Dodijeljene nagrade inovativnim europskim poduzetnicama

Da je posljednjih godina žensko poduzetništvo sve prepoznatljivije kao važna karika gospodarstva i napretka, potvrđuju naše brojne članice, a čini se da je jednako i u drugim državama Europe. Stoga su jučer, na Međunarodni dan žena, četiri iznimne europske poduzetnice u Bruxsellesu primile nagrade, koje osim priznanja zajednice i struke uključuju i značajna novčana sredstva.

Riječ je o nagradi koju su najinovativnijim poduzetnicama Europe dodijelili Europska komisija za znanost, istraživanja i inovacije i Odbor za ženska prava i rodnu jednakost Europskog parlamenta.

Prva nagrada poduzetnici hrvatskog podrijetla

Među dvanaest iznimnih finalistica izdvojile su se četiri žene za koje slobodno možemo reći da su počele mijenjati povijest.

Najveće priznanje za inovatoricu godine i nagradu koja uključuje 100 tisuća eura primila je Michela Magaš, utemeljiteljica Stromatolita, inovativnog laboratorija dizajna smještenog u Švedskoj, koji gradi novu generaciju inkubacije i kreativnih tehnoloških setova za inovaciju. Konkretno, riječ je o platformi na koju se vežu znanstvenici i umjetnici i zajedno stvaraju inovativna rješenja primjenjiva u neurokirurgiji, poljoprivredi, automobilskoj industriji, glazbi i slično. Platforma okuplja više od pet tisuća članova, a među njima su i neka hrvatska imena.

Zanimljivo je da je dobitnica ove nagrade poduzetnica i znanstvenica hrvatsko-britanskog podrijetla, a osim ove nagrade, nedavno je primila i nagradu Akademije Innovation Luminary koja svake godine dodjeljuje nagrade najznačajnijim inovatorima našeg doba. Dovoljno je samo spomenuti da je jedan od dobitnika ove nagrade bio Stephen Hawking.

Druga nagrada i 50 tisuća eura otišlo je u ruke Petre Wadström iz Švedske, utemeljiteljice tvrtke Solvatten koja izrađuje prenosive pročišćivače i grijače vode punjive solarnom energijom. Upravo je zato njezin projekt prepoznat kao vrlo važan čimbenik održivog razvoja.

Claudia Gärtner iz Njemačke dobitnica je treće nagrade i trideset tisuća eura, a riječ je o utemeljiteljici mikrofluidičkog ChipShopa odnosno tvrtke koja laboratorij, uvjetno rečeno, prenosi na mikročip. Time je liječnicima omogućena preciznija dijagnoza bolesti.

Nova nagrada za mlade poduzetnice

Jučerašnja dodjela nagrada po prvi je put uključivala i novu kategoriju kojom se odaje priznanje inovativnim poduzetnicama čije vrijeme tek dolazi, a koje imaju 30 ili manje godina. Prva pobjednica te kategorije je Kristina Tvestanova iz Bugarske, izvršna direktorica i suutemeljiteljica austrijske kompanije BLITAB Technology, koja je na tržište plasirala prvi tablet za slabovidne i slijepe osobe. Tablet je nazvan BLITAB.e, a donosi dosad neviđen načina upotrebe tableta. Slijepa ili slabovidna osoba odjednom na tabletu može pročitati ili napisati cijeli dokument, a na ekranu se prikazuju ispupčena slova Brailleovog pisma.

Sudeći prema ovakvom izumu već u tako mladoj dobi, pred Kristinom je velika budućnost, a Europska komisija i Europski parlament njezinu su inovativnost nagradili s 20 tisuća eura.

Inspiracija drugim ženama diljem svijeta

Nagrade je u ime Europske komisije uručio Carlos Moedas, povjerenik za istraživanja, znanost i inovacije pri EU i Mairead McGuinness, potpredsjednica Europskog parlamenta.

“Ovogodišnje pobjednice zaista su inspirativne. Europa treba više ovakvih žena, koje imaju velike ideje, a ujedno  hrabrost i odlučnost da svoje ideje provedu u djelo i uspiju u tome. Proizvodi koje su ove žene donijele na tržište nisu respektabilni samo s poduzetničkog gledišta, nego će ujedno utjecati i na živote brojnih ljudi diljem Europe i svijeta”, rekao je Moedas.

Mairead McGuinness također se obratila okupljenima, kako prenosi EUReporter.

“Drago mi je što baš na današnji Međunarodni dan žena možemo odati priznanje ovim ženama i slaviti njihov poduzetnički duh i postignuća. Mogu poslužiti kao inspiracija brojnim drugim ženama, a posebno onima mladima koje tek počinju razmišljati o inovacijama i poduzetništvu”, zaključila je McGuinness.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više