznanicima na licu mjesta preporučiti nekoga jer znaš da će oni preporučiti i tebe prvom prilikom. OK, možda nećeš zahvaljujući toj preporuci dogovoriti posao iz prve, ali ako te spomene još i M. ili S, e onda, onda si na konju. Selo će znati tko si.

Eto, iako zvuči kao rasplesano kolo u kojem se ne zna tko svira, a tko kolo nosi, meetupovi su mjesta koja toplo preporučujem za upoznavanje novih (su)radnika. Oko za oko ili u četiri oka, često je bolja opcija od čitanja suhoparnih CV-ja.

Autorica: Andreja Rambrot, pisalica.com

Foto: Pexels

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Na koji Meetup? Kada, gdje? I inače bi autori ovakvih i sličnih članaka mogli dati malo detaljnije i preciznije informacije, a ne samo šturu sliku nečega o čemu (kako se čini iz teksta) možda nemaju ni pojma… 🙁

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

porezne obveze OPG-a

Koje su porezne obveze OPG-a?

Poljoprivrednici koji su bili upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava do 1. studenog 2010. godine bili su oslobođeni plaćanja doprinosa za mirovinsko...