Epson L355 – odličan printer za kuću i mali ured

Odabir i kupovina printera vjerojatno je jedan od zamornijih poslova. Toliko je različitih proizvođača i modela na tržištu da se ponekad čini kako bi najjednostavnije bilo zatvoriti oči i jednostavnim upiranjem prsta odabrati jedan od ponuđenih modela. No, želite li kvalitetan printer koji će vam trajati godinama i za koji nećete morati plaćati stotine kuna mjesečno za punjenja za boju, ipak ćete se morati malo pomučiti.

Mi smo za vas isprobali Epson L355, printer koji se jednim dodirom gumba pretvara u fotokopirni stroj i skener, a koji će u potpunosti zadovoljiti potrebe kućnih i malih poslovnih korisnika.

Epson L355 – odličan printer za kuću i mali ured

Epson L355 printer je koji ne zauzima prostora više od prosječnog prijenosnog računala, no svojim će vas sposobnostima i brzinom iznenaditi. Sama instalacija i prvo pogonjenje printera je izuzetno jednostavna. Za povezivanje s računalom koristi USB kabel koji dolazi s printerom, a od kablova još mu je potreban samo onaj za priključivanje na struju. Utor za priključivanje na struju skriven je na dnu na stražnjoj strani printera, dok je USB utor s lijeve strane.

Instalacija upravljačkih programa na računalu s Windows 7 operativnim sustavom trajala je svega nekoliko minuta, nakon čega je printer bio spreman za korištenje. Uz printer dolazi CD s upravljačkim programima, ali preporučujemo da prije pokretanja printera provjerite na Epsonovim web stranicama imate li najnoviju inačicu programa.

Epson L355 04

Epson L355 – boja iz bočice

Osim povezivanja i instalacije upravljačkih programa, prije prvog korištenja, potrebno je i napuniti spremnike tintom iz bočice. Za razliku od ostalih printera na tržištu, koji koriste unaprijed napunjene ‘cartridge’, Epson L355 ima spremnike za tintu s vanjske strane uređaja. Spremnik, koji je moguće i odvojiti od samog printera, sadrži četiri odvojena spremnika za žutu, plavu, crnu i magenta boju. Spremnici se pune iz bočica tinte koja stoji pedesetak kuna. Kako bi printer zaista i ispisivao, potrebno je napuniti sva četiri spremnika odgovarajućim bojama. U originalnom pakiranju dolazi s četiri bočice s tintom kapaciteta 70ml te uz dvije dodatne bočice s crnom tintom što znači da nećete morati dodatno kupovati tintu prije prvog printanja. Nakon toga, za punjenje svih spremnika trebati će vam još dvjestotinjak kuna (pedesetak kuna po boji). Spremnike možete dopunjavati po potrebi, odnosno kupovati samo onu boju koje vam nedostaje za printanje.

Prema službenim podacima, jedno punjenje crne boje dovoljno je za oko 4000 isprintanih stranica, odnosno 6500 ukoliko se radi o ispisu u boji. Naravno, brojke su nešto manje ako se printaju fotografije.

Ono što nam se posebno svidjelo je što spremnici za boju imaju prozirnu stranicu tako da u svakom trenutku možete vidjeti kolika je razina boje u spremniku. Razinu boje možete kontrolirati i unutar upravljačkog programa koji se instalira na računalo. Uz to, spremnik je opremljen i sigurnosnim ventilom kojim se zatvara dotok boje na glavu printera kako boja ne bi iscurila prilikom transporta.

Što se samog printanja tiče, iznenadila nas je njegova brzina. Stranicu A4 formata punu teksta, printer je ispisao za svega sekundu-dvije, dok mu je za dokument sa slikom trebala koja sekunda dulje. Prema službenim podacima proizvođača, Epson L355 može isprintati tridesetak stranica u minuti koristi li samo crnu boju, odnosno upola manje ako je u pitanju ispis u boji.

Ispis je veoma čist, slova jasna, a boje vjerne onima na ekranu. Boja se veoma brzo suši tako da vam se neće dogoditi da nehotice razmažete svježe isprintan dokument.

Epson L355 05

Printanje i s pametnih telefona

Zanimljivo je da ovaj Epsonov model nudi mogućnost i bežičnog printanja, odnosno direktnog printanja s pametnog telefona ili tableta. To je posebice korisno ako ste primili nekakav dokument putem elektroničke pošte na svom pametnom telefonu i želite ga brzo isprintati.

Za razliku od instalacije printera na računalu, za bežični ispis ipak će vam trebati malo više vremena. No, kad jednom podesite sve opcije, moći ćete bez problema printati i sa svog pametnog telefona ili tableta. Naime, prilikom instalacije potrebno je odrediti IP adresu koju će printer koristiti za bežično printanje, a na pametni telefon ili tablet preuzeti besplatnu aplikaciju Epson iPrint. Nakon toga dovoljno je odabrati dokument koji želite ispisati, odabrati ispisivanje, pronaći printer među ponuđenim printerima, pritisnuti ‘Connect’ i dokument će biti isprintan.

Epson L355 03

Kad ne printa, skenira i fotokopira

Iako je ispisivanje dokumenata njegova primarna zadaća, Epson L355 nudi mogućnost i fotokopiranja odnosno skeniranja dokumenata i njihovu pohranu u PDF formatu na računalu.

Za korištenje mogućnosti fotokopiranja čak ne morate ni instalirati Epson L355 na računalo. Dovoljno je da ga uključite u struju. Fizičke tipke koje se nalaze na prednjoj strani samog uređaja omogućavaju vam da kopirate dokument u crno-bijelo ili u boji. Odjednom možete napraviti do 20 kopija. S obzirom na to da se dokument koji se želi kopirati postavlja na ravnu površinu na vrhu uređaja, moguće je i kopirati (odnosno skenirati) i deblje mape, knjige ili jednostavno dokumente koji su pričvršćeni jedan za drugi, bez njihovog odvajanja.

Što se skeniranja tiče, Epson L355 izuzetno je tih i učinkovit. Skenirane dokumente pohranjuje u obliku PDF-a (ako se radi o dokumentu) odnosno JPG-a (ako se radi o fotografiji) te ih smještava u odgovarajuće mape unutar ‘Mojih dokumenata’ na računalu.

Epson L355 01

Zašto Epson L355?

Sa svojih 4,4 kilograma, Epson L355 nije printer koji ćete željeti često prenositi, ali to mu nije ni primarna svrha. Kad se ne koristi aktivno, ne zauzima više prostora na stolu od prosječnog prijenosnog računala, a kad printa zauzima tek dvadesetak centimetara prostora više.

Ono što mu je definitivan plus je vanjski spremnik za boju i njegovo punjenje iz bočica. Tinta nije skupa pa nećete morati kalkulirati hoćete li kupiti crnu boju ili ćete printati pomoću preostalih tinta u boji. Mana je samo što svi spremnici moraju biti napunjeni (odnosno imati barem minimalnu razinu boje) da bi printer i zaista ispisivao, bez obzira na to koristite li za taj ispis samo jednu ili više boja.

Epson L355, koji nam je ljubazno na testiranje ustupio Epson, može se kupiti kod ovlaštenih prodavača po maloprodajnoj cijeni od 1499 kuna.

Foto: Epson

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

networking doručak o prodaji_

Uz savjete ovih stručnjaka nećete imati probleme u prodaji

Prodaja je ključni element u opstanku svake tvrtke. Ipak, često zadaje muke. Organizacija efikasnog prodajnog procesa malim se poduzetnicima čini kao...