Kako se pripremiti za freelance posao dok imate stalni posao?

Tržište rada nikada nije bilo toliko nesigurno kao danas, ali ni toliko fleksibilno. Razvoj tehnologije omogućio je nova zanimanja koja prije petnaestak godina nisu ni postojala, a jedno od njih je popularni freelance rad koji vam omogućuje da sami odabirete što ćete i kako raditi i to iz svoga doma. No, ako ste još uvijek na svome stalnom radnom mjestu te ste tek počeli razmišljati o toj opciji, nemojte žuriti glavom bez obzira nego napravite dobar plan.

Iako freelance poslovi imaju brojne prednosti, sa sobom nose i brojne komplikacije, od kojih je ona najveća svakako financijska nesigurnost jer jedan mjesec možete imati i više nego biste imali kao nečiji zaposlenik, dok se drugi mjesec doslovce morate boriti za plaćanje osnovnih režija.

Zato je ključno dobro se pripremiti i raspitati o svakom aspektu freelance poslova, a koraci koje donosimo u tome će vam pomoći.

Napravite detaljni plan

Otići sa sigurnog posla u freelance područje nije nimalo glamurozno kako se čini na prvi pogled. Najvažnije je pritom shvatiti da ste sada u potpunosti odgovorni za svaki svoj korak. Morate dobro promisliti o tome kako ćete naplaćivati svoje usluge, hoćete li koristiti autorske ugovore ili ugovore o djelu, hoćete li otvoriti obrt ili nešto treće. Imajte na umu i plaćanje poreza, vođenje računa i cjelokupne dokumentacije.

Osim toga, najvažnije je da dobro znate svoje sadašnje stanje računa i iznosa koji možete odvojiti za, primjerice, kupnju eventualne opreme, kao i to koliko dugo možete živjeti od novca koji imate ne bude li se sve odvijalo onako kako ste planirali.

Prezentirajte svoje radove

Kako biste potencijalnim budućim klijentima uopće mogli prezentirait što sve nudite, napravite svoju internetsku stranicu, You Tube kanal i slično, ovisno o tome što najbolje odgovara vašim uslugama. Ako si ne možete priuštiti profesionalnu izradu svoje internetske stranice, postoje brojni čak i besplatni alati koji vam u tome mogu pomoći, a na internetu postoje upute izrade korak po korak.

Osmislite što sve želite pokazati na toj stranici, dobro se predstavite i napišite svoju priču. Primjerice, ako se želite baviti novinarstvom i PR-om, pokažite budućim klijentima članke koje ste već napisali. Pritom pazite da ti radovi zaista budu i pismeni, bez pravopisnih i gramatičkih pogrešaka, bez obzira na to na kojem su jeziku pisani, jer u suprotnom vaša stručnost pada u vodu.

Izrađujete li pak umjetnine, izradite najbolje moguće fotografije koje će prenijeti duh vaše umjetnosti.

Dakako da sve u toj početnoj fazi ne mora biti savršeno, ali vas mora prezentirati na najbolji mogući način i budućem klijentu dati jasnu sliku o vama i svemu što može očekivati ostvari li s vama suradnju.

Educirajte se o tome kako naći plaćene poslove

Kada ste freelancer, veliki dio vašeg vremena odlazi i na traženje novih angažmana. No, kako to napraviti?

Dakako da vam posao neće pasti s neba, nego ćete itekako morati duboko zagrepsti, no jednom kada vam to uspije, sve će biti lakše, posebno ako imate već spomenute radove.

Kada sam ja zbog nemogućnosti pronalaska posla počela tražiti freelance poslove u novinarstvu, pisala sam zaista svašta. Bilo je tu i sramotno plaćenih ili čak i neplaćenih radova kojima se nimalo ne ponosim i koje danas ni ne navodim u svom službenom životopisu, no svi su me oni doveli do onih značajnijih na kojima danas radim.

Za početak pogledajte sve internetske stranice na kojima možete pronaći freelance poslove (jedna od naših najboljih je freelance.hr), a jedan od najboljih načina je slanje otvorenih molbi i ponuda onim klijentima s kojima želite raditi. Svima onima s kojima danas surađujem javila sam se upravo tako i predstavila im svoje radove i svoje ideje, a sve me to dovelo i do idućeg koraka.

Izgradite mrežu kontakata

Kada ste odlučili u kojem smjeru želite razvijati svoju freelance karijeru, presudno je napraviti mrežu kontakata. Ono što me nitko nije naučio na fakultetu, nego što sam kasnije naučila na mnogo teži način jest to da su kontakti sve. Apsolutno su presudni za uspjeh. Možete vi biti iznimni u svome poslu, no ako to ne primijete ljudi koji su vam potrebni za napredovanje, od toga nema nikakve koristi.

Srećom, društvene mreže, a posebno poslovna mreža LinkedIn, u tome vam može biti od presudne važnosti. Ako ste prethodno već počeli graditi svoj portfolij, sada ćete imati što pokazati potencijalnim suradnicima i onima koji vas mogu povezati s važnim osobama.

Također je odlična ideja pohađati razna društvena događanja na kojim se možete umrežiti. Primjerice, planirate li se upustiti u neki umjetnički freelance posao, pohodite sve umjetničke sajmove koje možete.

Nikad ne znate tko može poznavati koga, pa je svako novosklopljeno poznanstvo potencijalna ulaznica prema uspjehu.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -