Fitness aplikacije čine mobilni uređaj sparing partnerom

Nakon blagdanske neumjerenosti u jelu i piću, mnogima je od nas jedna od novogodišnjih odluka mršavljenje, vježbanje ili bar usvajanje zdravijih prehrambenih navika. No svi znamo da je s time lako započeti, a jako teško ustrajati. Stoga vas želimo podsjetiti da pomoć i poticaj zapravo stalno imate nadohvat ruke ‒ u obliku svoga pametnog telefona ili tableta.

Što vas motivira za vježbanje?

Koja god vam je aktivnost po volji, mnogo je fitness aplikacija koje bi vam mogle pomoći u postizanju i održavanju forme. Međutim, prvo sami morate otkriti što vas najbolje motivira. Podrška prijatelja i kolega, dobra priča, savjeti vrhunskih stručnjaka, novac? Je li vam važnije precizno bilježenje odrađenih aktivnosti ili motiviranje za nove? Također, odlučite koje su vam dodatne mogućnosti ovih alata bitne, primjerice želite li aplikaciju koja će voditi brigu i o vašoj prehrani. No, naravno, prije svega realno procijenite svoju sadašnju formu kako biste izbjegli ozlijede te postavite razumne ciljeve kako biste izbjegli razočaranje.

Najpopularnije fitness aplikacije

Da biste se lakše snašli u gomili fitness aplikacija, izabrali smo za vas nekoliko najpopularnijih, namijenjenih različitih profilima korisnika. Neke su dostupne i za pametne telefone i tablete, druge samo za jedan tip uređaja i operacijski sustav. Ima ih koje su kompletni servisi s registracijom preko weba. Gotovo sve dolaze u osnovnoj i profesionalnoj inačici, pa prethodno provjerite isplati li vam se plaćati za opcije koje nećete koristiti. Ako imate više mobilnih uređaja na različitim platformama, prije kupnje usporedite cijene ‒ nije rijedak slučaj da je ista aplikacija besplatna na jednoj platformi, a na drugoj nije. U svakom slučaju, što god da si odabrali, nadamo se da nećete odustati od ove dobre novogodišnje odluke.

Endomondo

fitness aplikacije

 

Jedna od najomiljenijih fitness aplikacija uopće namijenjena je prije svega korisnicima koji su vrlo društveni, pa ih motivira dijeliti i uspoređivati svoja postignuća s drugima. Naime, GPS-om zabilježene rute kojima trčite (hodate, biciklirate itd.) možete putem društvenih mreža podijeliti s prijateljima, izazvati druge korisnike da vas nadmaše i bodriti ih za vrijeme njihove aktivnosti. Dostupna je pregledna i vrlo detaljna statistika ostvarenih aktivnosti (trajanje, udaljenost, brzina, potrošene kalorije itd.), pa čak i, primjerice, lista pjesama koje ste na pojedinoj ruti slušali. Korisnici također hvale intuitivnost ove aplikacije, koja u plaćenoj inačici donosi kreiranje plana treninga i trenera koji će vam u realnom vremenu pomoći (audio) savjetima. Dostupnost: Android, BlackBerry, iOS, Windows Phone, web

Office Yoga

fitness aplikacije

Onima koji većinu dana provode zgrbljeni nad računalom u uredu stres nastoji odagnati ova jednostavna aplikacija. I to u samom uredu, tako da su vježbe prilagođene izvođenju u uredskoj “kocki”, liftu, konferencijskoj dvorani i sl., a organizirane su prema dobu dana. Aplikacija sadrži 75 kartica s vježbama koje mogu izvesti i oni koji nisu previše vješti ni upućeni u ovaj oblik rekreacije.

Ukoliko, pak, tražite aplikaciju koju možete koristiti i kod kuće i/ili ste vlasnici Android uređaja, predlažemo vam vrlo popularnu aplikaciju Pocket Yoga. Tamo osim slika i videa imate i glasovne instrukcije te, primjerice, možete ubaciti svoju glazbu kao zvučnu kulisu svom vježbanju. Dostupnost: iOS

Zombies, run!

fitness aplikacije

Možda nemate volje trčati iz trivijalnih sebičnih interesa (radi vlastitog zdravlja), ali što ako je u vašim rukama, odnosno nogama sudbina čovječanstva? Ova aplikacija lako pamtljivog imena na fizičku aktivnost (ili barem razmišljanje o njoj) nastoji natjerati igrače računalnih igara i sve one koje najbolje motivira dobra, adiktivna priča. Trčeći, putem svojih slušalica pratite apokaliptičnu priču i skupljate sredstva koja će pomoći u obrani od zombija. Stoga nakon obavljene misije ne dobivate samo konvencionalnu dosadnu statistiku o tempu i prijeđenom putu, nego i koliko ste zombija izbjegli i sredstava za borbu protiv njih prikupili. Svojom plemenitošću i formom možete se putem linka na rezultate pohvaliti na Facebooku i Twitteru.
Dostupnost: Android, iOS, Windows Phone

 You Are Your Own Gym

fitness aplikacije

Nastala na temelju istoimene knjige bivšeg trenera specijalnih postrojbi, ova aplikacija polazi od pretpostavke da bilo koji prostor u kojem boravite može poslužiti kao teretana: hotelska soba, garaža, ured itd. Isto tako, ne trebate skupe sprave iz dobro opremljenih teretana, nego pomagala kao što su obična stolica i stol. Pri vježbama otpor vam daje samo vaša tjelesna težina. Aplikacija sadrži oko 200 vježbi, koje su predstavljene fotografijama i videozapisima te uključuju varijacije po težini izvođenja, tako da korisnik može odabrati varijantu koja odgovara njegovoj razini spremnosti. Mnogi korisnici kao najdragocjeniju značajku ove aplikacije ističu timere, kojima je precizno određen raspored vježbi i pauza. Bez sumnje, ovo je aplikacija za one koji mogu izdržati vojničku disciplinu.
Dostupnost: Android, iOS

Fitsby

fitness aplikacije

Imate li ekipu s kojom vježbate u teretani, ova bi aplikacija mogla održati vašu motivaciju za kontinuirano vježbanje. Preko nje (koristeći GPS svoga mobitela) prijavljujete svoj dolazak i s prijateljima se natječete u revnosti posjećivanja teretane. Kao dodatna motivacija tu je novac: ne samo da ga dobivate kad dolazite u teretanu, nego ga i gubite kad ne vježbate. Da bi spriječio varanje, proizvođač je ugradio uvjet da se možete prijaviti tek nakon pola sata od dolaska.
Na istom principu, ali na osobnoj razini, funkcionira GympPact (dostupan za iOS i Android). Tu sami određujete koliko gubite i dobivate te nitko ne mora saznati koliko ste novaca izgubili nakon čvrste odluke da konačno počinjete vježbati.
Dostupnost: Android

Fitness Buddy

fitness aplikacije

Ova aplikacija sadrži čak 1700 vježbi (u besplatnoj varijanti 300), koje su kategorizirane po dijelu tijela na kojem želite raditi. Ako ste početnik ili vam osoblje prepune teretane nije uvijek na raspolaganju, Fitness Buddy će vas naučiti kako se koristi pojedina sprava za vježbanje. Štoviše, postoji opcija kombiniranja spomenutih dvaju kriterija. Aplikacija je prekrcana sadržajem: osim detaljnog opisa vježbi tu nalazimo slike, animacije, gotove programe vježbi, mogućnost kreiranja vlastitog plana vježbanja, detaljne statistike učinjenog itd.
Dostupnost: Android, iOS, web

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...